30 Μαΐου 2024

Ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών λόγω εξαγοράς βουλευτών: Σ. Βούλτεψη, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Π. Καμμένος

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Αμπατζόγλου*
 
Οι πρόσφατες βαρύτατες παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από την νεοεκλεγείσα πρόεδρο των Σκοπίων κ. Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (VMRO-DPMNE) αλλά και από τον κ. Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πρόεδρο του σκοπιανού κόμματος VMRO-DPMNE που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και γενικότερα στην πολιτική ζωή της χώρας μας.
 
Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις υπήρξαν δηλώσεις –αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών– της κ. Σοφίας Βούλτεψη από τη ΝΔ και της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» των δημοσιογράφων Δημήτρη Τάκη και Χριστίνας Κοραή, στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 FM, στις 16 και 17 Μαΐου 2024, αντίστοιχα.
 
Η κ. Σοφία Βούλτεψη δήλωσε1 μεταξύ άλλων ότι «Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αμφισβητεί ή να σκίζει ή να καταργεί συμφωνίες γιατί στηρίζει την ύπαρξή της στις διεθνείς συνθήκες. Για να μπορέσει μια τέτοια Συμφωνία να καταργηθεί πρέπει να αποδειχθεί ότι αυτοί που την υπέγραψαν και την κύρωσαν... πρέπει να υπάρχει χρηματισμός, απειλή ή εκβιασμός».
 
Την επόμενη μέρα φιλοξενήθηκε στην εκπομπή η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου με την οποία υπήρξε ο πιο κάτω διάλογος2:
 
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είμαστε απολύτως εναντίον αυτής της συμφωνίας που την υπαγόρευσε ο Τραμπ, που πέρασε χωρίς δημοκρατική εντολή ούτε στην Ελλάδα ούτε στη γειτονική χώρα, που πέρασε με εξαγορά βουλευτών και στην Ελλάδα και στη γειτονική χώρα. Εννοώ ότι αλλάξανε την ψήφο και τη θέση τους βουλευτές και υπάρχουν καταγγελίες αδιερεύνητες οι οποίες δεν μπορεί να μένουν έτσι και να τις βάζουμε κάτω από το χαλί. Αυτή η συμφωνία δεν πληροί τους όρους των διεθνών συμφωνιών».
 
Δημοσιογράφος: «Πιστεύετε ότι υπάρχουν βουλευτές που χρηματίστηκαν για να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας;»
 
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Πιστεύω ότι υπάρχει ζήτημα εξαγοράς βουλευτών και στην Ελλάδα και στη γειτονική χώρα με δεδομένο ότι υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι τα γύρισαν εν μια νυκτί, διατύπωσαν εντελώς διαφορετική γνώμη και θέση χωρίς καμία αιτιολόγηση και βεβαίως κάποιοι από αυτούς εντοπίστηκαν να προάγονται πολιτικά και να παίρνουν άλλου είδους ωφέλειες».
 
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Αυτή η Συμφωνία βεβαίως και πρέπει να ακυρωθεί και το πρώτο βήμα για την ακύρωσή της είναι να γίνει δημοψήφισμα».
 
Πάντως υπήρξαν και άλλες αναφορές για χρηματισμό ή/και εξαγορά, απειλή, εκβιασμό πολιτικών, προκειμένου να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στα Σκόπια3 αλλά και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, σε συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018, απευθυνόμενος στον κ. Κοτζιά, είπε το εξής: «Σκορπίζεις τα μυστικά κονδύλια όπου θέλεις εσύ, ενώ πήρες και 30 εκατομμύρια από τον Σόρος για να πληρώσεις διαφόρους για τις Πρέσπες»4 (εφημερίδα Καθημερινή, 1.11.2022). Επίσης, ο κ. Καμμένος, σχεδόν 1.5 χρόνο μετά την αποχώρησή του από την πολιτική, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε το εξής: «Πώς να ρίξω την κυβέρνηση με τους βουλευτές μου, που είχαν όλοι αγοραστεί; Οι βουλευτές μου περάσανε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ»5. Τι άλλο θα έπρεπε να πει ένας κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, η οποία έφερε εις πέρας τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να πειστούμε ότι υπήρξε εξαγορά Ελλήνων βουλευτών;
 
Πέραν όμως από τον χρηματισμό ή/και εξαγορά, απειλή, εκβιασμό πολιτικών στις δύο χώρες, η διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν προβληματική για τους πιο κάτω δύο λόγους:
 
α) Τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν την υπέγραψε ο τότε πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβανόφ6.
β) Το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν είχε προσέλευση ψηφοφόρων πάνω από 50%, όπως προβλέπεται από το σκοπιανό Σύνταγμα ώστε να είναι έγκυρο. Η προσέλευση ήταν μόλις 36.89%7.
 
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε δημοσκοπήσεις το 70% των Ελλήνων έχει καταγραφεί να είναι αντίθετο με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως επίσης από τις πρόσφατες εκλογές στη γειτονική χώρα το ποσοστό των Σκοπιανών που δεν την αποδέχονται είναι και αυτό της τάξης του 70% (η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα του VMRO που εξελέγη πρόεδρος συγκέντρωσε ποσοστό 69.01%).
 
Συμπερασματικά, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μόνο μία συμφωνία που δεν την αποδέχονται οι δύο λαοί σε Ελλάδα και Σκόπια, είναι διάτρητη σε βασικά της σημεία, είναι αντιεπιστημονική και ανιστόρητη, παραβιάζεται κατά κόρον από τους Σκοπιανούς στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, αλλά υπάρχουν και επίσημες καταγγελίες ότι υπήρξε χρηματισμός ή/και εξαγορά προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί.
 
