31 Μαΐου 2024

Οι φυσητήρες επικοινωνούν με φωνητικό αλφάβητο και αν το αποκωδικοποιήσουμε θα μιλάμε απευθείας μαζί τους

Οι φυσητήρες επικοινωνούν με φωνητικό αλφάβητο και αν το αποκωδικοποιήσουμε θα μιλάμε απευθείας μαζί τους 
 
Εντυπωσιακή ανακάλυψη στο ζωϊκό βασίλειο.
 
Αν και θεωρούνται είδος φάλαινας στην πραγματικότητα οι φυσητήρες είναι ξεχωριστό θαλάσσιο ον που συγγενεύει περισσότερο με τα δελφίνια παρά με τις φάλαινες. Όμως πιθανότατα εξαιτίας της αγγλικής τους ονομασίας (sperm whale) στην συνείδηση της κοινής γνώμης οι φυσητήρες είναι καταχωρημένοι ως ένα είδος φάλαινας όπως ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τις όρκες που επειδή ονομάζονται στα αγγλικά (killer whales) θεωρούνται είδος φάλαινας ενώ και αυτές συγγενεύουν περισσότερο με τα δελφίνια. 
 
Ήταν γνωστό ότι οι φυσητήρες έχουν αναπτύξει ένα σύστημα επικοινωνίας με… κροταλίσματα τα οποία οι επιστήμονες ονόμασαν codas και μοιάζουν ή καλύτερα ακούγονται σαν το κώδικα Μορς. Πολυετής μελέτη φυσητήρων στην ανατολική Καραϊβική δείχνει ότι αυτά τα κροταλίσματα δεν είναι απλοί ήχοι αλλά είναι ένα εξελιγμένο σύστημα επικοινωνίας που σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί ένα κανονικό «φωνητικό αλφάβητο» που έχει ομοιότητες με την ανθρώπινη ομιλία. 
 
«Η έρευνα δείχνει ότι η εκφραστικότητα των φυσητήρων είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Δεν ξέρουμε ακόμα τι λένε. Μελετάμε τις κλήσεις στα πλαίσια συμπεριφοράς τους για να καταλάβουμε για τι μπορεί να επικοινωνούν» αναφέρει ο Πρατιγιούσα Σάρμα διδακτορικός φοιτητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στη ρομποτική και τη μηχανική μάθηση και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Nature Communications». 
 
Οι φυσητήρες μπορούν να φτάσουν σε μήκος περίπου τα 18 μέτρα μήκος και έχουν τον μεγαλύτερο εγκέφαλο από κάθε ζώο. Βουτούν σε μεγάλα βάθη και τρέφονται με γιγάντια καλαμάρια και άλλα θηράματα.
 
Η μετάφραση
 
Στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά SeaQuest DSV της δεκαετίας του 1990 οι πρωταγωνιστές επικοινωνούσαν απευθείας με τα δελφίνια μέσω ενός προηγμένου συστήματος μετάφρασης της ομιλίας τους. Οι ερευνητές της νέας μελέτης αποτελούν μέρος της ομάδας μηχανικής μάθησης του προγράμματος CETI (Cetacean Translation Initiative). 
 
Πρόκειται για μια διεθνή ομάδα επιστημόνων από μεγάλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όπως αυτά του Χάρβαρντ, του ΜΙΤ, του Μπέρκλι και του Imperial College London που έχει στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας με την οποία θα μπορούμε να συνομιλούμε με τους φυσητήρες. Οι ερευνητές «παντρεύουν» κάποιες μεθόδους φυσικής επεξεργασίας της ομιλίας με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης με στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος που θα μεταφράζει κάθε ήχο των φυσητήρων με συγκεκριμένο κατανοητό στον άνθρωπο περιεχόμενο. Αν το σύστημα δημιουργηθεί πάνω σε αυτό θα αναπτυχθεί μια εφαρμογή με την οποία θα μπορεί ο άνθρωπος να συζητάει απευθείας με τους φυσητήρες. 
 
Naftemporiki.gr
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.