20 Μαΐου 2024

Στην Ευρώπη να γίνουμε πρωτοπόροι

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
Για τις Ευρωεκλογές περίπου είκοσι ημέρες έμειναν. Εν όψει αυτών παρουσιάζονται στον ξένο Τύπο και στα ελληνικά ΜΜΕ εντυπωσιακά στοιχεία. Μία λ.χ. έρευνα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera δείχνει το πόσο πολιορκούνται από ποικίλα συμφέροντα οι θεσμοί στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την έρευνα στη Βελγική πρωτεύουσα δρουν 12.417 Lobbies, που εκφράζουν ποικίλα συμφέροντα, ή δρουν συμβουλευτικά στα συμφέροντα αυτά ! Από αυτά τα Lobbies, 3.488 είναι εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών και Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων! Υπάρχουν βεβαίως και περιπτώσεις που πρόεδροι μη κερδοσκοπικών ΜΚΟ είναι και ιδιοκτήτες ή ανώτατα στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων… Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι ανάλογα με την ισχύ τους περνούν στα όργανα της ΕΕ ζητήματα που επηρεάζουν την ζωή όλων μας, ως ευρωπαίων πολιτών.
 
Στην Ελλάδα, στις 17 Μαΐου και στην ιστοσελίδα Ysterografo News δημοσιεύθηκε δημοσκόπηση της ALCO. Σε αυτήν φαίνεται ότι οι Έλληνες θα προσέλθουμε να ψηφίσουμε, προφανώς επειδή θέλουμε να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου μας. Παράλληλα είναι εντυπωσιακό πως το 46% (περίπου οι μισοί) όσων πολιτών εψήφισαν το 2023 Νέα Δημοκρατία δηλώνουν αναποφάσιστοι για το τί θα ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου! Σε άλλο στοιχείο της δημοσκόπησης φαίνεται ότι βαδίζουμε στην ΕΕ με το 44% του συνόλου του εκλογικού μας σώματος να δηλώνει πως ουδένα υπουργό της σημερινής κυβέρνησης βρίσκει πετυχημένο…. Επίσης εν όψει των προσεχών εκλογών έρευνα του Ινστιτούτου Eteron έδειξε ότι το 69,8% των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα, το 68,6% δεν εμπιστεύεται την Κυβέρνηση, το 93,5% δεν εμπιστεύεται τα ΜΜΕ και στο εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας το 67,2% κρίνει αρνητικά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δυσάρεστα και ανησυχητικά για την πορεία μας ως Έθνους τα εν λόγω αποτελέσματα. 
 
Η πραγματικότητα είναι πως θα εκλέξουμε 21 βουλευτές, που στο σύνολο των 720 του Ευρωκοινοβουλίου αποτελούν ασήμαντο αριθμό, όταν μάλιστα διασκορπίζονται στις πέντε μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές ομάδες και σε ελάχιστα ζητήματα συμφωνούν μεταξύ τους, ακόμη και σε αυτά που έχουν εθνικό χαρακτήρα. Όμως το πώς θα πορευθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια παραμένει ως ερώτημα. Η μία άποψη είναι να πορευθούμε όπως μας θέλουν οι Έλληνες οπαδοί του γαλλικού διαφωτισμού. Να κάνουμε δηλαδή ό,τι κάνουν οι Αμερικανοί, Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Άγγλοι. Τότε θα είμαστε μεν ουραγοί, αλλά οι «προοδευτικοί» θα μας χειροκροτούν, που τους μιμούμεθα. Θα θυμάμαι στο υπόλοιπο της ζωής μου το χειροκρότημα των ηγετών της ΕΕ και των αρχηγών των κρατών – μελών της στον κ. Μητσοτάκη, που με πρωτοβουλία του και τη βοήθεια του Κόμματος του κ. Κασσελάκη εμφάνισε «προοδευτική» την Ελλάδα με τον «γάμο» των ομοφυλοφίλων και έλαβε τον έπαινό τους επειδή η Πατρίδα μας είναι η πρώτη Ορθόδοξη χώρα, που τους μιμήθηκε…
 
Πόσο δίκιο είχε ο Παπαδιαμάντης όταν το 1893 έγραψε στον «Λαμπριάτικο Ψάλτη»: «Άγγλος ή Γερμανός ή Γάλλος δύναται να είναι κοσμοπολίτης ή αναρχικός ή ό,τιδήποτε. Έκαμε το πατριωτικόν χρέος του, έκτισε μεγάλην πατρίδα. Τώρα είναι ελεύθερος να επαγγέλλεται χάριν πολυτελείας την απιστίαν και την απαισιοδοξίαν. Αλλά ο Γραικύλος της σήμερον όστις θέλει να κάμη δημοσία τον άθεον ή τον κοσμοπολίτην, ομοιάζει με νάνον ανορθούμενον επ’ άκρων ονύχων και τανυόμενον να φθάση ύψος και να φανή και αυτός γίγας. Το Ελληνικόν Έθνος έχει και θα έχη δια παντός ανάγκην της θρησκείας του». 
 
