28 Απριλίου 2024

Αν πίνουμε πάνω από ένα ποτό την ημέρα τα νέα δεν είναι καλά – Κυρίως για τις γυναίκες

Είναι γενικώς αποδεδειγμένο ότι το αλκοόλ δεν είναι καλό για εμάς — μπορεί να βλάψει το συκώτι μας και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, η επίδρασή του στην υγεία της καρδιάς συζητείται περισσότερο. Ορισμένοι ειδικοί έχουν πει εδώ και καιρό ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά μας, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και ακανόνιστο καρδιακό παλμό. 
 
Σε νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν 432.265 άτομα — περίπου 243.000 άνδρες και 189.000 γυναίκες μεταξύ 18 και 65 ετών — οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που έπιναν κατά μέσο όρο περισσότερα από ένα αλκοολούχα ποτά την ημέρα διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο. Η έρευνα διεξήχθη από την Kaiser Permanente, το κέντρο υγείας στη Βόρεια Καλιφόρνια.
 
Η στεφανιαία νόσος είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα «μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά (στεφανιαίες αρτηρίες) αγωνίζονται να στείλουν αρκετό αίμα, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον καρδιακό μυ», σύμφωνα με την κλινική Mayo. 
 
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια και πόνο στο στήθος. Αλλά για πολλούς ανθρώπους, το έμφραγμα είναι το πρώτο εμφανές σημάδι στεφανιαίας νόσου. 
 
Όπως αναφέρθηκε στη μελέτη του Kaiser Permanente, οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη χρήση αλκοόλ που έκαναν μεταξύ 2014 και 2015. Στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν, οι ερευνητές ανέλυσαν τη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και διαπίστωσαν ότι 3.108 συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με την πάθηση. 
 
Όσοι έπιναν ένα έως δύο ποτά κάθε εβδομάδα κατηγοριοποιήθηκαν ως άτομα με χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ. Τρία έως επτά ποτά για τις γυναίκες και τρία έως 14 για τους άνδρες κατηγοριοποιήθηκαν ως μέτρια κατανάλωση και 15 ή περισσότερα ποτά για τους άνδρες και οκτώ ή περισσότερα για τις γυναίκες κατηγοριοποιήθηκαν ως υψηλής κατανάλωσης. 
 
Ενώ οι ορισμοί της υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος ποικίλλουν, σε αυτή τη μελέτη ορίστηκε ότι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περισσότερα από τρία ποτά την ημέρα (γυναίκες) και περισσότερα από τέσσερα (άνδρες). Οι ερευνητές παρατήρησαν εάν οι συμμετέχοντες είχαν λάβει μέρος σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τους τελευταίους τρεις μήνες. Άτομα που δεν πίνουν δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. 
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση οκτώ ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών κάθε εβδομάδα συνδέθηκε με 33% έως 51% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε νεαρές έως μεσήλικες γυναίκες σε σύγκριση με γυναίκες που έπιναν λιγότερο, σύμφωνα με το τμήμα έρευνας Kaiser Permanente. Εκείνες που κινδύνευαν περισσότερο, ωστόσο, ήταν οι γυναίκες που έκαναν υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, η οποία συνδέθηκε με 68% υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο.
 
Ενώ ο χειρότερος αντίκτυπος παρατηρήθηκε στις γυναίκες, οι άνδρες που κατανάλωναν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ διέτρεχαν 33% περισσότερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν μέτρια. 
 
«Οι γυναίκες επεξεργάζονται επίσης το αλκοόλ διαφορετικά από τους άνδρες λόγω βιολογικών και φυσιολογικών διαφορών και αυτό μπορεί να συμβάλει στον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου που διαπιστώσαμε», ανέφερε η Στέρλινγκ. «Είναι ανησυχητικό γιατί έχει υπάρξει αυξανόμενη επικράτηση της χρήσης αλκοόλ μεταξύ νεαρών και μεσήλικων γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των γυναικών που καταναλώνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ». 
 
Η έρευνα πρόκειται να παρουσιαστεί στην ετήσια επιστημονική συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στις αρχές Απριλίου και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από καθηγητές σχετικών αντικειμένων. 
 
Αν θα θέλαμε να περιορίσουμε τις συνήθειές μας στο ποτό, είναι καλή ιδέα να γνωρίζουμε μερικές από τις οδηγίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. 
 
Αν μας αρέσει να πίνουμε ένα διαφορετικό ποτό μετά τη δουλειά ή να χωρίσουμε τα ποτά που πίνουμε μέσα στην εβδομάδα, μπορούμε να φτιάξουμε κοκτέιλ ή να επιλέξουμε μπίρες, κρασί και οινοπνευματώδη ποτά χωρίς αλκοόλ. «Η ποιότητα των μη αλκοολούχων ποτών και των μπύρας είναι πολύ καλύτερη από ό,τι στο παρελθόν», λέει στη HuffPost η Βανέσα Κένεντι, διευθύντρια ψυχολογίας στο Driftwood Recovery στο Τέξας. Η λήψη αυτού του είδους των ποτών σε ετοιμότητα μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουμε. 
 
Οι ειδικοί λένε ότι είναι επίσης χρήσιμο να παρακολουθούμε γιατί πίνουμε. Το κάνουμε επειδή είμαστε αγχωμένοι ή επειδή βαριόμαστε; Μόλις προσδιορίσουμε τον λόγο που στρεφόμαστε στο ποτό, μπορούμε να σκεφτούμε διάφορα πράγματα για να καλύψουμε αυτό το κενό.
 
Πηγή: huffingtonpost.gr Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.