24 Μαΐου 2024

Η Ελλάδα απείχε στον ΟΗΕ για τη Σρεμπρένιτσα (κάνανε και κάτι σωστό....)

Η Αθήνα απείχε, τελικά, της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αντικείμενο ψήφισμα που κηρύσσει -λέει- την 11η Ιουλίου «Παγκόσμια Ημέρα Αναστοχασμού και Μνήμης για τη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995».
 
Του Νικ. Σταυρουλάκη
 
Το διεθνές κατεστημένο, με προεξάρχον το Βερολίνο και «κολαούζο» τη Ρουάντα, κατάφερε να προωθήσει το εν λόγω ψήφισμα σε βάρος της Σερβίας, εκφράζοντας το γνωστό μίσος της Δύσης απέναντι σε οτιδήποτε σερβικό. Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχει υπάρξει παρόμοιο ψήφισμα για τη «γενοκτονία των Τούτσι» στη Ρουάντα.
 
Το ψήφισμα πέρασε τελικά με ισχνή πλειοψηφία και με μεγάλο αριθμό χωρών να απέχουν κατά την ψηφοφορία είτε να μην προσήλθαν καν στη διαδικασία. Ειδικότερα, από τα 193 κράτη-μέλη στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 171. Ψήφισαν 84 χώρες «υπέρ», 19 χώρες «κατά» και 68 χώρες δήλωσαν «αποχή».
 
Αυτό σημαίνει ότι λιγότερες από τις μισές χώρες-μέλη του ΟΗΕ (σύνολο 193) υπερψήφισαν το «ψήφισμα» (84 χώρες), ενώ οι ψήφοι «κατά» και «αποχή» ήταν περισσότερες (87 ψήφοι).
 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα κατέθεσε αιτιολόγηση στο προεδρείο της γενικής συνέλευσης για τη στάση που επρόκειτο να τηρήσει, στην οποία αναφέρει ότι είναι άκαιρη η προώθηση τέτοιου ψηφίσματος αυτήν την περίοδο, «δεν βοηθά τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη στα δυτικά Βαλκάνια, έρχεται σε ακατάλληλη χρονική στιγμή, δεν προάγει τις προσπάθειες συμφιλίωσης στην περιοχή και δεν εξυπηρετεί την προοπτική ένταξης των χωρών στην Ε.Ε.».
 
Ήδη ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ προειδοποίησε ότι η ψήφιση της συγκεκριμένης διακήρυξης για τη Σρεμπρένιτσα «θα σημάνει το τέλος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης»!
 
Η ελληνική στάση γνωστοποιήθηκε και στο Βελιγράδι, που εκτιμά θετικά την εξέλιξη, καθώς ο πρόεδρος Αλεκσαντάρ Βούτσιτς, που βρίσκεται στη Ν. Υόρκη, παρακολουθώντας τα γενόμενα, είχε προτρέψει τη χώρα μας να μην υπερψηφίσει το ψήφισμα.
 
Στο πλαίσιο των προσπαθειών του, κάλεσε ήδη από την Τρίτη (21/5) την Ελλάδα να απέχει από την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
 
«Εμφανίστηκε είδηση σαν να ήταν σίγουρο ότι η Ελλάδα θα ψήφιζε το ψήφισμα. Δεν το πιστεύω, πιστεύω στους Ελληνες φίλους μας και στους Ελληνες αδερφούς μας και σε πολλούς άλλους ότι θα δείξουν με την ψήφο τους πόσο σέβονται τους Σέρβους φίλους τους και τους καλώ να είναι συγκρατημένοι, γιατί ξέρω ότι δεν μπορούν να είναι εναντίον» ανέφερε ο Σέρβος πρόεδρος σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό στο Instagram.
 
Η Αθήνα έλαβε υπόψη της την έκκληση της Σερβίας και, σε συνεννόηση και με τους εταίρους της, αποφάσισε στάση «συμμετοχής» στη διαδικασία, αλλά «αποχής» κατά την ψηφοφορία.
 
Την ίδια ώρα η προώθηση και η ψήφιση του συγκεκριμένου κειμένου δημιουργούν ήδη αναταράξεις στην ευαίσθητη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, την οποία η Γερμανία θεωρεί «ζωτικό χώρο», όπως στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Να θυμίσουμε ότι και Ελληνες εθελοντές μαχητές πολέμησαν στο πλευρό των Σέρβων στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας (φωτογραφίες)....



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.