Η άλλη περίπτωση είναι να πορευόμαστε στην Ενωμένη Ευρώπη με εθνική αξιοπρέπεια και προσήλωση στην παράδοσή μας. Αυτή η πορεία είναι για όλους τους Έλληνες, δεξιούς και αριστερούς. Γιατί όποιος την ακολουθεί είναι ο κατ’ εξοχήν συμπαραστάτης της ελευθερίας και της δημιουργίας των επομένων γενεών. Είναι βαθύτατα φιλελεύθερος αφού αρνείται να αποφασίσει εγωιστικά για λογαριασμό των επόμενων γενεών.
 
Για την πορεία μας αντιγράφω μικρό απόσπασμα από τα «Άσματα της Ελλάδος» του Σπυρίδωνος Ζαμπελίου, πολυσέλιδο έργο, που εξεδόθη το 1852: 
«Απλούς και ταπεινός ο σημερινός Έλλην, απλώς και ταπεινώς εισβαίνει εις τον ευκτήριον οίκον…Ενταύθα πάντα θεοπρεπώς υπαινίττονται τας διαδοχικάς τύχας του Ελληνισμού και νοερώς συνδέουν τας υπό του χρόνου και των περιστάσεων κατακερματισμένας ιστορικάς εποχάς. Εις ημάς η πολιτική διήρεσεν, η Εκκλησία πιστώς συναρμόζει. Εκτός της Εκκλησίας είμεθα ό, τι το αυθαίρετον και η βία και ο δεσποτισμός διατάξωσιν, υπό δε την ιεράν στέγην αυτής πάντες Έλληνες και ως τοιούτοι συμπεριπτυσσόμεθα αλλήλοις καίτοι υπό της πολιτικής διηρημένοι… Εκτός της Εκκλησίας και της ιστορίας η ειμαρμένη και η λόγχη, εντός δε του περιβόλου αυτών φως, ενότης, πνεύμα, θεία επίβλεψις!
 
Έλλην! Εάν κήδεσαι περί της αύριον, εάν τουλάχιστον μεριμνάς περί της ασφαλείας των σων τέκνων, άφες πάσαν ετέραν ματαιοσπουδίαν και εισπορεύθητι μετά κατανύξεως εν τη Εκκλησία των Πατέρων σου, όπου διδάσκεται ο φιλόσοφος βίος της φυλής σου και κηρύττονται οι νόμοι του προορισμού αυτής!».
 
Και για την πορεία των Ελλήνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα περατώσω το παρόν με απόσπασμα Αναστάσιμου άρθρου του Θανάση Πετσάλη – Διομήδη, γραμμένο στο περιοδικό «Νέα Εστία» τον Απρίλιο του 1950:
 
«Νύχτα Μεγάλου Σαββάτου. Ποτάμια γίνηκαν οι φλογίτσες των κεριών στα χέρια των χριστιανών και είναι χαρμόσυνες και παρήγορες, ωσάν τις ψυχές που κάθονται στα δεξιά του Πατρός…. Κι εγώ στο στοχασμό μου μπερδεύω τούτο το ποτάμι με το ποτάμι των χρόνων, με το αιωνόβιο ποτάμι της ζωής και θωρώ πως είναι από το ίδιο νάμα, από το ίδιο ρέμα ο ορφικός Διόνυσος, κι ο ελληνοβυζαντινός Αϊτός ο δικέφαλος κι ο ξαναγεννημένος Φοίνικας του Μεγάλου Αγώνα της Φυλής και τούτη η στερνή Ανάσταση του Γένους από τη σκλαβιά την τρισχειρότερη κι από το θάνατο. Τη νίκησε τη σκλαβιά τον νίκησε τον θάνατο, ένα ρέμα, ένα νάμα, μια νίκη, η ίδια. Της ψυχής η νίκη. 
 
