19 Μαΐου 2024

ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Του π. Δημητρίου Μπόκου 
 
Ο Χριστός εξέπνευσε πάνω στον Σταυρό. Το άψυχο σώμα του, κρεμασμένο και εγκαταλελειμμένο, κινδύνευε να πεταχτεί με τα σώματα των ληστών, να γίνει βορά ορνέων, να βεβηλωθεί, να χωθεί πρόχειρα σε κάποιο λάκκο. Η Παρασκευή έσβηνε, η μεγάλη μέρα του εβραϊκού Πάσχα, το Σάββατο, άρχιζε. Ό,τι ήταν να γίνει, έπρεπε να γίνει άμεσα. Ήρθαν τότε ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος, άρχοντες των Ιουδαίων, και με την άδεια του Πιλάτου ενταφίασαν, βιαστικά μεν, αλλά με όλους τους τύπους και τα τελετουργικά των Εβραίων, το σώμα του Ιησού. Οι Μυροφόρες, πανταχού παρούσες, παρακολούθησαν και βοήθησαν στην ταφή. Κατόπιν αγόρασαν και αυτές αρώματα και ήλθαν με το χάραμα της Κυριακής να αλείψουν τον Ιησού. Ο άγγελος όμως τους ανήγγειλε ότι ο Κύριος «ηγέρθη, ουκ έστιν ώδε» (Κυριακή των Μυροφόρων).
 
Οι αδύναμες Μυροφόρες αποδείχτηκαν οι πιο αξιοθαύμαστες γυναίκες. Απέδειξαν την ακατάβλητη ισχύ του φύλου τους. Οι άντρες μαθητές, έχοντας για πυξίδα τη λογική τους, είχαν τρομοκρατηθεί στο έπακρο. Οι γυναίκες μαθήτριες, ακούοντας μόνο την καρδιά τους, είχαν αψηφήσει τα πάντα. Δυο προσεγγίσεις διαφορετικές, με την καρδιά να υπερισχύει κατά κράτος. 
 
Αξίζει λοιπόν να θεωρηθούν πρότυπα των γυναικών οι σεμνές, αθόρυβες, αλλά δυναμικές Μυροφόρες. Και πρώτο βέβαια και αξεπέραστο πρότυπο κάθε γυναίκας αποτελεί η πρώτη Μυροφόρα. Η Μητροπάρθενος Θεοτόκος, η Παναγία. Το ανυπέρβλητο πρότυπο μητέρων και παρθένων. Γύρω από αυτήν ήταν συνασπισμένες οι υπόλοιπες. Δεν αποχωρίστηκε ποτέ τον Υιό της. Ούτε την ώρα του Πάθους. Ακόμα και μετά την ταφή, μάλλον δεν έφυγε καθόλου από τον τάφο. «Ην δε εκεί Μαρία η Μαγδαληνή και η άλλη Μαρία, καθήμεναι απέναντι του τάφου». Κανένας φόβος δεν κλόνισε τη μητρική της καρδιά. Η αγάπη της υπερκέρασε τα πάντα. 
 
Αλλά και όλες οι Μυροφόρες είναι πρότυπα. Πρότυπα παρθενίας, μητρότητας, συζυγίας. Πρότυπα ανδρείας. Σήμερα, σε έναν κόσμο όπου τα πάντα διαλύονται παταγωδώς και ταχύτατα, έχει και η γυναίκα χάσει τον εαυτό της εντελώς (το ίδιο φυσικά και ο άντρας). Κατάντησε ένα εργαλείο μόνο στα χέρια όλων των επιτηδείων. Ένα πιόνι στην παγκόσμια σκακιέρα της εμπορευματοποίησης των πάντων. 
 
Αντί να αυτοπροσδιορίζεται, ετεροκαθορίζεται κατά τα γούστα και τα συμφέροντα των ισχυρών. Υποχρεώθηκε έτσι να προσκυνήσει όλα τα εξευτελιστικά είδωλα της εποχής, με κορυφαία τη μόδα και την πορνογραφία. Δεν γνωρίζει πια ηθικό ή ανήθικο. Ντύνεται ή γδύνεται όπως υπαγορεύουν οι σύγχρονοι θεοί της. Ακόμα και το τέλειο ξεγύμνωμα είναι καλό και ηθικό, αν το επιτάσσει η μόδα, που οι απαιτήσεις της, όσο εξευτελιστικές κι αν είναι, γίνονται αμέσως και με απόλυτη ευλάβεια αποδεκτές. Ντύνουν ή γυμνώνουν τη γυναίκα όπως θέλουν. Η ίδια δεν έχει λόγο, δεν έχει πρόσωπο, είναι μια απρόσωπη μάζα στα χέρια τους. Έσχατη κατάπτωση! 
 
Οι σεμνές Μυροφόρες με προεξάρχουσα την πάνσεμνη Παναγία, βρήκαν τη δύναμη να αμφισβητήσουν το κατεστημένο, την παντοδύναμη εξουσία, τη φαυλότητα της εποχής τους. Εμπνέουν καθόλου τη σημερινή γυναίκα; 
 
Ποια θα τολμούσε σήμερα να πάει κόντρα στο σύστημα, να αψηφήσει τον θεό της μόδας, να κυκλοφορήσει στους δρόμους με σεμνότητα; 
 
Χριστός ανέστη! Χρόνια πολλά! Καλή ευλογημένη εβδομάδα! 
 
ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (19-25 ΜΑΪ. 2024) (για τους εντοπίους) 
 
Την Γ΄ Κυριακή από του Πάσχα (των Μυροφόρων), 19-5-2024, των αγίων Ιωσήφ του από Αριμαθαίας και Νικοδήμου του νυχτερινού μαθητού, ώρα 7.00-10.00 π. μ.
Τη Δευτέρα απόγευμα, 20-5-2024, δεν θα γίνει η εσπερινή Ενοριακή μας Σύναξη. 
Την Τρίτη, 21-5-2024, των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Κωνσταντίνου, ώρα 7.00-10.00 π. μ.
Την Τετάρτη βράδυ, 22-5-2024, του αγίου Συνεσίου και του νέου αγίου Ευμενίου (Σαριδάκη), βραδινή Θεία Λειτουργία (Μικρή Αγρυπνία), ώρα 9.30 μ. μ.-12.30 μεσάνυχτα περίπου.
Το Σάββατο, 25-5-2024, η Γ΄ Εύρεση της Τιμίας Κεφαλής του αγἰου Ιωάννου του Προδρόμου, ώρα 7.00-9.15 π. μ. 
Καθημερινά, ώρα 7.00-8.15 μ. μ., Θ’ Ώρα-Εσπερινός-Μικρό Απόδειπνο. 
Κάθε Τετάρτη, ώρα 6.00-7.00 μ. μ., Ιερά Εξομολόγηση. 
 
«Αντιύλη». 
Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου, Πρέβεζα 
Τηλ. 26820 23075/25861/6980 898 504. Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.