23 Απριλίου 2024

Τα μωρά βλέπουν τον κόσμο του Αγίου Πνεύματος. Οι ευσεβείς ένιωσαν το θρόισμα των φτερών των αγγέλων

ΤΟ ΜΕΓΑ ΑΟΡΑΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. 
 
Γράφει ο ΠΑΤΗΡ ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΣΤΡΑΤΙ 
 
Ένα μυστήριο!
Θα σου πω ένα μυστικό. Το 90% της πραγματικότητας του όντος είναι απρόσιτο στις αισθήσεις του σώματος. Αόρατο από σωματικά μάτια. Και εδώ δεν μιλάω για ιούς, βακτήρια και μικρούς οργανισμούς. Ούτε τα λεπτόνια του φωτός από τα οποία παράγεται η ύλη.
 
Μιλάω για την πνευματική πραγματικότητα του κόσμου. Δυστυχώς δεν βλέπουμε αγγέλους, δαίμονες, ψυχές, δεν ακούμε τις χορωδίες των χερουβείμ, το άγγιγμα των αγίων, δεν αισθανόμαστε την άκτιστη φωτεινή ενέργεια της πανταχού παρουσίας του Θεού, τη Χάρη.
Εκτός αν αγαπάμε τον Θεό και ζούμε τη ζωή Του.
 
Το σύμπαν είναι πνευματικό. Η ύλη είναι μια μειοψηφία, ένα νηπιαγωγείο της ύπαρξης που μας διδάσκει το πνευματικό αλφάβητο.
Οι τέλειοι άνθρωποι, δηλαδή οι άγιοι, είδαν και ένιωσαν αυτόν τον γιγάντιο κόσμο του φωτός.
Οι προφήτες αντιλήφθηκαν τα μελλοντικά μυστήρια με την ψυχή τους στον ψίθυρο του Αγίου Πνεύματος.
Οι μάρτυρες είδαν τον κόσμο του Θεού και γι’ Αυτόν θυσίασαν τα πάντα, ακόμη και τη ζωή τους, και τη σάρκα και το αίμα τους, για το Σώμα και το Αίμα του Θεού.
Οι ευσεβείς ένιωσαν το θρόισμα των φτερών των αγγέλων, τους καθεδρικούς ναούς της αιώνιας Λειτουργίας, και γι’ αυτό άφησαν τα πάντα για την αγγελική ζωή: τον μοναχισμό.
Οι αδέκαροι γιατροί είδαν το σκοτάδι στον άνθρωπο που προκαλούσε η αμαρτία και αφαίρεσαν τους σωματικούς όγκους με την προσευχή.
Οι ιερείς που προσεύχονται πολύ αισθάνονται στην επίκληση το χτύπημα των φτερών του Περιστεριού Θεού, του Αγίου Πνεύματος, σκύβουν τα μέτωπά τους στο στήθος του Αμνού του Θεού και ακούνε έκπληκτοι το χτύπημα της καρδιάς του Θεού.
 
Τα μωρά βλέπουν τον κόσμο του Αγίου Πνεύματος, βλέπουν τους αγγέλους και τους αγίους, βλέπουν το φως του Θαβώρ που ξεχύνεται από την καρδιά του Θεού πάνω στο σύμπαν.
 
Οι αγνοί κληρικοί αντιλαμβάνονται από το βλέμμα τους το τσίμπημα του φωτός ή του σκότους στους μετανοούντες. Εξ ου και η έκφραση «βλέποντας με το πνεύμα».
 
Οι άνθρωποι που προσεύχονται πολύ κατανοούν το ελαφρύ ύφασμα του κόσμου, την ερωτική φωλιά του Βασιλιά, από κάθε καρδιά: το πρόσωπο του Θεού. Βλέπω τη δύναμη κάθε ανθρώπου να γίνει Άγιος μέσα από την προσευχή και την ταπείνωση.
 
Οι προσευχόμενοι άνθρωποι ζουν ήδη στον αθάνατο αιώνα. Αυτό δεν τους σώζει από τις επιθέσεις του σκότους, αντιθέτως. Βλέπω όμως πιο καθαρά τις φυλές των δαιμόνων, τη χάρη των αγίων, τα βάρη του κάθε Φύλακα Άγγελου.
 
Και πάνω απ’ όλα, νιώθω σε κάθε στιγμή την απέραντη Αγάπη του Εσταυρωμένου καθώς αναζητά κάθε ψυχή που έχει χτίσει κλαίγοντας.
 
Πατήρ Ιωάννης Ιστρατι
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.