30 Απριλίου 2024

Έξαρση στα περιστατικά απάτης με κάρτες – Έκαναν… φτερά 24 εκατ. ευρώ το 2023 – Ποιες συναλλαγές είναι πιο ευάλωτες

«Καμπανάκι» από την ΤτΕ για την αύξηση, τόσο του αριθμού, όσο και της αξίας των περιστατικών απάτης με κάρτες – Οι τύποι συναλλαγών που δέχονται τις περισσότερες επιθέσεις – Πόσες κάρτες είναι σε λειτουργία
 
 
Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
 
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), σε συναλλαγές, αξίας άνω των 102 δισ. ευρώ πέρυσι τα περιστατικά απάτης αφορούσαν σε συναλλαγές, ύψους περίπου 24 εκατ. ευρώ, όταν τον αμέσως προηγούμενο χρόνο οι επιτήδειοι κατάφεραν να αποσπάσουν περίπου 16 εκατ. ευρώ σε σύνολο συναλλαγών, αξίας σχεδόν 94 δισ. ευρώ, ενώ το 2021 η «λεία» τους «άγγιξε» τα 14 εκατ. ευρώ σε σύνολο συναλλαγών, ύψους 83 δισ. ευρώ. 
 
Όσον αφορά στον αριθμό, από περίπου δύο δισεκατομμύρια συναλλαγές τα περιστατικά απάτης αφορούσαν σε 410.345. «Σχετικά με τα περιστατικά απάτης στις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών το 2023, καταγράφηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των συναλλαγών απάτης κατά 43% σε σχέση με το 2022. Αντίστοιχα, ο αριθμός των περιστατικών απάτης ως ποσοστό του συνολικού αριθμού των συναλλαγών, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να διατηρείται στο χαμηλό επίπεδο του 0,02%, αυξήθηκε κατά 25% συγκριτικά με το 2022 και αντιστοιχεί σε μία συναλλαγή απάτης ανά 5.400 συναλλαγές», τονίζεται στην Έκθεση και προστίθεται: «Κατ’ αντιστοιχία με τον αριθμό συναλλαγών απάτης, η αξία αυτών αυξήθηκε κατά 46% σε σχέση με το 2022 και ως ποσοστό της συνολικής αξίας των συναλλαγών παραμένει σε χαμηλό επίπεδο, 0,02%, αντιστοιχώντας σε ένα ευρώ αξία απάτης ανά 4.300 ευρώ αξία συναλλαγών, αλλά το ποσοστό αυτό παρουσιάζεται αυξημένο κατά 34% σε σχέση με το 2022». 
 
Από την ανάλυση των περιστατικών απάτης ανά τύπο συναλλαγής καταγράφηκαν:
  • 337.000 περιστατικά απάτης, αξίας 17,5 εκατ. ευρώ, το 2023 στις εξ αποστάσεως συναλλαγές χωρίς φυσική παρουσία κάρτας (card not present – CNP) έναντι 251.000, αξίας 13 εκατ. ευρώ, το 2022 (αύξηση κατά 34% και 35% αντίστοιχα)
  • 68.000 περιστατικά απάτης, αξίας 4,2 εκατ. ευρώ, το 2023 στις συναλλαγές σε τερματικά POS από 33.000 περιστατικά, αξίας 1,7 εκατ. ευρώ, το 2022 (αύξηση 106% και 142% αντίστοιχα).
  • 5.000 περιστατικά απάτης, αξίας δύο εκατ. ευρώ το 2023 στις συναλλαγές σε ΑΤΜ από 3.000 περιστατικά, αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, το 2022 (αύξηση 58% και 35% αντίστοιχα).
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η αύξηση της αξίας των συναλλαγών απάτης σε ATMs και POS το 2023 σε σχέση με το 2022 οφείλεται κυρίως στα περιστατικά απάτης που προκύπτουν από παράνομες συναλλαγές με τη χρήση χαμένης/κλεμμένης κάρτας.
 
Συγκεκριμένα η αξία των συναλλαγών απάτης με τη χρήση χαμένης/κλεμμένης κάρτας σε ATMs αυξήθηκε κατά 42%, σε 1,9 εκατ. ευρώ, από 1,3 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ η αξία των αντίστοιχων συναλλαγών σε POS αυξήθηκε κατά 117%, σε 3,8 εκατ. ευρώ, από 1,7 εκατ. ευρώ το 2022. 
 
Ως προς τις εξ αποστάσεως συναλλαγές, οι περισσότερες συναλλαγές απάτης αφορούν σε συναλλαγές μέσω διαδικτύου και δη, σε διαδικτυακές συναλλαγές με επιχειρήσεις του εξωτερικού, όπως και τα προηγούμενα έτη. 
 
Αυξητική τάση για πιστωτικές – εικονικές κάρτες 
 
Αύξηση κατά 4% κατέγραψε το 2023 ο αριθμός των πιστωτικών καρτών, «αγγίζοντας» τα 3,1 εκατομμύρια, ενώ εξίσου ανοδικά κινήθηκαν πέρυσι και οι εικονικές κάρτες (+8%, σε 136.000). Στον αντίποδα, οριακή μείωση 1% – στα 2,3 εκατομμύρια – εμφάνισε ο αριθμός των προπληρωμένων καρτών, ενώ οριακή ήταν η αύξηση του αριθμού των χρεωστικών καρτών κατά 0,1% σε 17,6 εκατομμύρια. Συνολικά ο αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία ανήλθε σε 20,7 εκατομμύρια, οριακά αυξημένος κατά 0,1% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2022. 
 
Όσον αφορά στη μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα, αυτή αυξήθηκε κατά 9% και ανήλθε σε 4.948 ευρώ από 4.556 ευρώ το 2022. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μεταβολή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 9% σε 5.365 ευρώ από 4.898 ευρώ το 2022. Η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα αυξήθηκε κατά 2% σε 2.547 ευρώ από 2.501 ευρώ το προηγούμενο έτος. Η μέση αξία ανά συναλλαγή, τόσο των χρεωστικών, όσο και των πιστωτικών καρτών, συνεχίζει την πτωτική πορεία της και διαμορφώθηκε σε 46 ευρώ το 2023, έναντι 48 ευρώ το 2022 (μεταβολή -4,5%). Η μείωση αυτή ενδεχομένως οφείλεται στην αυξανόμενη χρήση των χρεωστικών καρτών για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών μικρής αξίας. 
 
το είδαμε ΕΔΩ Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.