30 Μαΐου 2024

Θυσία στον Μολώχ της γεωπολιτικής η Ουκρανία…

 
Ο πόλεμος έχει καταστρέψει την οικονομία της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα η κρατική λειτουργία να εξαρτάται απόλυτα από την ξένη βοήθεια. Στην πραγματικότητα, το “υποστηρίζω την Ουκρανία”, σημαίνει “τη συνοπτική εξόντωση ενός ακμάζοντος πολιτισμού, ώστε ξένα κέντρα να μπορέσουν να επιτύχουν τις ολέθριες φιλοδοξίες τους”!  
 
Τα γεράκια που προκάλεσαν αυτόν τον πόλεμο, δεν περίμεναν ενδεχομένως την καταστροφή που θα προκαλούσαν. Δεν υπολόγισαν, ότι οι πιο ολοκληρωμένες οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα, δεν θα απέδιδαν και εν τέλει θα έβλαπταν κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν περίμεναν ότι αυτές τις κυρώσεις θα τις αντιμετώπιζε η Ρωσία αβρόχοις ποσί, ενισχύοντας μάλιστα τους δεσμούς της με χώρες που είναι στρατηγικοί αντίπαλοι των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Για παράδειγμα, αποτέλεσμα των κυρώσεων ήταν η ενεργειακή στροφή της Ρωσίας προς την Ασία. Η Κίνα και η Ινδία εκμεταλλεύονται το φθηνό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας για να αναπτύξουν τις οικονομίες τους, αφήνοντας την Ευρώπη να μαραζώνει σε μια μόνιμη ύφεση που προκαλείται από την παράλογη προσκόλλησή τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Φαίνεται ότι οι “σχεδιαστές” αυτής της σύρραξης, δεν περίμεναν αυτήν την εξέλιξη. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι ο ελιγμός της Ουκρανίας, ίσως ο πιο κακοσχεδιασμένος στην εξωτερική πολιτική όλων των εποχών, επιφέρει στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη στρατηγική καταστροφή στην ιστορία της.
 
Δημογραφική κρίση 
 
Ουκρανικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης αρέσκονται να λένε ότι η τρέχουσα δημογραφική κρίση στην Ουκρανία, που στην πραγματικότητα πρόκειται για μια καταστροφή, προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή. Όμως, αυτός ο ισχυρισμός πρόκειται για προπαγάνδα. Το 2021, ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τον αριθμό των γεννήσεων, κατά 442.279. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 1% του πληθυσμού κυριολεκτικά εξαφανίστηκε εκείνο το έτος, για να μην αναφέρουμε τις επιπτώσεις της μετανάστευσης.
 
Τον Ιανουάριο δε του 2022, λίγο πριν την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ουκρανίας υπήρξαν περίπου 57.000 θάνατοι, αλλά μόνο 18.000 γεννήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία εξαφανιζόταν με τριπλάσιο ρυθμό. Τα στοιχεία των ποσοστών γεννήσεων στην Ουκρανία αναμφισβήτητα δείχνουν την πορεία της χώρας. Το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων καταγράφηκε το 1991, την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης. Εκείνη τη χρονιά, γεννήθηκαν 657.000 παιδιά στην Ουκρανία, αριθμός που το 2001 έπεσε στα 376.000. 
 
Η τελευταία απογραφή πληθυσμού στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε το 2001, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Λεονίντ Κούτσμα. Τότε καταγράφηκε ο αριθμός των 48.000.000 πολιτών. Όλοι οι επόμενοι ηγέτες αρνήθηκαν κατηγορηματικά να διεξαγάγουν απογραφή, έτσι ώστε να μην έρθει στο φως η αποτυχία τους, να συγκρατήσουν τη μετανάστευση. 
 
