20 Μαΐου 2024

Τα εμβόλια και η ευθύνη όλων μας.

Απόσυρση εμβολίων και παρενέργειες.
 
 
Γράφει ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
Καρδιολόγος
 
(άρθρο-Απόσυρση εμβολίων και παρενέργειες-)  
 
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών σχετικά με τα εμβόλια της Astra Zeneca έφεραν και πάλι στην επιφάνεια το θέμα των εμβολιασμών κατά την περίοδο του κορονοϊού. Είναι πολλοί που άρχισαν να ανησυχούν. Αλλά από ότι φαίνεται κάπως όψιμα. Η σημερινή συζήτηση δεν θα γίνει για να δικαιώσουμε τον εαυτό μας, για όσα λέγαμε την περίοδο της πανδημίας. Εξάλλου, η συχνή και αντισυστημική αρθρογραφία μας δεν έγινε για να προβάλλουμε μόνο τις ιδέες μας και τις σκέψεις μας, αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι δικαιούνται βέβαια να εμβολιαστούν, αλλά θα έπρεπε να το κάνουν με επίγνωση των κινδύνων που αυτό συνεπάγετο.  
 
Ούτε η συνεχής αναφορά σε θέματα πανδημίας έχει να κάνει με μια προσκόλληση στο παρελθόν. Θεωρώ ότι αφενός μεν θα πρέπει να γνωρίζουμε τους κινδύνους που διατρέξαμε και διατρέχουμε, αφετέρου να είμαστε αρκετά ενημερωμένοι ώστε να αποφύγουμε σε μια επόμενη ευκαιρία υπό το κράτος του πανικού να κάνουμε πράγματα τα οποία δεν είναι επιστημονικά ορθά. Τι είδαμε λοιπόν τις ημέρες αυτές; Είδαμε μια εταιρεία, την πρώτη η οποία κυκλοφόρησε εμβόλιο να τα αποσύρει, αφού προηγουμένως είχε ήδη αποσύρει και την αίτηση αδειοδότησής του. Γιατί συνέβη αυτό; Αυτό θα εξηγήσουμε αμέσως. 
 
Οι περιπτώσεις της Astra Zeneca και της Johnson & Johnson. 
 
Πριν όμως από αυτό να πούμε ότι δεν ήτανε η Astra Zeneca η πρώτη εταιρεία που απέσυρε το εμβόλιο της. Όπως έχουμε αναφέρει και είναι πασίγνωστο μια άλλη εταιρεία, η Johnson & Johnson, στα κρυφά, σταμάτησε την παραγωγή του εμβολίου και έκλεισε το αντίστοιχο τμήμα, το οποίο είχε την ευθύνη τους. Και αυτό προφανώς το έκανε για τους ίδιους λόγους. Και ακολούθησε στη συνέχεια η πιο θορυβώδης διακοπή της κυκλοφορίας του εμβολίου της Astra Zeneca. 
 
Πριν ακόμη κυκλοφορήσουν τα εμβόλια σε άρθρο μας είχαμε τονίσει ότι η μέθοδος η οποία ακολουθείται στην περίπτωση του κορονοϊού, είναι εντελώς ανορθόδοξη. Με το πρόσχημα του επείγοντος κινδύνου είχε ανατραπεί ότι γνωρίζαμε μέχρι τότε για τον έλεγχο, την ασφάλεια και την κυκλοφορία εμβολίων. Ενώ σύμφωνα με την πάγια τακτική χρειαζόντουσαν πολλά χρόνια κλινικών μελετών για να μπορέσει να κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο στην περίπτωση του κορονοϊού αυτό έγινε μέσα σε λίγους μήνες. Οι φανατικοί υποστηρικτές βέβαια των εμβολίων άρχισαν να λένε ότι η κλινική δοκιμή θα γινόταν στον γενικό πληθυσμό και όταν είχαν εμβολιαστεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ανθρώπων, πρόβαλλαν δήθεν την μη ύπαρξη επιπλοκών ως ένδειξη ότι τα εμβόλια ήταν ασφαλή. Είχαμε και τότε επισημάνει ότι δεν αρκεί μονάχα το πλήθος των εμβολιαζόμενων, αλλά χρειάζεται και ο χρόνος για να αξιολογηθεί ένα εμβόλιο. 
 
Στην περίπτωση του εμβολίου της Astra Zeneca, εκείνο το οποίο είχε παρατηρηθεί άμεσα, ήταν ότι προκαλούσε μια σειρά από επιπλοκές, μεταξύ των οποίων και πολύ σοβαρές θρομβώσεις. Σύμφωνα βέβαια με τη ρήση του πρωθυπουργού, το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρήγορο εμβόλιο. Έτσι λοιπόν άρχισε να εμβολιάζεται ο πληθυσμός με το εμβόλιο αυτό αγνοώντας και αποκρύπτοντας τις επιπλοκές. Οι ιθύνοντες, και το λέω αυτό υπεύθυνα, προσπάθησαν να κρύψουν αυτού του είδους την επιπλοκή. Δεν θα αναφερθώ στα γνωστά περί της συμπεριφοράς του τότε υπουργού Υγείας, αλλά και των περίφημων καθηγητών που εμφανίζονταν στις τηλεοράσεις. Θα σας μεταφέρω μια προσωπική μου εμπειρία. 
 