Πλημμύρισε φως η χώρα. Πλημμύρισαν φως οι ψυχές. «Υπέρ του καταξιωθήναι ημάς…» βροντάει μια φωνή. Κι η χαρά ξεσπάει μονομιάς: “- Χριστός ανέστη εκ νεκρών! – Χριστός ανέστη! – Χριστός ανέστη!”. Τ’ αδέλφια φιλιούνται σταυρωτά, κι όλοι οι χριστιανοί γίνονται αδέρφια εκείνη την ώρα.
 
Χριστός ανέστη! Ψέλνει ο παπάς.
Χριστός ανέστη! Κελαδάει το παιδί…
Χριστός ανέστη! Ανακράζει ο μαραγκός κι ο χτίστης...
Χριστός ανέστη! Ο αρματωμένος των πολέμων.
Χριστός ανέστη κι ο στοχαστής…
 
Κι εγώ, στο στοχασμό μου μέσα, μπερδεύω τις φωνές, ανακατώνω τους ήχους κι ακούω μαζί με το “Χριστός ανέστη”, το “Ελλάδα ανέστη”…
 
Χριστός ανέστη!... Ελλάδα ανέστη!...
Χριστός ανέστη!... Ελλάδα ανέστη!
Του Χριστού Ανάσταση και της Ελλάδας!». 
 
Η πορεία μας στην ΕΕ με βάση τις βουλές των «προοδευτικών» δυνάμεων - από τη μία των ισχυρών του κόσμου τούτου και από την άλλη των λόμπις-, μας εξασφαλίζει την ικανοποίησή τους, αλλά είναι θανατηφόρα για τις ψυχές μας. Αντίθετα, η σύμφωνη με την Αναστάσιμη παράδοσή μας πορεία μας στην παραπαίουσα ηθικά και κοινωνικά ΕΕ μας εξασφαλίζει τη συνέχειά μας και μας κάνει πρωτοπόρους στην αναγέννηση της.-Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από γένεσης της η Ελλάδα πέρασε πολλές φάσεις κατάπτωσης, αλλά και πρόοδου και διαφώτισε όλο τον κόσμο ... Σήμερα μπορεί να περνάμε την φάση εκείνη, που μας οδηγεί σχεδόν ουραγούς του πολιτισμένου κόσμου, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να καταστούμε και πάλι πρωτοπόροι ... Ο Έλληνας σε χαλεπούς καιρούς γονάτιζε, αλλά έμαθε και να σηκώνεται πιο δυνατός ... Έχει πείσμα Ελληνικό ευτυχώς ....

Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. Η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται», είχε γράψει ο Βίκτωρ Ουγκώ....

Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις», έγραψε και ο τιμημένος με νόμπελ λογοτεχνίας Έλληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.

Άντε Έλληνες ξυπνήστε από τον λήθαργο που σας έχει επιβάλει η νέα αταξία πραγμάτων.
Και πάλι πρωτοπόροι ... Κάποτε ο λαγός και η χελώνα έκαναν αγώνα δρόμου ...Αφού ξεκίνησαν, ο λαγός έφτασε λίγο πριν το τέρμα και περίμενε να δει πότε θα φτάσει η χελώνα ....Πέρασε αρκετή ώρα και επειδή ήταν κουρασμένος αποκοιμήθηκε .... Αργά έφτασε και η χελώνα και βλέποντας τον λαγό να κοιμάται τον πέρασε ήσυχα και έφτασε στο τέρμα ....πρώτη ... Και κλάμα ο λαγός....
Μ.Ρ.
Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω :)
Ακόμα κι αν τα πολλαπλά χτυπήματα μας έκαναν προς στιγμή να τα χάσουμε, ας πάρουμε θάρρος από τις παραινέσεις των ξένων που ακόμα πιστεύουν σ' εμάς! Όπως ο διεθνούς φήμης μικροβιολόγος Σουχαρίτ Μπαγκτί που στην ομιλία του στην Αθήνα είπε, ότι όλος ο κόσμος περιμένει τώρα από τους Έλληνες να βρουν και δώσουν τη λύση στα αδιέξοδα που έχει περιέλθει ο κόσμος!
Μάλιστα κύριοι .
Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις!
Εκεί που πάει να σκύψει ,
με το σουγιά στο κόκκαλο ,
με το λουρί στο σβέρκο....
νάτη νάτη νάτη πετιέται από ξαρχής κι αντριεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου .

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.