30 Μαΐου 2024

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Europa Conference League στο γήπεδο της ΑΕΚ στην Αγιά Σοφιά.

Ιστορικός θρίαμβος του Ολυμπιακού στην OPAP Arena
 
Έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό κύπελλο 
Ξέφρενοι πανηγυρισμοί από τους οπαδούς.
 
Στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός που υπέταξε με 1-0 τη Φιορεντίνα στην παράταση του τελικού του Europa Conference League.
 
Η «μαγική» κεφαλιά του Αγιούμπ Ελ Κααμπί στο 116ο λεπτό, έπειτα από τη σέντρα του Έσε χάρισε στον Ολυμπιακό τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της Ιστορίας του και πρώτο ελληνικής ομάδας στην Ιστορία των διοργανώσεων της UEFA. Σε έναν τελικό για πολύ γερά νεύρα που χαρακτηρίστηκε από το πάθος των παικτών και τις δυνατές μονομαχίες, οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν τον τρόπο να σκοράρουν στην παράταση και να κάνουν δικό τους το Europa Conference League.
 
Οι Ιταλοί ήταν καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο, ωστόσο στην επανάληψη ο Ολυμπιακός ανέβηκε αισθητά και αφού ισορρόπησε το ματς, κυνήγησε με μανία το «χρυσό» γκολ, το οποίο βρήκε προς το τέλος του αναμέτρησης. Οι «ερυθρόλευκοι» φωνάζουν και για πέναλτι που δεν τους έδωσε ο διαιτητής, για χέρι μέσα στην ιταλική περιοχή στην παράταση. 
 
Η κατάκτηση του τροπαίου έδωσε το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς, τόσο στον Πειραιά, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.
 
Η εικόνα του αγώνα
 
Ο τελικός ξεκίνησε με γρήγορο ρυθμό και μόλις στο 4ο λεπτό ο Ποντένσε απείλησε την εστία του Τερατσάνο, όταν συνέκλινε από αριστερά και σούταρε συρτά υποχρεώνοντας τον Ιταλό τερματοφύλακα να διώξει δύσκολα σε κόρνερ. Στην επίθεση που ακολούθησε από την Φιορεντίνα ο Γκονζάλες ταλαιπώρησε από τα δεξιά τον Ορτέγκα και γύρισε στην περιοχή, ο Μπελότι έγινε κάτοχος αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε άουτ χωρίς να ανησυχήσει τον Τζολάκη. 
 
Στο 10ο λεπτό ο Μιλένκοβιτς έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά ο βοηθός είχε σηκώσει για οφσάιντ, απόφαση που επιβεβαιώθηκε και από το VAR. Με ην πάροδο του χρόνου οι «Βιόλα» πήραν την κατοχή απέναντι σε έναν αντίπαλο που τους περίμενε κι έψαχνε τους χώρους. Η ομάδα του Ιταλιάνο όταν έβγαινε μπροστά έδειχνε πόσο επικίνδυνη είναι, καθώς άλλαζε ωραία την μπάλα και προσπαθούσε να πλευροκοπήσει στοχεύοντας τους δύο ακραίους μπαλ του Ολυμπιακού.
 
Με το χρονόμετρο να δείχνει το 21ο λεπτό ο Γκονζάλες ξαναγύρισε την μπάλα από δεξιά, η ερυθρόλευκη άμυνα δεν καθάρισε την φάση και ο Μποναβεντούρα σούταρε από πλεονεκτική θέση αλλά αδύναμα και συρτά στη μέση της εστίας και ο Τζολάκης μπλόκαρε. Ακριβώς ένα λεπτό αργότερα ο 21χρονος γκολκίπερ του Ολυμπιακού έκανε μια πολύ πιο δύσκολη απόκρουση, ξανά σε προσπάθεια του επικίνδυνου Μποναβεντούρα που ερχόταν συνεχώς πίσω από τον Μπελότι.
 
Η ομάδα του Ιταλιάνο πίεζε αρκετά και δεν επέτρεπε στους Πειραιώτες να χτίσουν παιχνίδι από πίσω, με αποτέλεσμα για να παρακαμφθεί η πίεση ο Τζολάκης να αναγκάζεται σε μακρινές μεταβιβάσεις με κύριο αποδέκτη τον Ελ Κααμπί, που όμως έχανε (λογικά) τις περισσότερες μονομαχίες από τον πολύ ψηλότερό του Μιλένκοβιτς. Στο 39΄ οι Ιταλοί είχαν άλλη μια καλή στιγμή, όταν από εκτέλεση φάουλ και απομάκρυνση του Έσε προς τα πίσω ο Κουαμέ στο δεύτερο δοκάρι επανέφερε την μπάλα, ο Τζολάκης έβαλε το χέρι και στη συνέχεια ο Γκονζάλες αστόχησε, με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται χωρίς άλλη καλή στιγμή.
 
