18 Απριλίου 2024

Οι κυρώσεις απέτυχαν, η Ρωσική οικονομία αναπτύσσεται!

Οι Δυτικοί ηγέτες νόμιζαν πως επιβάλλοντας κυρώσεις στην Ρωσική οικονομία θα ανάγκαζαν τον Πούτιν να διατάξει οπισθοχώρηση και να τερματίσει την εισβολή στην Ουκρανία. Μάταια… 
 
Η Ρωσία είναι μια τεράστια χώρα. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου. Στο υπέδαφός της υπάρχει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και κάθε είδους ορυκτός πλούτος απαραίτητος για την πρόοδο μιας χώρας.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του παγκόσμιου Τύπου (δείτε στο τέλος τους ενεργούς συνδέσμους) η Ρωσική οικονομία παρά την αρχική συρρίκνωση κατά 1,2% (το 2022) σημείωσε ανάπτυξη 3,6% το 2023. Για το 2024 το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2,6%, αλλά κάποιοι αναμένουν η τελική ανάπτυξη να φτάσει το 3%. 
 
Η ανεργία έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό, στο 2,9%. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει επιστράτευση, ενώ πολλοί νέοι εγκατέλειψαν την Ρωσία για να αποφύγουν την επιστράτευση. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι 300.000 Ρώσοι είτε έχασαν τη ζωή τους, είτε τραυματίστηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας. Το σίγουρο είναι ότι το 2,9% αποτελεί ρεκόρ για την ανεργία στην Ρωσία, την στιγμή που στις ΗΠΑ η ανεργία είναι στο 3,7%. 
 
Ταυτόχρονα το χρηματιστήριο της Μόσχας έχει απογειωθεί. Αυτό βέβαια οφείλεται και στις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν στις ξένες Δυτικές εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν δικαίωμα να πουλήσουν τις μετοχές τους. Ταυτόχρονα οι Ρώσοι μεγιστάνες αδυνατούν να επενδύσουν σε ξένα χρηματιστήρια και έτσι επενδύουν σε Ρωσικές εταιρείες. 
 
Οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο στη Ρωσία ανεβαίνουν συνεχώς. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 20%, με αποτέλεσμα ο γενικός πληθυσμός να είναι ευχαριστημένος από την Ρωσική κυβέρνηση. Ο πληθωρισμός κινείται στο 7,7% κατά μέσο όρο. 
 
Η επιτυχία της Ρωσικής οικονομίας οφείλεται στο ότι κατάφερε να στρέψει την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ευρώπη στην Κίνα και την Ινδία. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου συμφέρουν την Ρωσία, η οποία κερδίζει δισεκατομμύρια δολάρια από την πώλησή του. 
 
Ταυτόχρονα οι εισαγωγές σε ηλεκτρονικά και μικροηλεκτρονικά είδη γίνονται κυρίως από την Κίνα. Επίσης οι κυρώσεις παρακάμπτονται μέσω του Κιργιστάν και της Τουρκίας, την οποία η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αποξενώσουν, παρόλο που πρόκειται για χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και όφειλε να ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις της συμμαχίας. 
 
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη της Ρωσικής οικονομίας οφείλεται και στην στρατιωτική παραγωγή, η οποία έχει γιγαντωθεί. Η ανάγκη για σφαίρες, οβίδες, άρματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και γενικώς στρατιωτικό υλικό, έχει γιγαντώσει την παραγωγή. 
 
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι η Ρωσία γίνεται μια χώρα στην οποία θα είναι δύσκολο να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις στο μέλλον. 
 
Με πληροφορίες από Reuters, Politico, RFERL, Euronews και Ναυτεμπορική 
Πηγή: CosmostatusShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.