Και παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη –αν και ο ίδιος επέμενε ότι είναι μία κακή συμφωνία– δεν τολμάει καν να αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει να την ακυρώσει.
 
Παραπομπές
 



Share

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ότι η απόφαση "λήφθηκε" ερήμην του Ελληνικού Λαού, εναντίον της Βουλήσεώς του και κατά των Εθνικών του συμφερόντων ουδόλως μετράει;;;
Υπενθυμίζω το Άρθρο 1 του Συντάγματος:
'Αρθρο 1: (Μορφή του πολιτεύματος)
1. Tο πολίτευμα της Eλλάδας είναι Προεδρευόμενη Kοινοβουλευτική Δημοκρατία.
2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Δημοσθένης ο Μακεδών

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Φυσικα και μετραει φιλε μου Δημοσθενη, απλα ο Γιαννης ο Αμπατζογλου που εχει δωσει τρομερους αγωνες για την Μακεδονια μας με το αρθρο του μας υποδεικνυει εναν επιπλεον λογο... Τον χρηματισμο βουλευτων. Πραγμα που ποτε δεν ερευνησε η δικαιοσυνη οπως οφειλε.
Ο Γιαννης εχει γραψει παρα πολλα αρθρα για την προδοσια της καταπτυστης "συμφωνιας" στα οποια εχει τονισει την αντιρρηση του λαου μας, αλλα και στο παρον αρθρο βλεπω οτι αναφερει οτι το 70% του λαου μας ειναι αντιθετο και συνεπως περαν ολων και πρωτιστως η " συμφωνια" ειναι αντισυνταγματικη....

Ανώνυμος είπε...

Επαναλαμβάνω πιο κάτω τα σοφά λόγια του Εθνάρχη Καποδίστρια, που έπρεπε αυτοί που πρόδωσαν την Ελληνική μας Μακεδονία, προτού υπογράψουν να τα είχαν διαβάσει, αλλά όταν κάποιος έχει ήδη την πρόθεση να προδώσει, βέβαιον είναι ότι στο περιθώριο βάζει τον πατριωτισμό και την φιλοπατρία, αλλά και την βούληση του λαού και χωρίς καμία ενσυναίσθηση των πράξεων του βάζει αναίσχυντα την υπογραφή του και ξεπουλά εθνικά συμφέροντα .... Η ιστορία ήδη καταχώρησε στην Μαύρη Βίβλο την προδοσία αυτή ....
Ἡ νίκη θὰ εἶναι δικὴ μας, ἂν βασιλεύει τὴν (α)καρδίαν μας, θεὸς ζηλότυπος, μόνο τὸ αἴσθημα τὸ Ἑλληνικό ὁ φιλήκοος τῶν ξένων εἶναι προδότης».
Προσθέτει ...
Ἄν δὲν μᾶς ἀποστραφεῖ ὁ μεγαλοδύναμος καὶ ἀξιωθοῦμε τὴν εὐλογία του, τὰ ἀκροθαλάσσιά μας θὰ στολισθοῦν ἀπὸ εὔμορφες πολιτεῖες, ἡ σημαία ἡ Ἑλληνικὴ θὰ δοξάζεται εἰς τὰ πελάγη, ἥμερα δένδρα θὰ ἀνθίζουν εἰς τὰ ἄγρια βουνά, καὶ οἱ ἐρημιὲς θὰ πληθύνουν ἀπὸ κατοίκους – καὶ ὄχι εἰς τὲς ὄψιμες ἡμέρες τῶν ἀπογόνων ὅσα σοῦ προλέγω, ἀλλὰ ἐσὺ θὰ τὰ ἰδεῖς ποῦ ‘σαι νέος θὰ ζήσεις καὶ θὰ γεράσεις. Ἕνα μόνο φοβοῦμαι πολὺ καὶ μὲ δέρνει ὑποψία, τρέμω τὴν ἀπειρία σας. Ἄν ἡ νέα κυβέρνησις τύχει νὰ συγκρουσθεῖ μὲ συμφέροντα ξένων δυνάμεων- ἐπειδὴ κάθε τόπος ἔχει χωριστὰ τὸ μυστήριο τῆς ζωῆς του, τὸν νόμο τῆς εὐτυχίας του -, ἂν πλανεθεῖ ὁ ἑλληνισμὸς σας καὶ σηκωθεῖ σκοτάδι μεταξὺ μας, ὥστε ἐσεῖς νὰ μὴ διαβάζετε εἰς τὴν καρδίαν μου, θολωθοῦν καὶ μὲ οἱ ὀφθαλμοί, ποῖος ἠξεύρει; Ποῦ θὰ πᾶμε; Τὶ θὰ γενοῦμε;
Αυτό θέλουν οι σημερινοί μας ηγέτες ή τον ευτελισμό του όρου Πατριωτισμός-Φιλοπατρία και εξαφάνιση ότι Ελληνικού και Χριστιανικού; Οι πράξεις τους και ημέρες τους μάλλον επιβεβαιώνουν δυστυχώς, ότι αν δεν ανακόψουμε την ολέθρια τους πορεία. μάλλον αυτό επιδιώκουν και θα επιδιώξουν οι απάτριδες, Εφιάλτες και Ιούδες... φιλήκοοι και πιόνια των ξένων επίδοξων ολετήρων μας.
Α.


Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.