Ένα πραγματικό περιστατικό με σοβαρές θρομβώσεις. 
 
Μια ασθενής μου χειρουργημένη από διπλή βαλβιδοπάθεια υπό αντιπηκτική αγωγή που επέμενε να εμβολιστεί με το εμβόλιο αυτό γιατί εμπιστευόταν τη Βρετανική ιατρική που το προτιμούσε παρουσίασε συμπτώματα αστάθειας. Στην αξονική τομογραφία που ακολούθησε βρέθηκαν σοβαρές θρομβώσεις στην περιοχή της παρεγκεφαλίδας, που είναι υπεύθυνη για την ισορροπία του ατόμου. Έσπευσα να το αναφέρω αυτό στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, όμως η αντίδραση από μέρους τους ήταν από αδιάφορη έως επιθετική. Μετά από πολλή δυσκολία κατάφερα να βρω κάποιους υπεύθυνους, οι οποίοι μου είπαν ότι η ασθενής θα έπρεπε να υποβληθεί σε έλεγχο πηκτικότητας. Μήπως ήταν άλλοι οι λόγοι για τους οποίους εμφανίστηκε αυτή η θρόμβωση; Όμως, τους εξήγησα ότι η ασθενής είχε πριν από 10 μέρες εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Astra Zeneca και δεν υπήρχε κανείς άλλος λόγος θρόμβωσης γιατί την παρακολουθούσα πολύ καιρό και διότι όπως προανέφερα βρισκόταν σε αντιπηκτική αγωγή. 
 
Άρνηση αποδοχής αναφοράς παρενέργειας. 
 
Εκείνοι επέμειναν να αρνούνται τη σύνδεση της επιπλοκής με τον εμβολιασμό και για το λόγο αυτό αναγκαστήκαμε να κάνουμε όλο τον έλεγχο πήξεως. Φυσικά, όπως αναμενόταν, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά και γι’ αυτό επανήλθα προσπαθώντας να τους πείσω ότι αυτή ήταν μια πολύ σοβαρή επιπλοκή που θα έπρεπε να αναφερθεί. Δυστυχώς η προσπάθεια απέβη άκαρπη και η άρνηση εκ μέρους τους μου δημιούργησε την πεποίθηση ότι δεν ήταν τυχαία, αλλά ήταν με άνωθεν εντολή να μην δέχονται τέτοιου είδους αναφορές. Στην πορεία είδα αρκετές ακόμη θρομβώσεις πιο απλές και πιο ήπιες ευτυχώς και πάντα συναντούσα άρνηση όταν προσπαθούσα να τις υποβάλω ως επιπλοκές του εμβολίου. Μάλιστα «σοφοί» συνάδελφοι μου έλεγαν να μην το κάνω γιατί θα βρω το μπελά μου. 
 
Την ίδια ώρα οι περίφημοι καθηγητές ανέφεραν ότι όλο αυτό ήταν ένας θόρυβος, τον οποίο είχε κάνει για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους η Γερμανία που ήταν η πρώτη που ανέφερε πολλά επεισόδια θρομβώσεων και ότι το εμβόλιο ήταν εντελώς ασφαλές. Βέβαια, στη συνέχεια, υπό την πίεση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών που άρχισαν να περιορίζουν τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca αναγκάστηκε και η ελληνική κυβέρνηση, τελευταία από όλους, να το επιβάλλει στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Δεν θα ήθελα στο άρθρο αυτό να κάνω συζήτηση για την λογική της επιλογής που είναι προφανής και κυνική, η επιλογή των ανθρώπων μιας ηλικίας και άνω ως πειραματόζωα για να υποβληθούν στον εμβολιασμό αυτό προστατεύοντας υποτίθεται νεότερους. Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια ευγονική επιλογή την οποία θα ήθελα να συζητήσουμε σε μια άλλη ευκαιρία. 
 
Το εμβόλιο της Astra Zeneca αποσύρεται. 
 
Σήμερα που είναι σαφέστατο ότι το εμβόλιο προκάλεσε εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, άλλους από αυτούς καταγεγραμμένους και άλλους όχι το εμβόλιο αποσύρεται. Για να καθησυχάσουν τον πληθυσμό οι ειδικοί και υπεύθυνοι λένε ότι πλέον ότι έγινε έγινε σαν οι θάνατοι να είναι κάτι το οποίο το ξεχνούμε και ότι από εδώ και πέρα κανείς δεν κινδυνεύει από το εμβόλιο. Θα ήθελα να τους πω ότι η αξιολόγηση των εμβολίων δεν γίνεται από τις άμεσες επιπλοκές τους. Προέκυψε να είναι μια πάρα πολύ σοβαρή επιπλοκή η θρόμβωση, η οποία εμφανίστηκε το πρώτο χρονικό διάστημα, όμως αυτή τη στιγμή τρέχουν μελέτες οι οποίες μελετούν την επίπτωση των εμβολίων μετά από την πάροδο αρκετών ετών και είναι συνετό και σοβαρό, έστω και την τελευταία στιγμή να πούμε στους ανθρώπους ότι θα πρέπει να περιμένουμε τις μελέτες αυτές για να δούμε μετά την πάροδο κάποιων ετών, εάν πραγματικά ισχύει ότι τα εμβόλια συνδέονται με κακοήθεις όγκους ή αυτοάνοσα νοσήματα. 
 
