30 Απριλίου 2024

Θέλω να γράψω ένα δίκαιο άρθρο

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
 
Μέσα μου θέλω να γράψω σήμερα ένα καλό, μεστό, δίκαιο άρθρο. Αλλά δεν μπορώ. Πιάνω τον εαυτό μου να είναι γεμάτος σκληρές λέξεις και φράσεις που φτάνουν στο στόμα μου και στην άκρη των δαχτύλων μου και θέλουν να βγουν στον αέρα και στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Πιάνω τον εαυτό μου να αναζητεί μια ισορροπία στο μυαλό μου, έτσι ώστε να γράψω το κομμάτι έτσι όπως το αισθάνομαι αλλά να είναι και σωστό. Και δίκαιο. Θέλω να μιλήσω με λίγες λέξεις για τις τραγωδίες που ζήσαμε στη Μάνδρα, στο Μάτι, στις καταστροφές, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, στην τραγωδία των Τεμπών αλλά οι σκέψεις μου είναι βουτηγμένες στην πίκρα, στο θυμό, στην αγωνία….
 
Τι κομμάτι μπορεί να γράψει ένας δημοσιογράφος, έστω συνταξιούχος, που έζησε από μακριά την παρουσία του γιού του στο πρώτο του ρεπορτάζ, στα ερείπια της «Ρικομέξ» στους σεισμούς του 1999 και που θρήνησε το χαμό τόσων εκατοντάδων/χιλιάδων ανθρώπων στα τρομερά ναυάγια πλοίων που χρειάστηκε να χειριστεί δημοσιογραφικά στην καριέρα του; 
 
Τι πρυτανεύει; Και τι υπερισχύει; Ο σεβασμός στους θεσμούς; Η λογική; Η δεοντολογία; Ο πόνος; Η φρίκη; Η τραγωδία; Οι ευθύνες; Οι φταίχτες; 
 
Ο νόμος; Οι διατάξεις; Τα συμφέροντα; Οι σκοπιμότητες; Ο ρόλος της Δικαιοσύνης; Οι πολιτικές συνέπειες μιας τραγωδίας; Τα ανθρώπινα λάθη; Ή η αξία της ανθρώπινης ζωής;
 
Μέσα μου θέλω να γράψω σήμερα ένα καλό και δίκαιο άρθρο που θα με εκφράζει. Που θα δίνει την εικόνα της γερασμένης ψυχής μου, εμένα του συνταξιούχου που ποιος τον ακούει πια και ποιος του δίνει σημασία;
 
Ένα άρθρο που όποιοι το διαβάσουν, θα συγκινηθούν αλλά θα προβληματιστούν και θα μπουν σε σκέψεις για την κοινωνία μας, την πολιτεία μας, τη χώρα μας, τον πολιτισμό μας, τη Δημοκρατία μας, ακόμα και το επίπεδο της Δικαιοσύνης μας που κινείται μέσα σε κανόνες που ΤΟΥΣ ΞΕΡΑΜΕ αλλά δεν σκεφτόμαστε ποτέ ότι ίσως έρθει κάποια στιγμή η ώρα να εφαρμοστούν. Γιατί οι κανόνες φτιάχνονται για να εφαρμοστούν. Κι αν είναι ελλιποβαρείς κανόνες, τότε να μην τους φτιάξουμε.
 
Έγραψα συνεπώς ένα άρθρο όσο πιο «καλό» μπορούσα, γιατί ήθελα απαρεγκλίτως τώρα, στο δειλινό της δημοσιογραφικής μου πορείας αλλά και της ζωής μου να μην ΛΕΙΠΩ από κρίσιμες στιγμές αποφάσεων, όπως λ.χ. για τα Τέμπη. Ή ο,τιδήποτε άλλο τόσο σοβαρό μπορεί να μας συμβεί, μιάς και μας συμβαίνουν τέτοια σοβαρά αρκετά συχνά. Αλλά δεν έχουμε προβλέψει να κατέχουμε τη σοφία, τα όπλα, τους κανόνες, τους Άρχοντες που θα τους εφαρμόσουν. Και έτσι, δεν έχουμε προβλέψει να παράσχουμε στη Δημοκρατία μας και στη Δικαιοσύνη μας την πανοπλία που χρειάζονται. Φυσικά δεν είμαι εγώ αυτός που θα πάρει τις αποφάσεις. Αλλά την προσπάθεια θα την έχω κάνει. Ακόμα κι αν με έχουν διαβάσει τριάντα άνθρωποι.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.