31 Μαΐου 2024

Περί του κενοταφίου του Αγίου Πορφυρίου

Του Ιερομονάχου Γεωργίου Αλευρά στη Romfea.gr 
 
Τριάντα τρία έτη (33) έχουν περάσει από την κοίμηση του Αγίου Πορφυρίου +1991 του Καυσοκαλυβίτη και έντεκα (11) από την αγιοκατάταξή του +2013.
 
Μετά χαρμολύπης πληροφορήθηκα πριν από λίγες ημέρες από πνευματικό μου αδελφό και πνευματικό τέκνο του Αγίου Πορφυρίου, ότι 11 χρόνια μετά την κοίμησή του, δημιουργήθηκε στο κοιμητήριο της Ι.Σ. Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων το κενοτάφιο του Αγίου Πορφυρίου. 
 
Χαρά γιατί έγινε κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει τουλάχιστον την επομένη της αγιοκατατάξεως του Αγίου, αλλά και λύπη διότι το κενοτάφιο ΔΕΝ έγινε στο σημείο που ήταν ο τάφος του Αγίου Πορφυρίου, αλλά σε άλλο τάφο του κοιμητηρίου με την πρόφαση ότι δε γνώριζαν. 
 
Παράλληλα αναγράφουν αντί για ΆΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ, γράφουν Άγιος Γέροντας Πορφύριος, χώρια το γεγονός ότι το μνήμα είναι με φωτογραφία και περιμετρικά κάγκελα, που μόνο σε αγιορείτικο δεν παραπέμπει. 
 
Προφανώς, η απόφαση για τη δημιουργία του κενοταφίου προς τιμήν του Αγίου και η εκτέλεση των εργασιών ήταν του Δικαίου και της συνάξεως του Δικαίου της Σκήτης. 
 
Ωστόσο, το να επιλέξεις να γίνει το κενοτάφιο ενός Αγίου σε άλλο μέρος, από εκεί που ήταν πραγματικά ο τάφος, αποτελεί ανίερη πράξη βεβήλωσης, αγιασμένου χώρου, που δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά. 
 
 Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ερωτηθήκαν γιατί έφτιαξαν το κενοτάφιο σε λάθος μέρος, επικαλέστηκαν ότι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον π. Ιωαννίκιο, που είναι γέροντας της καλύβης του Αγίου Γεωργίου, κι εκείνος δεν σήκωνε το τηλέφωνο. 
 
Μιλάμε για παντελή έλλειψη σοβαρότητας...Αλλά και γιατί τόση βιασύνη να φτιάξουν κάτι με τόση προχειρότητα; Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο από το να ξεφτιλίσουν τον Άγιο. 
Όπως προανέφερα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια βεβήλωση στο κοιμητήριο. 
 
Ο Άγιος Πορφύριος διάλεξε το συγκεκριμένο τόπο για να ταφεί και το ακριβές σημείο με σαφέστατες οδηγίες, διότι όπως έλεγε, στο σημείο εκείνο είχε ταφεί παλιά ένα αγιασμένος μοναχός με το όνομα Μιχαήλ, που τον είχε σε μεγάλη εκτίμηση και είχαν αληθινή φιλία. 
 
Επομένως ήταν λογικό ένας Άγιος να ταφεί σε μέρος αγιασμένο. 
Το μνήμα του Αγίου Πορφυρίου ήταν το πρώτο μπροστά από το προσκυνητάρι του κοιμητηρίου και θα έπρεπε την επομένη της ανακομιδής των λειψάνων του να μείνει τουλάχιστον ο σταυρός, για να γνωρίζουν όλοι που είναι και οι προσκυνητές που θα ήθελαν να προσκυνήσουν το μνήμα, αλλά και δεν θα ήταν έτσι δυνατό να γίνει αυτό το λάθος σήμερα. 
 
Ο Άγιος Πορφύριος ήταν τόσο ταπεινός, που τον ταπεινώνουν ακόμη και σήμερα τρεις δεκαετίες μετά την κοίμησή του. 
 
