19 Μαΐου 2024

Νίκος Δένδιας: Μίλησε ανοιχτά για «κακιά ώρα» με την Τουρκία, την ώρα που το Μαξίμου ζει την «ώρα του παιδιού»

Ο Νίκος Δένδιας διέλυσε το «υπνωτιστικό» αφήγημα του Μαξίμου περί «ήρεμων νερών» και εξέφρασε την «τεράστια αγωνία» του - Όμως τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του;
 
Γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης 
 
Ο Νίκος Δένδιας είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση πολιτικού της κυβέρνησης. Σε αντίθεση με άλλους υπουργούς, δεν αγαπά τη φλυαρία, δεν συνηθίζει να περιγράφει πλαστές πραγματικότητες, δεν αναλώνεται σε «αγαπολογίες» για την Τουρκία. Είτε συμφωνεί – είτε διαφωνεί κάποιος με τις θέσεις του, είναι κοινώς παραδεκτό ότι εκφέρει μια σοβαρή άποψη για τα εθνικά θέματα. Και οι σοβαρές απόψεις στην πολιτική είναι αρετή υπό εξαφάνιση σήμερα. 
 
Μπροστά στο μητσοτακικό «μπλοκ» του ασύστολου ενδοτισμού, ο Νίκος Δένδιας μοιάζει πολλές φορές σαν να είναι μόνος μεταξύ ξένων. Και σε επικοινωνιακό επίπεδο πρεσβεύει τα τελευταία ψήγματα αξιοπρέπειας στην εξωτερική πολιτική μας (με αυτή την κυβέρνηση). Δεν αποκλείεται καθόλου βέβαια να βολεύει το Μαξίμου αυτός ο ρόλος του «σκληρού» που υιοθετεί ο Δένδιας και αρέσει στο πατριωτικό κοινό, την ώρα που Μητσοτάκης, Γεραπετρίτης και Καιρίδης έχουν αναλάβει τους τεμενάδες στον Σουλτάνο. Παρόλα αυτά δεν έχει μείνει κρυφό ότι οι σχέσεις Μητσοτάκη – Δένδια δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες. 
 
Σε αντίθεση με το μητσοτακικό «γκρουπ» διπλωματίας που αναμασά το φαντασιόπληκτο αφήγημα των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, ο Νίκος Δένδιας έθεσε τα ελληνοτουρκικά σε ρεαλιστική βάση. Περιέργως πολύ ρεαλιστική, ακόμα και για τα δεδομένα του Δένδια. Ουσιαστικά ο υπουργός Άμυνας με αυτά που είπε, έκανε τον Μητσοτάκη να μοιάζει γραφικός και παράλογος, δηλαδή ακριβώς αυτό που είναι. 
 
Δήλωσε λοιπόν: 
 
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια της ασφάλειας που έχουν οι δυτικές χώρες, οι υπόλοιπες δυτικές χώρες ή οι περισσότερες από αυτές. Εμείς, δυστυχώς, λέω πάντα, μην έρθει η κακιά η ώρα, αλλά μπορεί να έρθει η κακιά η ώρα», είπε ο Ν.Δένδιας, επισημαίνοντας πως αυτή η κακιά ώρα «θα προέλθει από μία χώρα με δεκαπλάσιο πιθανόν, ως προς το να προέλθει, μια χώρα με δεκαπλάσιο πληθυσμό, με τετραπλάσιο Α.Ε.Π. που σημαίνει ότι αν εμείς δεν αντιληφθούμε ότι πρέπει να είμαστε σε εκπληκτικά καλό επίπεδο, δεν θα τα καταφέρουμε, και έχουμε όλοι μια μεγάλη ευθύνη απέναντι σε αυτό».  
 
αν να μην έφτανε η «φωτογράφηση» της Τουρκίας ως απειλή, ο υπουργός πρόσθεσε ότι τον «διακατέχει μια τεράστια αγωνία» πάνω σε αυτό το ζήτημα. Μάλιστα χαρακτήρισε τον εξ’ ανατολών κίνδυνο ως «υπαρξιακή απειλή» και είπε ότι «εάν δεν δουλέψουμε με πολύ μεγάλη επιμέλεια, δεν θα τα καταφέρουμε. Και πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα. Και είμαστε πολλά χρόνια καθυστερημένοι». 
 
