30 Μαΐου 2024

ΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΑΙΓΝΙΟ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Του Δικηγόρου Χρήστου Γκουγκουρέλα*
 
Το ότι ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας και ότι την πραγματικότητα, ή, επί το ακριβέστερον, πολλές φορές αυτό που νομίζουμε ότι είναι η πραγματικότητα, τη διαμορφώνει ‘‘στρατός’’ από επικοινωνιολόγους, είναι πια αδιαμφισβήτητο. Προσωπικά, βλέποντας σε κυριακάτικη εφημερίδα ένα δημοσίευμα (Καθημερινή, 26-5-2024, ‘‘Ο μαγικός αριθμός 3’’, https://www.kathimerini.gr/politics/563042773/o-magikos-arithmos-3/) σε συνέχεια των αναρίθμητων δημοσιευμάτων εδώ και πολύ καιρό που καταγράφουν τον εκπεφρασμένο και δεδηλωμένο στόχο του κυβερνώντος κόμματος να φτάσει τουλάχιστον ή και να υπερβεί το ποσοστό του 33% στις ευρωεκλογές, μπαίνω στον πειρασμό να εκφράσω δημόσια κάποιες πολλάκις επαναλαμβανόμενες σκέψεις μου, πάντα με τη χρήση και τη βοήθεια της κοινής Λογικής.
 
Καταρχάς, δεδομένο είναι ότι ο διαβόητος στόχος του ‘‘33%’’ για το κυβερνών κόμμα δεν είναι διόλου τυχαίος. Από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι και τα κατά τόπους κομματικά όργανα λένε ότι, επειδή η ψήφος στις ευρωεκλογές εκλαμβάνεται ως ‘‘χαλαρή’’, το μέτρο της εκλογικής επιτυχίας και συνεπαγωγικά της πολιτικής επιδοκιμασίας της κυβέρνησης από την κοινωνία, πρέπει να είναι το ποσοστό της ΝΔ στις προηγούμενες ευρωεκλογές, αυτές του Μαΐου του 2019, όταν και τότε, όπως λένε, υπήρχε διάχυτη μια χαλαρότητα στη διάθεση και τα κριτήρια των ψηφοφόρων. Το εν λόγω ποσοστό, πράγματι, δεν ήταν (τότε) άλλο από το ‘‘33%’’ (ίδετε τη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών: https://ekloges.ypes.gr/current/e/home/parties/, στην οποία φαίνεται η ΝΔ να ‘‘πιάνει’’ στις ευρωεκλογές του 2019 το 33,12%).
 
Το κοινής Λογικής ερώτημα, όμως, αφορά το τι ήταν τότε (2019) αυτό το περίφημο 33% και το τι θα είναι τον Ιούνιο του 2024, έναν μόλις χρόνο από τη (για δεύτερη φορά) ανάληψη της εξουσίας από το κυβερνών κόμμα, το οποίο κέρδισε τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 με ποσοστό 40,56% (ίδετε τη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών: https://ekloges.ypes.gr/current/v/home/).
 
Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι το 33% των ευρωεκλογών του 2019 για τη ΝΔ δεν οφειλόταν σε καμία… ‘‘χαλαρότητα’’ των ψηφοφόρων αλλά ήταν στην πράξη ένα ακόμη ‘‘σκαλί’’, διακριτό και απτό, της τότε ανοδικής πορείας του κόμματος. Μια απλή έρευνα μας δείχνει τα εξής: Στις προηγούμενες του 2019 ευρωεκλογές, ήτοι στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 (ίδετε τη σελίδα https://ekloges-prev.singularlogic.eu/may2014/e/public/#{%22cls%22:%22main%22,%22params%22) η ΝΔ έλαβε ποσοστό μόλις 22,72%, ενώ στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 πήρε 27,81% (ίδετε https://ekloges-prev.singularlogic.eu/v2015a/v/public/index.html#{%22cls%22:%22main%22,%22params%22). Τον Σεπτέμβριο του 2015 το ποσοστό του νυν κυβερνώντος κόμματος στις εθνικές εκλογές ήταν 28,09% (ίδετε πάλι στο Υπουργείο Εσωτερικών, https://ekloges-prev.singularlogic.eu/v2015b/v/public/index.html#{%22cls%22:%22main%22,%22params%22). Αμέσως δε μετά τις επίμαχες ευρωεκλογές του 2019 (επίμαχες διότι στη ΝΔ θέλουν να μας πουν ότι αυτές είναι το μέτρο σύγκρισης για τις τωρινές ευρωεκλογές), η ΝΔ έφτασε το 39,85% στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 (https://ekloges-prev.singularlogic.eu/2019/v/home/) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας.
 
