28 Μαΐου 2024

Αυτός ή αυτή που ψηφίζετε, μπορεί και να εκλεγεί

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
 
Κοιτάζω το ημερολόγιό μου, έτσι, από συνήθεια. Και διαπιστώνω ότι σήμερα που γράφω το κομμάτι κου, είναι 28 Μαίου. Και προχωρώντας λίγο παρακάτω, βλέπω ότι το ΕΠΟΜΕΝΟ Σαββατοκύριακο είναι Σαββατοκύριακο Ευρωεκλογών.
 
Βρε πως πέρασαν οι μέρες, βρε πως πέρασαν οι μήνες….. φτάσαμε καλοκαίρι, φτάσαμε Ευρωεκλογές, πρέπει να ετοιμαζόμαστε. Τι θα ψηφίσουμε; Ποιους θα ψηφίσουμε; Ποιους ΔΕΝ θα ψηφίσουμε; Και γιατί ναι; Και γιατί όχι; Τα πράγματα φαίνονται απλά αλλά δεν είναι. Μπορεί να εξελιχθούν σε εφιάλτη που μας στοιχειώνει.
 
Και εκεί σταματώ να σκέπτομαι. Και σας παρακαλώ να σκεφτείτε εσείς, εσείς που από κακή συνήθεια θεωρείτε ακόμα τις Ευρωεκλογές «δεύτερης διαλογής» εκλογές, γι αυτό και ψηφίζετε όπως λάχει. Και μετά, γελάμε – και κλαίμε- όλοι μαζί με κάποιους από τους εκπροσώπους μας που στείλαμε στις Βρυξέλλες χωρίς να καταλαβαίνουμε γιατί. 
 
Έχετε λοιπόν λίγες μέρες καιρό να το ξανασκεφτείτε. Κυρίως να ξανασκεφτείτε ότι οι εκλογές είναι ένα «παιχνίδι» που παίζεται, κερδίζεται αλλά και χάνεται. Και μπορεί να χάσετε. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί όχι μόνο να μην εκλεγούν οι καλύτεροι γιατί δεν διαβάσαμε σωστά τα ονόματα, αλλά να εκλεγούν κάποιοι που ….άντε και δεν το λέω για να διατηρήσω και μια σοβαρότητα. 
 
Ψηφίζοντας λάθος και θεωρώντας τις Ευρωεκλογές εκλογές «της πλάκας», κινδυνεύουμε να φορτωθούμε στις πλάτες μας για μιαν ακόμη φορά ανθρώπους ακατάλληλους, ακατάρτιστους, άσχετους με το αντικείμενο και μετά να λέμε: «Μα καλά, πως στο καλό βγήκε αυτός; Πως βγήκε αυτή;»
 
Θα σας πω το μυστικό: «Αυτός» ή «αυτή» που βγήκαν, βγήκαν γιατί εμείς τους ψηφίσαμε γιατί αντιμετωπίσαμε τις ευρωεκλογές ως «εκλογές δεύτερης διαλογής» γιατί ψηφίσαμε απρόσεκτα, «στα γρήγορα», χωρίς να το σκεφτούμε, χωρίς να κουράσουμε το μυαλουδάκι μας. Βγήκαν επειδή εμείς τους βγάλαμε. Τόχουμε κάνει κι άλλες φορές και σε ευρωεκλογές και σε κοινοβουλευτικές. Αλλά, επί τέλους, ας καταλάβουμε ότι όταν ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ, ψηφίζουμε και πάει…. τέλειωσε…. δεν σηκώνει να πάρουμε την ψήφο πίσω. 
 
Γι αυτό, κάντε μια χάρη στον εαυτό σας: Ψηφίστε όποιον ή όποια θέλετε αλλά ψηφίστε με σοβαρότητα και με επιλογή. Όχι χωρίς περίσκεψη και με βιασύνη. Και να ξέρετε: Αυτός ή αυτή που ψηφίζετε….. μπορεί και να εκλεγεί. Εκλογές έχουμε. Ότι γράφει, δεν ξεγράφει. Μπορείτε να ζήσετε με τις επιλογές σας;Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.