27 Μαΐου 2024

Το VMRO ο μεγάλος νικητής των εκλογών στα Σκόπια

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Αμπατζόγλου*
 
Στις διπλές εκλογές της 8ης Μαΐου στα Σκόπια –προεδρικές και βουλευτικές– σάρωσαν οι υπερεθνικιστές του VMRO-DPMNE, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Όσοι αγωνιζόμαστε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών βλέπαμε όλα αυτά τα χρόνια –και βρισκόμαστε ήδη στο 6ο έτος από την υπογραφή της– το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σε αυτό το μείζον εθνικό μας θέμα. Κάποιοι που μας χλεύαζαν και μας αποκαλούσαν γραφικούς τώρα έχουν καταλάβει ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως τα παρουσίαζε το πολιτικό μας σύστημα και τα δίκτυα επικοινωνίας του (ΜΜΕ, παρατρεχάμενοι υποτακτικοί κ.λπ.) Ας δούμε όμως πλήρως την εικόνα των αποτελεσμάτων των εκλογών στα Σκόπια.
 
Στις προεδρικές εκλογές νικήτρια αναδείχθηκε η κ. Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (κόμμα VMRO-DPMNE) με ποσοστό 69.01%, έναντι του αντιπάλου της και πρώην προέδρου των Σκοπίων κ. Στέβο Πενταρόφσκι (κόμμα SDSM), ο οποίος έλαβε μόλις το 30.99%. Υπερδιπλάσια τα ποσοστά της κ. Σιλιάνοφσκα γεγονός που της δίνει το δικαίωμα να εφαρμόσει όσα είχε υποσχεθεί στους Σκοπιανούς.
 
Στις βουλευτικές εκλογές το κόμμα VMRO-DPMNE του κ. Χρίστιαν Μίτσκοσκι έλαβε ποσοστό 43.32% και 58 έδρες (14 έδρες περισσότερες από τις εκλογές του 2020). Το SDSM που κυβερνούσε τη χώρα τα τελευταία χρόνια καταποντίστηκε αφού έλαβε μόλις 15.37% και 18 έδρες (28 έδρες λιγότερες από τις εκλογές του 2020). Το αλβανικό κόμμα DUI του κ. Αλί Αχμέτι συγκέντρωσε 13.67% δηλαδή μικρότερο ποσοστό από το SDSM όμως εξασφάλισε περισσότερες έδρες (19 έδρες) και είναι πλέον η δεύτερη δύναμη στο σκοπιανό κοινοβούλιο γκρεμίζοντας το SDSM στην τρίτη θέση με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του SDSM, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, να παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματος1. Στη συνέχεια, ο συνασπισμός τεσσάρων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει» έλαβε 10.64% και 13 έδρες, το εθνικιστικό φιλορωσικό κόμμα Levica (Αριστερά) έλαβε 6.82% και 6 έδρες και τέλος το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, κ. Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι, ο οποίος αποχώρησε πριν από δύο χρόνια από το SDSM, έλαβε 5.59% και 6 έδρες.
 
Ο νικητής των εκλογών κ. Χρίστιαν Μίτσκοσκι (VMRO-DPMNE) δήλωσε ότι θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τον συνασπισμό «Αξίζει» των αλβανικών κομμάτων, χωρίς να αποκλείσει την πιθανότητα στη συνεργασία να συμμετάσχει και το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω». Δεδομένου ότι το σκοπιανό κοινοβούλιο διαθέτει 120 έδρες ο κ. Μίτσκοσκι χρειάζεται μόλις 3 επιπλέον έδρες –το κόμμα του ήδη εξασφάλισε τις 58 έδρες– ώστε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Γίνεται σαφές ότι η θα κυβέρνηση θα σχηματιστεί είτε με συμμετοχή του συνασπισμού των αλβανικών κομμάτων (13 έδρες) είτε με το κόμμα «Ξέρω» (6 έδρες) είτε ακόμα ισχυρότερη και με τα δύο αυτά τα κόμματα.
 
Ο κ. Μίτσκοσκι την ημέρα των εκλογών, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μόλις διαφάνηκε η μεγάλη νίκη του κόμματός του δήλωσε ότι «νίκησε ο περήφανος λαός της Μακεδονίας» και ότι «Για εμένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία»2.
 
Στις 12 Μαΐου έγινε η επίσημη τελετή ορκωμοσίας της κ. Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ως νέας προέδρου της χώρας στη Βουλή των Σκοπίων. Ενώ στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε από τον πρόεδρο της απερχόμενης Βουλής, κ. Γιόβαν Μιτρέσκι, τα Σκόπια αναφέρονταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η κ. Σιλιάνοφσκα επέλεξε να αναφέρει μόνο τη λέξη «Μακεδονία» χωρίς το «Βόρεια». Η ελληνίδα πρέσβειρα που παραβρίσκονταν εκεί αποχώρησε και το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών έβγαλε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του3,4.
 
