23 Μαΐου 2024

Επικίνδυνη κλιμάκωση – Η Κίνα περικυκλώνει… για τιμωρία την Ταϊβάν – Ηχηρό μήνυμα στη Δύση

Στην πλήρη κινητοποίηση των δυνάμεων του έχει προχωρήσει ο στρατός της Ταϊβάν υποστηρίζοντας πως είναι σε θέση να προστατεύσει το νησί ακόμα και αν αυτό σημαίνει στρατιωτική σύγκρουση με αφορμή την έναρξη των διήμερων στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγει η Κίνα προκειμένου να «τιμωρήσει» το νεοεκλεγέντα πρόεδρο, Lai Ching-te για τις αυτονομιστικές του δηλώσεις και… ενέργειες.
 
Οι στρατιωτικές ασκήσεις που θα διαρκέσουν δύο ημέρες επί της ουσίας θα περικυκλώσουν την Ταϊβάν, καθώς θα γίνουν στο στενό της Ταϊβάν αλλά και βόρεια, νότια και ανατολικά του νησιού… μόλις τρία 24ωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Lai Ching-te, τον οποίο το Πεκίνο αντιμετωπίζει ως «αυτονομιστή».
 
Η Κίνα, η οποία θεωρεί επαρχία της την Ταϊβάν, επιτέθηκε στον Lai Ching-te διότι στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, κάλεσε την Κίνα να σταματήσει τις απειλές κατά της Ταϊβάν, τοποθέτηση που το Πεκίνο θεώρησε ως αναγγελία της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Κινέζου ΥΠΕΞ, Wang Yi, ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει την ομιλία του νέου προέδρου της Ταϊβάν «επαίσχυντη». 
 
Στρατιωτικές ασκήσεις 
 
Με την ένταση να κλιμακώνεται, το Πεκίνο αποφάσισε να δείξει την πυγμή του, ανακοινώνοντας ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν για δύο ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα (είναι σε εξέλιξη από τις 02:45 ώρα Ελλάδας).
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας, οι ασκήσεις αυτές συνιστούν «αυστηρή τιμωρία των αυτονομιστικών ενεργειών» στην Ταϊβάν και «αυστηρή προειδοποίηση εναντίον κάθε ανάμιξης και πρόκλησης εξωτερικών δυνάμεων».
 
Όπως έγινε γνωστό, τα γυμνάσια αυτά θα πραγματοποιηθούν «στο στενό της Ταϊβάν, βόρεια, νότια και ανατολικά της νήσου Ταϊβάν», καθώς και σε ζώνες γύρω από τις νήσους «Kinmen, Matsu, Wuqiu, kai Dongyin».
 
Οι ασκήσεις φέρουν την ονομασία «Κοινό Ξίφος-2024A» και σε αυτές συμμετέχουν δυνάμεις του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας και μονάδες πυραυλικών δυνάμεων.
 
Σύμφωνα με τον κινεζικό στρατό, σκοπός των ασκήσεων είναι να «δοκιμαστεί το πραγματικό αξιόμαχο των μεικτών δυνάμεων της διοίκησης» μέσω «περιπολιών προετοιμασίας μάχης στη θάλασσα και στον αέρα, της κατάληψης του ελέγχου του συνόλου του πεδίου μάχης και πληγμάτων σε στόχους-κλειδιά».
 
Παράλογη πρόκληση 
 
Τις στρατιωτικές αυτές ασκήσεις έσπευσε να καταδικάσει η Ταϊβάν, με το υπουργείο Άμυνας να κάνει λόγο για «παράλογες προκλήσεις και ενέργειες».
 
«Αναπτύξαμε ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις ως αντίδραση (…) για να υπερασπιστούν την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία της νήσου» αναφέρει ο στρατός της Ταϊβάν, ο οποίος δηλώνει βέβαιος ότι είναι σε θέση να προστατεύσει την Ταϊβάν.
 
«Η έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων με την ευκαιρία αυτή όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, αλλά αναδεικνύει επίσης τη μιλιταριστική νοοτροπία της Κίνας» ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, επισημαίνοντας ότι έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από το νησί καθώς και ότι η αεράμυνα και οι επίγειες πυραυλικές δυνάμεις της παρακολουθούν στόχους. 
 
Έτοιμοι για σύγκρουση, εάν χρειαστεί 
 
Μάλιστα το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν υποστηρίζει πως δεν θα αποφύγει μια στρατιωτική σύγκρουση, εάν αυτή είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του νησιού.
 