Στο ξεκίνημα του δεύτερου μισού ο Ολυμπιακός προσπάθησε να ανεβάσει την έντασή του με τις πάσες να στοχεύουν όλες τον Ελ Κααμπί που προσπαθούσε να βγαίνει στην πλάτη της ιταλικής άμυνας, αλλά σε μια-δυο περιπτώσεις δεν τον βοήθησε η τεχνική του. Ευκαιρίες πάντως οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν αφού ο ποιοτικότερος παίκτης τους, ο Ποντένσε, είχε ημιτελείς προσπάθειες. Η Φιορεντίνα είχε τις στιγμές της με την άστοχη κεφαλιά του Μιλένκοβιτς σε εκτέλεση κόρνερ (65΄) και τον Κουαμέ στο 69΄, με τον Τζολάκη να διώχνει σε κόρνερ.
 
Η Φιορεντίνα είχε τις στιγμές της με την άστοχη κεφαλιά του Μιλένκοβιτς σε εκτέλεση κόρνερ (65΄) και τον Κουαμέ στο 69΄, με τον Τζολάκη να διώχνει σε κόρνερ. Στο 72΄ ο Μεντιλίμπαρ επενέβη για πρώτη φορά στον αγώνα ρίχνοντας στη μάχη τον Γιόβετιτς αντί του Φορτούνη, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα ο Όρτα στη θέση του Τσικίνιο. 
 
Τελικά η μεγαλύτερη ευκαιρία έως εκείνο το σημείο έμελλε να είναι για τον Ολυμπιακό, όταν στο 80΄ ο Ιμπόρα πήρε την κεφαλιά σε εκτέλεση φάουλ κι έστειλε την μπάλα ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι του Τερατσάνο, που ανάπνευσε με ανακούφιση... Τέσσερα λεπτά αργότερα και σε πανομοιότυπη φάση ο Ελ Κααμπί μπήκε στην πορεία της μπάλας αλλά εκείνη έφυγε ξανά δίπλα από το δοκάρι, με το παιχνίδι να οδηγείται στην παράταση.
 
Στο 95΄ ο Κουάρτα βρήκε την μπάλα με το χέρι μέσα στην περιοχή, όλοι στον Ολυμπιακό διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι καθώς δεν φάνηκε να είναι σε φυσική θέση αλλά ο Ντίας όχι μόνο δεν συγκινήθηκε αλλά έδειξε κάρτες σε Γιόβετιτς και Πασχαλάκη. Αμέσως ύστερα (96΄) πλασέ του Γιόβετιτς από το όριο της περιοχής έδιωξε σε κόρνερ ο Τερατσάνο, στην τελευταία ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης.
 
Το παιχνίδι φαινόταν να οδηγείται στα πέναλτι, αλλά ο πρώτος σκόρερ της διοτάνωσης, ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί είχε άλλη άποψη, όταν στο 116΄ πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι σε μπαλιά του Έσε και σημείωσε ένα από τα δυσκολότερα ίσως γκολ της καριέρας του.
 
Διαιτητής: Αρτούρ Σοάρες Ντίας (Πορτογαλία)
 
Κίτρινες κάρτες: Ποντένσε, Γιόβετιτς, Πασχαλάκης, Ελ Κααμπί - Κουάρτα, Μπιράγκι
 
Οι συνθέσεις των ομάδων:
 
Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Κάρμο, Ρέτσος, Ορτέγκα (90΄+1 Κίνι), Ιμπόρα, Έσε, Τσικίνιο, Φορτούνης (72΄ Γιόβετιτς), Ποντένσε (106΄ Μασούρας), Ελ Κααμπί (120΄+2 Ελ Αραμπί).
 
Φιορεντίνα (Βιντσέντζο Ιταλιάνο): Τερατσάνο, Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα, Μπιράγκι (106΄ Ρανιέρι), Μποναβεντούρα, Αρτούρ (74΄ Ντάνκαν), Μαντράγκορα, Γκονσάλες (106΄ Μπελτράν), Κουαμέ (82΄ Ικονέ), Μπελότι (59΄ Ενζολά).
 
Οι τροπαιούχοι του Europa Conference League:
 
ΣΕΖΟΝ / ΓΗΠΕΔΟ / ΠΟΛΗ, ΧΩΡΑ / ΝΙΚΗΤΗΣ 
 
2021/22, «Arena Kombëtare», Τίρανα, Αλβανία, Ρόμα (Ιταλία)
2022/23, «Eden Arena», Πράγα, Τσεχία, Γουέστ Χαμ (Αγγλία)
2023/24, «OPAP Arena», ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)
 
 
Τι σημαίνει ο θρίαμβος του Ολυμπιακού για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη
 
Πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο εξασφάλισε για λογαριασμό της Ελλάδας ο Ολυμπιακός κατακτώντας το Europa Conference League. Με τη νίκη τους επί της Φιορεντίνα με 1-0, οι ερυθρόλευκοι πρόσθεσαν 0,400 βαθμούς στον απολογισμό της χώρας μας, η οποία προσπέρασε τη Δανία στη 15η θέση. 
 
Έτσι, από τη σεζόν 2025-26 στα προκριματικά του Champions League θα συμμετέχει και ο δευτεραθλητής. 
 
Συνοπτικά, ο πρωταθλητής θα παίξει στον 2ο προκριματικό του Champions League στο μονοπάτι των πρωταθλητών, ο δευτεραθλητής στον στον 2ο προκριματικό του Champions League στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών, ο κυπελλούχος στον 3ο προκριματικό του Europa League και ο τρίτος με τον τέταρτο του πρωταθλήματος στον 2ο προκριματικό του Europa Conference League. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.