28 Απριλίου 2024

Βρετανία: Τρόφιμα γεμάτα τοξικές χημικές ουσίες- Οι φράουλες στην πρώτη θέση

Τοξικές χημικές ουσίες έχουν ανακαλυφθεί στα μισά από τα φρούτα και τα λαχανικά από τα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την ανάλυση των κυβερνητικών στοιχείων.
 
Οι ανθρωπογενείς ουσίες, που ονομάζονται PFAS, είναι γνωστές ως «για πάντα χημικές ουσίες» επειδή μπορεί να μην φύγουν ποτέ από το σώμα μόλις καταναλωθούν.
 
Αυτά συνδέονται με μια σωρεία από σοβαρά ζητήματα υγείας, όπως ηπατική βλάβη, υψηλή χοληστερόλη, νόσος του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνος.
 
Εκφράζεται μάλιστα φόβος ότι οι χημικές ουσίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλό βάρος γέννησης, αναπτυξιακές καθυστερήσεις και αλλαγές συμπεριφοράς σε βρέφη και παιδιά.
 
Οι φράουλες βρέθηκαν να κατέχουν το ρεκόρ, καθώς περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα αυτών των PFAS, με το 95 τοις εκατό των δειγμάτων που αναλύθηκαν να είναι μολυσμένα. 
 
Ακολούθησαν το 61 τοις εκατό των δειγμάτων σταφυλιών που δοκιμάστηκαν, το 56 τοις εκατό των δειγμάτων κερασιού, το 42 τοις εκατό των δειγμάτων σπανακιού και το 38 τοις εκατό των ντοματών.
 
Τα ροδάκινα, τα αγγούρια, τα βερίκοκα και τα φασόλια έλαβαν όλα τουλάχιστον το 15 τοις εκατό των δειγμάτων που περιείχαν PFAS. 
 
Το PFAS – ή οι πολυφθοροαλκυλικές ουσίες – είναι χημικές ουσίες που εκτιμώνται για τις άφθαρτες και αντικολλητικές τους ιδιότητες. 
 
Δεδομένου του αυξανόμενου όγκου στοιχείων που συνδέουν το PFAS με σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, είναι βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι οι καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καταπιούν αυτές τις χημικές ουσίες 
 
Χρησιμοποιούνται σε προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, ρούχα, καλλυντικά, συσκευασίες τροφίμων και αφρός πυροσβεστήρα. 
 
Οι χημικές ουσίες βρίσκονται επίσης στα φυτοφάρμακα, τα οποία υποτίθεται ότι είναι η κύρια πηγή τους στα φρούτα και τα λαχανικά. 
 
photo: pixabayShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.