Στο πρόσφατο παρελθόν, ιερομόναχος της Σκήτης απαίτησε (!!!) να ταφεί στο ίδιο μέρος που είχε ταφεί και ο Άγιος Πορφύριος για να επισκιάσει, προφανώς γιατί είχε αυτή την εντύπωση, τον Άγιο. 
 
Ήταν ο ίδιος ιερομόναχος που δεν έδινε το κελλί που ζητούσε ο Άγιος Πορφύριος, όταν επιθυμούσε να επιστρέψει στον χώρο της μετανοίας του στα Καυσοκαλύβια και συνέχεια έφερνε εμπόδια και προσκόμματα. 
 
Μάλιστα ο ίδιος αυτός ιερομόναχος μου είχε πει γιατί τον βάρυνε, ότι στεναχώρησε πολύ τον Άγιο Πορφύριο τότε. 
 
Το αποτέλεσμα ήταν να βγει ο ιερομόναχος στην ανακομιδή άλιωτος, να ταφεί ξανά και μετά στη νέα εκταφή βγήκε και πάλι άλιωτος. 
 
Έπειτα στάλθηκε γράμμα από τη Σκήτη στον Οικουμενικό Πατριάρχη, για να αποστείλει την λεγόμενη “Μετριότητα”, δηλαδή μία χειρόγραφη συγχωρητική ευχή για τους κεκοιμημένους, οι οποία διαβάστηκε και ξανάγινε η ταφή του ιερομονάχου. 
 
Και πάλι όμως ο Θεός έδειξε ότι ακόμη και η συγχωρητική ευχή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη δεν είχε καμία ισχύ απέναντι στην πράξη βεβήλωσης του τάφου του Αγίου και ο ιερομόναχος βγήκε πάλι άλιωτος. 
 
Διότι πάνω και από αυτούς, υπάρχουν οι νόμοι των Αγίων του Θεού. Έπειτα έγιναν μακάβρια πράγματα! 
 
Ξεψάχνισαν το σώμα του, οι σάρκες πετάχτηκαν και τα οστά πετάχτηκαν στο οστεοφυλάκιο, κλείνοντας με τραγικό τρόπο αυτή την βέβηλη πράξη και ιστορία. 
 
Δυστυχώς όπως λέει και η Γραφή “...οὐδεὶς προφήτης δεκτός ἐστιν ἐν τῇ πατρίδι αὐτοῦ”. (Λουκ. 4,24) και από την στιγμή της κοιμήσεως του Αγίου το 1991 ξεκίνησαν τα προβλήματα. 
 
Όταν μετά την κοίμηση του Αγίου Πορφυρίου, ο πατέρας μου ήρθε στο Άγιον Όρος να πήγε να προσκυνήσει τον τάφο του, απογοητεύτηκε με την εικόνα του κοιμητηρίου και τον τάφο πνιγμένο μέσα σε ψηλά χόρτα, τα οποία κάποιοι πατέρες δεν άφηναν να καθαριστούν, μην τυχόν και έχουμε για Άγιο τον Άγιο Πορφύριο, που στη συνείδηση χιλιάδων Ελλήνων ήταν όχι Άγιος, αλλά πολύ μεγάλος Άγιος. 
 
Και όπως από την στιγμή της κοιμήσεως του Αγίου υπήρχαν προβλήματα, τό ίδιο έγινε και από την πρώτη στιγμή της αγιοκατατάξεως του Αγίου, δηλαδή φάνηκε ότι κάποιοι είχαν σοβαρό πρόβλημα μαζί του. 
 
Στο χαρμόσυνο άκουσμα των νέων ότι έγινε αγιοκατάταξη ενός μεγάλου Αγίου της Σκήτης το 2013, ούτε τις καμπάνες δεν χτύπησαν, ίσως γιατί για κάποιους ήταν δυσάρεστο το γεγονός... 
 
Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί προσκυνητάρι στο Ναό του Κυριακού και κάποιοι εξέφρασαν και αντιρρήσεις για το που πρέπει να τοποθετηθεί, κι έπειτα γιατί δεν ήθελαν να υπάρχει κανδήλα εμπρός στο εικόνισμα του Αγίου. Μιλάμε για τραγικά πράγματα! 
 
Η κανδήλα αφαιρέθηκε γιατί κάποιοι σκανδαλίστηκαν και τοποθετήθηκε ξανά όταν ανέλαβα εγώ Δικαίος. 
 
Ο μοναχός Μιχαήλ που δεν ήθελε την κανδήλα στο προσκυνητάρι του Αγίου Πορφυρίου, εκοιμήθη πρόπερσι στις 2 Δεκεμβρίου, την ημέρα εορτής του Αγίου και ετάφη δίπλα στο νέο κενοτάφιο... 
 
Η Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος είναι ένας τόπος που έχει δώσει μεγάλους Αγίους και τουλάχιστον τα κελλιά των Αγίων, τα μνήματα και εν γένει όλη η σκήτη, πρέπει να τιμούν τους ίδιους τους Αγίους και έτσι θα βοηθούν τους νεότερους μοναχούς να τους μιμηθούν κατά τα πάντα. 
 
Οι σκήτες, τα κελλιά, τα μοναστήρια, γίνονται γνωστά για τους Αγίους τους, όχι για την αρχιτεκτονική τους. 
 
Οι άνθρωποι αγιάζουν τον μέρος με την αγιασμένη ζωή τους, όπως τα Καυσοκαλύβια αγιάστηκαν από τις μορφές του Οσίου Μαξίμου, του Αγίου Ακακίου, του Αγίου Νήφωνα κ.α. και προσφάτως τον Άγιο Πορφύριο, όμως ο φθόνος προς τον Άγιο και την κληρονομιά που άφησε, την οποία γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι, τους κάνει όχι απλά εχθρούς του Αγίου αλλά Θεομάχους. 
 
Ο Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ έλεγε ότι ο Άγιος Πορφύριος ήταν ο πιο ταπεινός άνθρωπος στον κόσμο και αυτό επιβεβαιώνεται ακόμη και στις ημέρες μας αφού οι άνθρωποι κάνουν ότι μπορούν για να τον ταπεινώνουν μετά θάνατον. 
 
Ο Άγιος Πορφύριος λίγο πριν φύγει από αυτόν τον κόσμο μου είχε πει: “Με σαμποτάρουν όλοι, κανείς δεν μου λέει την αλήθεια”. 
Δυστυχώς έχουν περάσει 33 χρόνια και ακόμη τον σαμποτάρουν! 
 
Ενθυμούμαι τον Άγιο Πορφύριο στις αρχές του 1989 να μου λέει στο Μήλεσι: "Θόδωρε, εδώ θέλουν να κάνουν πολύ άσχημα πράγματα με ‘μένα... θέλουν να με βάλουν σε μια γυάλα και να με προσκυνάνε σαν τον Άγιο Νεκτάριο κι εγώ να καίγομαι. Αλλά κουτός είμαι να βρω τον μπελά μου από τους Αγίους; Θόδωρε θέλω να έρθω εκεί στα Καυσοκαλύβια, θα με προσέχεις;" 
 
Γύρισε στην ανιψιά του και της λέει: "Ελενίτσα, εγώ θα πάω στα Καυσοκαλύβια, θα έχω και το Θόδωρο να με προσέχει" για να εισπράξει την ειρωνεία της: "Μμμ, καλά...". 
Τέλος, ο Άγιος Πορφύριος κούνησε το κεφάλι και είπε "θα δείτε". 
 
Έτσι αφού ο διάβολος δεν μπόρεσε να πολεμήσει τον ταπεινότερο άνθρωπο εκεί στο Μήλεσι, προσπαθεί τώρα να τον πολεμήσει στο σπίτι του στα Καυσοκαλύβια.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.