Πως αποκωδικοποιούνται αυτές οι δηλώσεις; Είναι απλά μια στάση ειλικρίνειας; Είναι προεκλογικό «τυράκι» για τους ψηφοφόρους που έχουν φρίξει με τα ελληνοτουρκικά «φλερτ» του πρωθυπουργού; Μήπως εννοεί ότι χωρίς Δένδια και ΝΔ στο τιμόνι της χώρας «δεν θα τα καταφέρουμε»; 
 
Μήπως αυτές οι δηλώσεις παρέχουν προκαταβολική κάλυψη ενός απευκταίου σεναρίου σύγκρουσης, επειδή ο κ. Δένδιας γνωρίζει κάτι που δεν το γνωρίζει ο λαός; Ή μήπως είναι διαμόρφωση ενός κλίματος ηττοπάθειας απέναντι σε μια χώρα που ο Δένδιας παρουσιάζει ως υπερδύναμη, ενώ δεν είναι; 
 
Το ΑΕΠ και ο πληθυσμός μιας χώρας αναμφισβήτητα είναι κρίσιμα μεγέθη για τις ισορροπίες δυνάμεων, ωστόσο φαίνεται ανάρμοστο το ότι ο κ. Δένδιας εξομολογείται δημόσια ότι βρισκόμαστε σε μειονεκτική θέση. Η διπλωματική γλώσσα σε καμία περίπτωση δεν ορίζει το να τονίζεις τις δικές σου αδυναμίες, αλλά τις αδυναμίες της άλλης χώρας. Αυτό είναι το μόνο επικοινωνιακό ατόπημα που εντοπίζω στα λόγια του Νίκου Δένδια. Για τις υπόλοιπες προθέσεις που κρύβονται στους λόγους του, μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις. 
 
Σε κάθε περίπτωση, εδώ που έχουμε φτάσει, είναι χίλιες φορές προτιμότερο να ακούγεται ο λόγος της «κακιάς ώρας» με την Τουρκία, παρά να ζούμε την «ώρα του παιδιού» με τα αφηγήματα του Μαξίμου και του ΥΠΕΞ. Καλό θα ήταν επίσης να μας έλεγε ο κ. Δένδιας και πώς έφτασε το ΑΕΠ της χώρας μας στα τάρταρα. Και ποιες κυβερνήσεις το έφτασαν εκεί. 
 
Όμως ποια χρήσιμα συμπεράσματα προκύπτουν από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα αφηγήματα του Μαξίμου; Τα εξής: 
  • Δεν υπάρχουν «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο (η φαινομενική ηρεμία κρατά μόνον όσο διαρκούν οι ενδοτικές «διαπραγματεύσεις» από την πλευρά μας, προσθέτουμε εμείς)
  • Η Τουρκία ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας και δεν πρέπει να υπολογίζουμε στην προστασία κανενός συμμάχου, αν πρώτα απ’ όλα εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε (παρατηρήστε ότι ο Δένδιας δεν αναφέρει πουθενά ΝΑΤΟ και ΕΕ στις δηλώσεις του)
  • Η «κακιά ώρα» με την Τουρκία είναι σχεδόν δεδομένη ότι θα έρθει, αν η «ψαλίδα» ανοίξει ή παραμείνει ως έχει
  • Η ειρήνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι κυρίως ζήτημα εξοπλισμών και όχι διαπραγματεύσεων. Σε αντίθεση με τον Γεραπετρίτη που έδωσε σύνθημα για Πρέσπες του Αιγαίου λέγοντας ότι δεν θέλει τα παιδιά του «να ζουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη», ο Δένδιας υποστήριξε ότι όσο πιο γρήγορα προετοιμαστούν οι «σκανδάλες», τόσο το καλύτερο
  • Η υπογεννητικότητα εξελίσσεται στον μεγαλύτερο εθνικό μας κίνδυνο
  • Η μεγάλη διαφορά των οικονομιών καλύπτεται μόνο με στοχευμένες επενδύσεις στα εξοπλιστικά που θα μας προσφέρουν στρατηγική ευελιξία και αυτάρκεια. Όχι με «Διακηρύξεις των Αθηνών», με τουρκικές βίζες και με υποσχέσεις από τις ΗΠΑ.
Αυτά μπορούμε να διαβάσουμε ανάμεσα από τις λέξεις. Και μακάρι αυτά να μην ήταν μόνο «γραμμή» Δένδια, αλλά «γραμμή» ολόκληρης της κυβέρνησης. Παρακολουθώντας τα δημοσιογραφικά «στέκια» της λίστας Πέτσα, ο κόσμος θα έπρεπε να έχει αρχίσει να πιστεύει ότι στην άλλη άκρη του Αιγαίου βρίσκεται η… Ελβετία και ότι η μισή Κύπρος ήταν ανέκαθεν τουρκική. Τόση προπαγάνδα ραγιαδισμού δεν έχει ξαναγίνει. 
 
Οι φωνές τύπου Δένδια χρειάζεται να γίνουν περισσότερες και πυκνότερες. Αλλά να περάσουν στις πράξεις και να μην μένουν στις διαπιστώσεις. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τονίζονται τα πλεονεκτήματα της Τουρκίας. Εκτός και αν υπερτονίζονται επίτηδες για να πειστεί ο κόσμος με τους δυσμενείς συσχετισμούς και να θεωρήσει αναπόφευκτο το να κάτσει «στο τραπέζι» με την Τουρκία, όπου θα σερβιριστούν «φιλέτα» της Ελλάδας.
 Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να κάνουμε τα νησιά αστακούς με πυραύλους ,δεν το βλέπουν?

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.