Φυσικά, ο κ. Μίτσκοσκι δεν πτοήθηκε από την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά αντίθετα της πέταξε και το γάντι λέγοντας ότι «Με την πρόεδρο θα την αποκαλούμε Μακεδονία. Ας προσφύγει η Αθήνα στην Χάγη»5. Μάλιστα, ανέφερε ότι στα θεσμικά όργανα του κράτους θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία της χώρας (δηλαδή το «Βόρεια Μακεδονία»), όμως ο ίδιος, στις δημόσιες εμφανίσεις του και στις δηλώσεις του προς τον Τύπο θα χρησιμοποιεί τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός-ή-ό», επειδή αυτό «αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά του»6.
 
Το ακύρωσαν λοιπόν το erga omnes οι Σκοπιανοί με μία απλή κίνηση. Στο εσωτερικό θα αποκαλούν τη χώρα τους σκέτο «Μακεδονία». Όσο για το «Μακεδόνες» έτσι και αλλιώς προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών έναντι όλων. Αυτό λοιπόν που υποτίθεται ότι πήραμε από τη συγκεκριμένη συμφωνία (το «Βόρεια» πριν από το «Μακεδονία») απωλέσθηκε κυριολεκτικά εν μία νυκτί. Άντε τώρα να τρέξει η ελληνική κυβέρνηση να βρει το δίκιο της...
 
Τα πιο πάνω φυσικά αποτελούν πολύ σημαντικές παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών αφού προέρχονται από τους κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες των Σκοπίων, όμως δεν φαίνεται να τους αγχώνουν ιδιαίτερα. Αντίθετα, δείχνουν τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια.
 
Σχετικά τώρα με τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών γενικότερα. Στην Επιτροπή Ελληνισμού έχουμε καταγράψει 415 παραβιάσεις μέχρι αυτή τη στιγμή. Βέβαια, κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο στα Σκόπια οι παραβιάσεις πραγματικά ήταν χιλιάδες. Ακουγόταν και γραφόταν κατά κόρον η λέξη «Μακεδονία» σκέτο από τους τους υποψήφιους πολιτικούς, κυκλοφορούσαν χιλιάδες σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, χάρτες που έδειχναν ότι τους ανήκουν ελληνικές περιοχές μέχρι και η Χαλκιδική κ.λπ. με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του νικητή των βουλευτικών εκλογών Μίτσκοσκι και τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από την κ. Σιλιάνοφσκα στην κορυφαία στιγμή της ορκομωσίας της ως προέδρου της χώρας.
 
Πλέον έχει χάσει το νόημά της η λέξη «παραβίαση». Δεν είναι δυνατόν κάποιος να καταφέρει να συγκεντρώσει όλες αυτές τις παραβιάσεις. Και εμείς που τις καταγράφουμε στην Επιτροπή Ελληνισμού πλέον έχουμε απηυδήσει. Πριν από λίγο επισκέφθηκα την σελίδα του Facebook ενός από τους τέσσερις αντιπροέδρους του VMRO-DPMNE και βρήκα αμέτρητες παραβιάσεις. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος κάνει συνεχώς αναρτήσεις με τον όρο «Μακεδονία» σκέτο. Το ίδιο και οι άλλοι τρεις αντιπρόεδροι, ο γενικός γραμματέας του κόμματος, ο πρόεδρός τους Χρίστιαν Μίτσκοσκι αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη του VMRO-DPMNE. Για να καταγράψει κάποιος όλες αυτές τις παραβιάσεις δεν θα πρέπει να κάνει άλλη δουλειά αλλά να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό.
 
Ποια όμως είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη; Προτρέπει τη νέα πρόεδρο των Σκοπίων και την ηγεσία του VMRO-DPMNE να τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για μία συμφωνία που και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης την είχε αποκαλέσει «κακή», τώρα παρακαλάει τους Σκοπιανούς να την εφαρμόζουν. Έτσι αποδεικνύεται ο πραγματικός ρόλος του σε αυτό το θέμα. Στην πραγματικότητα την στήριζε από την αρχή, απλά ευχόταν να την υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην εισπράξει ο ίδιος το πολιτικό κόστος. Και φτάσαμε στο σημείο να τον προκαλεί ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης.
 
Τα χειρότερα έρχονται για τη Συμφωνία των Πρεσπών και στο τέλος τη νύφη θα την πληρώσουν και όσοι τη σέβονται. Όπως την πλήρωσαν αυτοί που την υπέγραψαν και την επικύρωσαν με αποτέλεσμα να γίνουν παρελθόν για την πολιτική ζωή του τόπου μας.
 
Παραπομπές
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.
abadzoglou@yahoo.gr



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.
ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΔΩ ,ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.
Η ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΝ ΛΕΞΗ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΙΖΕΙ.
ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΙ ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.