Με αυτόν τον ρυθμό, ο ουκρανικός λαός θα συρρικνωθεί δραματικά μέσα σε μία έως δύο γενιές, ειδικά καθώς πολλοί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες δεν θα επιστρέψουν, όποια μορφή κι αν πάρει η Ουκρανία στο τέλος του πολέμου. Σε αυτό πρέπει τώρα να προστεθεί η συνεχιζόμενη καταστροφή, με περισσότερους από 400.000 άνδρες, δυνητικά γονείς, να έχουν σκοτωθεί στην ακμή της ζωής τους. Και ο αφανισμός συνεχίζεται… Ποιος μπορεί να φανταστεί και το κυριότερο ποιος ενδιαφέρεται για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ίδια την ύπαρξη του ουκρανικού λαού;
 
Η Ουκρανία “αργοσβήνει”, κάτι που μπορεί σύντομα να οδηγήσει στην κατάρρευσή της ως κράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα δεν υπάρχουν περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία. Πριν από την κλιμάκωση της σύγκρουσης, 37 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν στα εδάφη που ελέγχουν οι Ουκρανοί. Μετά την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης, εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα. 
 
Ο διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Δημογραφίας και Κοινωνικών Ερευνών δήλωσε: «Υπάρχουν τρία δημογραφικά σενάρια για την Ουκρανία: Το κακό, το πολύ κακό και το δραματικό. Το κακό σενάριο είναι τα 30 εκατομμύρια άτομα. Το πολύ κακό σενάριο είναι 25 εκατομμύρια άνθρωποι και το δραματικό σενάριο είναι 20 εκατομμύρια άνθρωποι, λίγα χρόνια μετά τη σύγκρουση». Δυσοίωνα είναι και τα ποσοστά γεννήσεων: Το 2022 το ποσοστό ήταν 0,9, το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις, έπεσε στο 0,7. Ο Ουκρανός δημογράφος, προσθέτει ότι κανείς στη Δύση δεν λαμβάνει υπόψη αυτούς τους παράγοντες… 
 
Η ουκρανική οικονομία 
 
«Για να πετύχουμε την αποκατάσταση της ουκρανικής οικονομίας, είναι απαραίτητο να φέρουμε πίσω όλες τις γυναίκες που έφυγαν από την Ουκρανία», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg. Σύμφωνα επίσης με το δημοσίευμα, το ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού στην χώρα μειώνεται ραγδαία λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το πρακτορείο, είναι απαραίτητο να σταλούν οι Ουκρανοί πρόσφυγες πίσω στη χώρα καταγωγής τους, προκειμένου να αποκατασταθεί η ουκρανική οικονομία. Το πρακτορείο αναφέρει ότι το Κίεβο «έχει φιλόδοξα σχέδια για μια μεταπολεμική ανάκαμψη που θα διπλασιάσει το μέγεθος της οικονομίας του έως το 2032». Το ουκρανικό υπουργείο Οικονομίας όμως ισχυρίζεται, ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει τα 4,5 εκατομμύρια εργάτες και επιχειρηματίες που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου.
 
Χαρακτηριστικό της οικονομικής δυσπραγίας είναι πως οι μισθοί 150.000 κρατικών υπαλλήλων και πάνω από 500.000 υπαλλήλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και άλλων κρατικών δομών, από την υγειονομική περίθαλψη μέχρι τις υπηρεσίες επιδότησης στέγασης, εξαρτώνται στην πραγματικότητα από τις πληρωμές που γίνονται από τις ΗΠΑ και από άλλα κράτη που παρέχουν οικονομική βοήθεια στο Κίεβο. Το ΔΝΤ εκτίμησε ότι εάν ο πόλεμος συνεχιστεί μέχρι το 2025, η συρρίκνωση της οικονομίας της Ουκρανίας θα αντιπροσωπεύει το 100% του ΑΕΠ της. 
 
Η στρατολόγηση έχει τις επιπτώσεις και στο οικονομικό πεδίο. Η μεγαλύτερη μεταλλουργική εταιρεία και η πιο εξειδικευμένη εταιρεία της χώρας σε μια μακρά αλυσίδα παραγωγής, από την εξόρυξη μεταλλευμάτων μέχρι την παραγωγή χάλυβα, η Arcelor Metal Krivoy Rog, ενδέχεται στο εγγύς μέλλον να σταματήσει εντελώς την παραγωγή της λόγω του αυξανόμενου ρυθμού κινητοποίησης, καθώς τα κέντρα στρατολόγησης της έχουν ήδη αφαιμάξει περισσότερους από 3.500 υπαλλήλους της. 
 