Σκοπίμως, συνεπώς, χρησιμοποίησα παραπάνω τη λέξη ‘‘σκαλί’’ για το 33% της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019 διότι πράγματι εκείνο το 33% ήταν σημείο και πειστήριο στην ανοδική ‘‘σκάλα’’ των εκλογικών ποσοστών της ΝΔ (από το 22,72% στο 27,81% και από εκεί στο 28,09%, εν συνεχεία στο περίφημο 33,12% και εν τέλει στο 39,85% των εθνικών εκλογών του 2019 και στο 40,56% των αντίστοιχων εκλογών του 2023). Η δήθεν ‘‘χαλαρότητα’’ των ευρωεκλογών του 2019, λοιπόν, ως αιτιολόγηση του, στην παρούσα φάση, χρησιμοποιούμενου ‘‘μέτρου σύγκρισης’’ και για τις ευρωεκλογές του 2024, είναι πρακτικώς ‘‘άλλα λόγια να αγαπιόμαστε’’……
 
Η ΝΔ όμως, ενώ κέρδισε τις εκλογές της 25-6-2023 με 40,56%, εδώ και πολύ καιρό και άρα μόνο κάποιους μήνες (και όχι κάτι παραπάνω χρονικά) από τη θεαματική επανεκλογή της, έθεσε ως στόχο στις επερχόμενες ευρωεκλογές αυτό το 33%, με το οποίο όχι μόνο θα είναι ικανοποιημένη αλλά προφανώς θα δηλώνει και θριαμβεύτρια. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, μόνο κάποιους μήνες από τη για δεύτερη φορά ανάληψη της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ σε μια νέα εκλογική ‘‘μάχη’’ αυτοπροσδιορίζει την επιτυχία της σε ένα ποσοστό κατώτερο 7,50 με 8,00 μονάδες από εκείνο (το ποσοστό) που πέτυχε μόνο κάποιους μήνες πριν. Μάλιστα, το εντυπωσιακό είναι ότι αυτές οι κάτω από το σχεδόν 41% 7,5-8 μονάδες αντιστοιχούν σε απώλεια της τάξης του σχεδόν 20% από το παντελώς πρόσφατο ποσοστό της (Ιούνιος του 2023)!
 
Έτσι, το κυβερνών κόμμα, αν και η πραγματικότητα είναι ότι προβαίνει σε μια ‘‘θλιβερή’’ αυτοπαραδοχή, δηλαδή στην εξ’ ιδίων εκτίμηση ότι θα έχει ούτως ή άλλως πολύ σημαντικές απώλειες και πάντως αξιοσημείωτη μείωση της πολιτικής επιρροής του στις ευρωεκλογές, και δη πράττοντας τούτο ήδη μόλις κάποιους μήνες από τον Ιούνιο του 2023, με τους επικοινωνιολόγους του που προφανώς ‘‘σκαρφίστηκαν’’, ως προς τον καθορισμό του ‘‘εκλογικού στόχου’’, αυτή τη συστοίχιση των ποσοστών του κόμματος στις ευρωεκλογές του 2019 και του 2024, συστοίχιση που κατά τα ανωτέρω και αβάσιμη είναι αλλά και παραπλανητική, προσπαθεί να βγει ‘‘λάδι’’ επικοινωνιακά! 
 
Ανεξάρτητα, πάντως, από το αν εν προκειμένω οι επικοινωνιολόγοι όντως νομίζουν ότι μπορούν να ‘‘παίξουν’’ με την ‘‘ασθενή μνήμη’’ και το ‘‘επίπεδο κριτικής σκέψης’’ των μαζών, υπό τα παραπάνω δεδομένα ένας πραγματιστής, αν είχε μπροστά του τους ανθρώπους του Μεγάρου Μαξίμου, φυσιολογικά δεν θα είχε παρά να τους ρωτήσει ευθέως περί το τι πιστεύουν ότι έκαναν και κάνουν λάθος, πού θεωρούν ότι απέτυχαν και αποτυγχάνουν και γιατί και υπό ποιες συνθήκες κρίνουν ότι ως κυβέρνηση ‘‘στραβά αρμένιζαν και αρμενίζουν’’, ώστε λίγους μόνο μήνες από την έναρξη της δεύτερης κυβερνητικής θητείας να αυτοπροσδιορίζουν ήδη το μέτρο του εκλογικού στόχου του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές του 2024 σε ένα ποσοστό (33%) που προϋποθέτει απώλεια (σε αυτούς τους λίγους μήνες) της τάξης του σχεδόν 20% σε σχέση με την εκλογική επίδοση της ΝΔ τον Ιούνιο του 2023; 
 
Αυτό είναι το κρίσιμο πραγματικό ερώτημα που η ‘‘καθαρή’’ και η βάσει της κοινής Λογικής ‘‘ανάγνωση’’ της πραγματικότητας αναδεικνύει, το κρίσιμο πραγματικό ερώτημα μάλιστα επί του οποίου καλούνται πρωτίστως να τοποθετηθούν οι Έλληνες πολίτες. Η ΝΔ, εν κατακλείδι, θα είναι ασφαλώς το πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων (και) στις ερχόμενες (ευρω)εκλογές αλλά το ‘‘ερμηνευτικό απόσταγμα’’ του επικοινωνιακού της ‘‘παιγνίου’’, εκπορευόμενο υπό τους όρους της πραγματικότητας, και οι πολιτικές συνεπαγωγές του δείχνουν πια ξεκάθαρα ότι ίσως τα πράγματα δεν είναι πια (και δεν θα είναι;) απολύτως ‘‘ρόδινα’’ για τη νυν Κυβέρνηση….. Ο καιρός, όπως πάντα, θα δείξει ούτως ή άλλως πολλά και για πολλούς……
----------------- 
 
* Δικηγόρος Κατερίνης με μεταπτυχιακούς τίτλους του Βρετανικού Πανεπιστημίου KENT, Μάστερ στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και Μάστερ στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.