31 Μαΐου 2024

Ανησυχητικά τα αποτελέσματα έρευνας για τα τατουάζ – Τι μπορεί να προκαλέσουν

Τι λένε οι επιστήμονες
 
Μια νέα μελέτη από τη Σουηδία διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι με τατουάζ έχουν 21% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λέμφωμα, έναν τύπο καρκίνου του αίματος.
 
«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το λέμφωμα είναι μια σπάνια ασθένεια και ότι τα αποτελέσματά μας ισχύουν σε ομαδικό επίπεδο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Lund, Christel Nielsen, επικεφαλής της μελέτης. 
 
«Τα αποτελέσματα πρέπει τώρα να επαληθευτούν και να διερευνηθούν περαιτέρω σε άλλες μελέτες, και η έρευνα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη» είπε, σύμφωνα με την New York Post. 
 
Η μελέτη 
 
Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο eClinicalMedicine, 11.905 συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής για να διαπιστωθεί αν είχαν τατουάζ. Ο κίνδυνος που σχετίζεται με την έκθεση σε τατουάζ φαίνεται να είναι υψηλότερος για το διάχυτο λέμφωμα μεγάλων κυττάρων Β (ένας ταχέως αναπτυσσόμενος θεραπεύσιμος καρκίνος που ξεκινά από τα λευκά αιμοσφαίρια) και το θυλακικό λέμφωμα (ένας αργά αναπτυσσόμενος ανίατος καρκίνος). 
 
«Γνωρίζουμε ήδη ότι όταν το μελάνι του τατουάζ εγχέεται στο δέρμα, το σώμα το ερμηνεύει ως κάτι ξένο που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί και το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται», εξήγησε η Nielsen. «Ένα μεγάλο μέρος του μελανιού μεταφέρεται μακριά από το δέρμα, στους λεμφαδένες όπου και εναποτίθεται». 
 
Η ομάδα της Nielsen υπέθεσε ότι το μέγεθος του τατουάζ θα επηρέαζε τον κίνδυνο λεμφώματος, αλλά διαπίστωσε ότι αυτό δεν ισχύει. 
 
«Μπορεί κανείς μόνο να υποθέσει ότι ένα τατουάζ, ανεξαρτήτως μεγέθους, προκαλεί μια χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει καρκίνο», συλλογίστηκε η Nielsen. «Η εικόνα είναι επομένως πιο σύνθετη από ό,τι αρχικά πιστεύαμε», είπε. 
 
Κανόνες 
 
Η Nielsen δήλωσε ότι η μελέτη της υπογραμμίζει τη σημασία της εποπτείας της χημικής σύνθεσης του μελανιού των τατουάζ. Στις ΗΠΑ, σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων έχει ένα τατουάζ, συμπεριλαμβανομένου του 22% που έχει περισσότερα από ένα. 
 
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων θεωρεί τα μελάνια τατουάζ καλλυντικά και τις χρωστικές ουσίες τους πρόσθετα χρώματος. 
 
Ο FDA λέει ότι παραδοσιακά δεν ρυθμίζει τα πρόσθετα χρώματος στις χρωστικές ουσίες των μελανιών τατουάζ, ενώ οι τοπικές δημοτικές αρχές θεσπίζουν κανόνες για τις επιχειρήσεις body art. 
 
Η ομάδα της Nielsen σχεδιάζει να αναζητήσει συνδέσεις μεταξύ των τατουάζ και άλλων τύπων καρκίνου καθώς και άλλων φλεγμονωδών ασθενειών.
 
Πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους 
 
Μια μελέτη που παρουσιάστηκε πέρυσι στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Έρευνας για τον Καρκίνο διαπίστωσε μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ύπαρξης πολλών μεγάλων τατουάζ και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του αίματος. Ο κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα ισχυρός για τα άτομα που έκαναν τατουάζ σε νεαρή ηλικία. 
 
«Οι άνθρωποι πιθανότατα θα συνεχίσουν να θέλουν να εκφράζουν την ταυτότητά τους μέσω των τατουάζ και, ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε ως κοινωνία να διασφαλίσουμε ότι αυτό είναι ασφαλές», δήλωσε η Nielsen. 
 
«Για το άτομο, είναι καλό να γνωρίζει ότι τα τατουάζ μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του και ότι θα πρέπει να απευθυνθεί στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, εάν εμφανίσει συμπτώματα που πιστεύει ότι μπορεί να σχετίζονται με το τατουάζ του». 
 Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΟΤΑΝ Ο ΚΟΜΠΑΣΜΟΣ Η ΑΥΤΟΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΑ ΚΟΜΠΛΕΞ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΚΛΙΚ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΑ ΤΟΤΕ Η ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΟΤΙ ΣΟΥ ΣΥΜΒΕΙ.
ΒΛΕΠΩ ΜΑΓΕΙΡΟΥΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΠΛΕ....... ΒΛΕΠΩ ΓΕΝΙΚΑ ΜΠΛΕ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ !!!!
Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΙΜΗ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.