Για να αποφύγει την κατάρρευση, η εταιρεία προσλαμβάνει γυναίκες για να αντικαταστήσει τους άντρες που στέλνονται στο μέτωπο, αν και παραδέχεται ότι αυτή δεν είναι παρά μια λύση έκτακτης ανάγκης, καθώς πρόκειται για θέσεις εργασίας που απαιτούν ισχυρή επαγγελματική κατάρτιση, εμπειρία και σημαντική σωματική δύναμη. Αυτό που συμβαίνει στην Arcelor Metal Krivoy Rog αντικατοπτρίζει σε γενικές γραμμές τι συμβαίνει στην ουκρανική βιομηχανία και οικονομία. 
 
Οι εμμονές της Ουάσιγκτον 
 
Τα μέλη του αμερικανικού κατεστημένου εξωτερικής πολιτικής δεν φημίζονται για την προθυμία τους να εγκαταλείπουν αποτυχημένα εγχειρήματα. Επέμειναν στον πόλεμο του Βιετνάμ για χρόνια, αν και έγινε φανερό ότι οι πληρεξούσιοι της Ουάσιγκτον στη Σαϊγκόν δεν μπορούσαν να κερδίσουν. Πιο πρόσφατα, αρνήθηκαν σθεναρά να αναγνωρίσουν την αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, για σχεδόν δύο δεκαετίες. Είναι δύσκολο να φανταστείς ανθρώπους με την ίδια νοοτροπία να εγκαταλείπουν την Ουκρανία, αφού έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να απεικονίσουν τη χώρα ως μια ζωντανή δημοκρατία και έναν σημαντικό, σύμμαχο.
 
Υπάρχουν, όμως, δυνάμεις στην Ουάσιγκτον που φοβούνται ότι η εμμονή της κυβέρνησης Μπάιντεν με την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν τον χειρότερο γεωπολιτικό εφιάλτη της Αμερικής – την εδραίωση του άξονα Ρωσίας – Κίνας και σε επόμενη φάση την εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν. Αυτό το γεγονός θα κλόνιζε τα θεμέλια ενός σταθερού Ινδικού και Ειρηνικού ωκεανού, εξέλιξη που η παγκόσμια σημασία της είναι πολύ μεγαλύτερη από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 
 
Κλείνοντας, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει υπέρ της πιο ισχυρής πλευράς, Οι πόλεμοι φθοράς κερδίζονται από τη δύναμη που κάνει προσεκτική διαχείριση των δικών της πόρων, ενώ καταστρέφονται εκείνοι του εχθρού. Η Ρωσία έχοντας μία τεράστια υλική υπεροχή και μεγαλύτερη βιομηχανική βάση κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τις απώλειες. Η τακτική της είναι η διατήρηση των πόρων της, υποχωρώντας κάθε φορά που η τακτική κατάσταση στρέφεται εναντίον της.
 Share

1 σχόλιο:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ είπε...

Νιώθω μια μεγάλη ανάγκη να προσπαθήσουμε όλοι, όσοι ζωντανοί, να κάνουμε μια υπέρβαση: μια υπέρβαση από το προφανές. Τί έχουν στο νου τους όσοι θυσιάζουν εσκεμμένα, 2 χρόνια τώρα, αυτό το λαό της Ουκρανίας; Δεν είναι κάτι που γίνεται "κατά λάθος". Δεν τους "διαφεύγουν" όσα αυτονόητα εμείς επιμένουμε να γράφουμε, να επισημαίνουμε, να συζητάμε κ.ο.κ. Έχουν προφανώς κάποιο σχέδιο. Ποιο να είναι αυτό τάχα;
Αυτή την υπέρβαση εννοώ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.