24 Μαΐου 2024

Αλλαγές στην Τουρκία – Ο Ερντογάν θα αποφασίζει πλέον για κήρυξη πολέμου και επιστράτευση

Με νέο προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ερντογάν
 
Σε μία πολύ ύποπτη κίνηση προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Τρίτης, καθώς με προεδρικό διάταγμα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο διατάσσεται η επιστράτευση στην Τουρκία και επίσης αλλάζει και ο τρόπος κήρυξης πολέμου.
 
Σύμφωνα με τον κανονισμό που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την υπογραφή του προέδρου Ερντογάν, άλλαξε ο υφιστάμενος “Κανονισμός Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου”. Ο κανονισμός, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αντικαθιστά τον προηγούμενο “Εσωτερικό Κανονισμό για την Επιστράτευση και την Πολεμική Κατάσταση” που ίσχυε από το 1990. 
 
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η νέα ρύθμιση αντικαθιστά το “Καταστατικό περί Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου” που θεσπίστηκε με την Υπουργική Απόφαση αριθ. 90/500, ημερομηνίας 24 Μαΐου 1990. Η απόφαση ευθυγραμμίζεται με το άρθρο 19 του περί Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου Νόμου αριθ. 2941, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 1983, και το άρθρο 57 του νόμου περί προσλήψεων αριθ. 7179, με ημερομηνία 25 Ιουνίου 2019. 
 
Ο νέος κανονισμός 52 σελίδων περιγράφει ότι η κινητοποίηση περιλαμβάνει όλες τις προετοιμασίες και τα μέτρα για την προετοιμασία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας για πόλεμο, καθώς και την προσαρμογή της εθνικής οικονομίας και διαχείρισης στις συνθήκες πολέμου. 
 
Το Υπουργείο Άμυνας ορίζει την κινητοποίηση ως μια κατάσταση στην οποία τα δικαιώματα και οι ελευθερίες περιορίζονται εν μέρει ή πλήρως από το νόμο. Για να κηρυχθεί επιστράτευση, πρέπει να υπάρχει μια επικείμενη πιθανότητα πολέμου με άλλο κράτος ή κράτη ή μια κατάσταση εσωτερικής αναταραχής που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί υπό κανονικές συνθήκες. 
 
Με αυτή την αλλαγή, η εξουσία για την επιστράτευση και την κήρυξη πολέμου μεταφέρεται από το υπουργικό συμβούλιο στον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας. 
 
Το έγγραφο:
 
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο η εφαρμογή του κανονισμού σηματοδοτεί μια σημαντική ενημέρωση του νομικού πλαισίου της Τουρκίας σχετικά με την εθνική άμυνα, διασφαλίζοντας την ετοιμότητα και την ολοκληρωμένη προετοιμασία για πιθανές κρίσεις ή σενάρια εν καιρώ πολέμου. 
 
capital.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.