«Οι στρατιώτες μας παραμένουν σε επαγρύπνηση υπό την πίεση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA).
 
Οι ένοπλες δυνάμεις της Δημοκρατίας της Κίνας (σ.σ. Ταϊβάν) είναι έτοιμες.
Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση αλλά δεν θα την παρακάμψουμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας και να υπερασπιστούμε την υπέροχη πατρίδα μας» αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν. 
 
Η ομιλία του Lai Ching-te 
 
Κατά την ομιλία του ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν, Lai Ching-te, τον οποίο το Πεκίνο θεωρεί «επικίνδυνο αυτονομιστή», δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και κάλεσε την Κίνα να σταματήσει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς εκφοβισμούς κατά της Ταϊβάν.
 
Αν και ο Lai Ching-te, έχει επανειλημμένα προτείνει συνομιλίες με την Κίνα, οι οποίες έχουν απορριφθεί, για πρώτη φορά αναφέρθηκε ρητά στον κίνδυνο πολέμου.
 
Σχολιάζοντας τις στρατιωτικές ασκήσεις, ο Lai Ching-te εξέφρασε τη λύπη του που η Κίνα απειλεί τις δημοκρατικές ελευθερίες του νησιού και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα με τις «μονομερείς στρατιωτικές προκλήσεις» της, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος μπορεί να είναι σίγουρος ότι η Ταϊβάν θα μπορούσε να διασφαλίσει την ασφάλειά της.
 
«Απέναντι στις εξωτερικές προκλήσεις και απειλές, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία» ανέφερε το γραφείο του Προέδρου. 
 
Προβλεπόμενο σενάριο 
 
Αξιωματούχος της Ταϊβάν υποστήριξε πως οι ασκήσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός σεναρίου που η Ταϊβάν έχει προβλέψει και ότι η κυβέρνηση έχει «πλήρη αντίληψη» των κινεζικών στρατιωτικών κινήσεων.
 
Όπως αναφέρει ο στρατός της Ταϊβάν, οι κινεζικές ασκήσεις γίνονται σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση 24 ναυτικών μιλίων από την ακτογραμμή του νησιού ενώ αναφέρεται πως δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλης κλίμακας κινήσεις χερσαίων δυνάμεων και πυραύλων της Κίνας.
 
Υπενθυμίζεται πως οι τελευταίες μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας είχαν γίνει το 2023 και το 2022. 
 
Πολιτικό μήνυμα
 
Πάντως, ο Su Tzu-yun, ερευνητής στο κορυφαίο στρατιωτικό think tank της Ταϊβάν, στο Ινστιτούτο Ερευνών Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, είπε ότι αν και οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μόνο δύο ημέρες, το εύρος είναι μεγάλο σε σχέση με προηγούμενες ασκήσεις, καθώς περιλαμβάνουν τα απομακρυσμένα νησιά της Ταϊβάν.
 
Όπως λέει, «αυτό έχει σχεδιαστεί για να καταδείξει την ικανότητα της Κίνας να ελέγχει τις θάλασσες και να αποτρέπει την εμπλοκή ξένων δυνάμεων».
 
«Τα πολιτικά σήματα εδώ είναι μεγαλύτερα από τα στρατιωτικά» εκτιμά ο Su Tzu-yun. 
 
Απειλές 
 
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της – κατοικήθηκε από τους ηττημένους του κινεζικού εμφύλιου πολέμου το 1949 και έκτοτε διατήρησε τη σημαία και άλλα σύμβολα της Δημοκρατίας της Κίνας που υπήρχαν στην ηπειρωτική χώρα πριν αναλάβουν την εξουσία οι κομμουνιστές – και εκτιμά πως είναι θέμα χρόνου η επανένωση τους.
 
Η Κίνα λέει πως θα προτιμούσε την «ειρηνική» επανένωση με τη νήσο των 23 εκατομμυρίων – που αν και έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της μόλις 11 κράτη και το Βατικανό την έχουν αναγνωρίσει -, αλλά δεν έχει αποκλείσει ποτέ το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής ισχύος.
 
Οι ΗΠΑ αν και διατηρούν την πολιτική της «μιας Κίνας» δεν έχουν σταματήσει να προμηθεύουν με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό την Ταϊβάν, προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εισβολή της Κίνας. 
 
www.bankingnews.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.