Η αποτίμηση των εμβολίων χρειάζεται χρόνο. 
 
Βιαστήκαμε υποτίθεται την περίοδο εκείνη να προβάλλουμε την ασφάλεια των εμβολίων για να προστατεύσουμε τον πληθυσμό από τον κορονοϊό. Αυτή τη στιγμή που δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, θα ήταν πάρα πολύ σοφό να περιμένουμε με ψυχραιμία να δούμε τι ακριβώς έγινε. Στο μεγάλο πείραμα που αφορούσε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάντως, η πιο κυνική ομολογία της σκοπιμότητας των εμβολιασμών έγινε από γνωστό δημοσιογράφο μεσημβρινής εκπομπής οδηγό της κοινής γνώμης, ο οποίος αναφερόμενος στα 100 εκατομμύρια λίρες που διεκδικούνται αυτή τη στιγμή από θύματα του εμβολίου της Astra Zeneca είπε ότι ναι μεν είναι μεγάλο το ποσό, αλλά δεν κινδυνεύει η εταιρεία γιατί είναι πολύ λιγότερο από τα χρήματα τα οποία εισέπραξε από τα εμβόλια τα οποία κυκλοφόρησε. 
 
Η πικρία ότι όλο αυτό ήταν ένα παγκόσμιο πείραμα. 
 
Η τελική πικρία σε όλους μας είναι ότι όχι απλώς έγινε ένα παγκόσμιο πείραμα, όχι απλώς αναγκάστηκαν κάποιοι άνθρωποι να κάνουν το εμβόλιο υποχρεωτικά, αλλά και εκείνοι οι οποίοι έχοντας γνώση των πιθανών παρενεργειών τους προπηλακίστηκαν, κατηγορήθηκαν, απολύθηκαν από τις εργασίες τους, έγιναν δακτυλοδεικτούμενοι, πλήρωσαν πρόστιμα και αναγκάστηκαν πραγματικά προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό και τις οικογένειές τους, να υποστούν ένα σωρό εξευτελισμούς. Αφού δεν έχουμε το θάρρος να ζητήσουμε συγγνώμη από τους πεθαμένους, ας ζητήσουμε τουλάχιστον συγγνώμη από αυτούς τους οποίους τόσο πολύ ταλαιπωρήσαμε και θα ήταν ευχής έργον να βρισκόταν ένας πραγματικά μοναδικός θαρραλέος επιστήμονας που αντί να μασάει τα λόγια του και να λέει όσα ακούμε αυτή την περίοδο να βγει και να ζητήσει ένα μεγάλο ΣΥΓΓΝΩΜΗ.
 



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ.
ΟΜΩΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΝΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ.
1 ΤΙΠΟΤΑ ΣΩΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ Κ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ...ΑΠΟ ΜΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ...ΑΠΟ ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ ....ΑΠΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΛΕΣ Κ ΟΙ ΜΗ ΜΠΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
2 ΚΑΝΕΝΑ ΜΠΟΛΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΜΕΣΑ ΤΟ ΧΑΡΤΑΚΙ ΤΩΝ ΕΞΗΓΗΣΕΩΝ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΕΙΧΑΝ ΠΡΙΝ.
3 Η ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΥΘΥΝΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΗΛΕΜΑΙΝΤΑΝΩΝ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΗΤΑΝ ΝΑ ΣΠΕΡΝΕΙ ΦΟΒΟ Κ ΤΡΟΜΟ Κ ΚΑΜΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΤΕ ΔΕΧΤΟΥΝ Κ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΜΕ ΙΣΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΕΚΡΙΝΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ.
4 ΤΑ ΕΦΕΡΑΝ ΛΕΣ Κ ΗΤΑΝ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΨΥΓΕΙΑ ..... ΤΑ ΔΩΡΙΣΑΝΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΦΥΛΛΑΞΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΑΦΡΙΚΗΣ Κ ΠΟΖΑΡΑΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΥΤΟ ΗΛΙΟ.

5 6 7 .....ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΝΑΝ ΝΟΗΜΩΝ ΑΠΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΣΚΕΦΤΕΙ.

ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ Κ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΚΟΥΣΙΟ
Ή ΕΚΟΥΣΙΟ ''ΕΓΚΛΗΜΑ'' ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.

ΙΣΩΣ ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΛΛΑ Η ΕΠΟΧΗ Κ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ
ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ .
Ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ.
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΕΧΕΙ Κ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥ.

ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΙ Κ ΠΟΣΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΙΧΑΝ Κ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΥΡΤΙΝΑ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.