18 Απριλίου 2024

Πώς οι Κυβερνήσεις απαλλοτριώνουν τον πλούτο με τον πληθωρισμό και τους φόρους

Μετάφραση: Απολλόδωρος
27 Iουνίου 2022 | Daniel Lacalle, PhD | Διαβάστε το εδώ

Σε συνέντευξή της στη Wall Street Journal, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen παραδέχτηκε ότι η αλυσίδα των πακέτων τόνωσης που εφάρμοσε η αμερικανική κυβέρνηση συνέβαλε στη δημιουργία του προβλήματος του πληθωρισμού. "Ο πληθωρισμός είναι θέμα ζήτησης και προσφοράς, και οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του αμερικανικού σχεδίου διάσωσης τροφοδότησαν τη ζήτηση", παραδέχτηκε η Yellen. Βέβαια, η Yellen συνέχισε λέγοντας ότι οι δαπάνες ήταν κατάλληλες λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να αποτρέψουν την ύφεση.
 
Αυτό μας θυμίζει μερικά από τα προβλήματα της δυσανάλογης κυβερνητικής παρέμβασης και τις αρνητικές επιπτώσεις στη μεσαία τάξη. Τα άστοχα μαζικά λουκέτα επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση. Οι χώρες που είχαν αυστηρά τεστ, όπως η Νότια Κορέα και άλλες ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες, διατήρησαν την οικονομία σε λειτουργία και την πανδημία υπό έλεγχο.*** Ωστόσο, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και βαθύτερο. Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις έχουν εξαντλήσει όλες τις πολιτικές από την πλευρά της ζήτησης εις βάρος της μεσαίας τάξης, διαβρώνοντας τους πραγματικούς μισθούς και τις καταθέσεις.
 
***Σημ.: Πλέον είναι γνωστό ότι η “πανδημία Covid” ήταν Πανδημία των τεστ PCR που δεν εντοπίζουν κανέναν “ιό”, όπως έχει δηλώσει ο εφευρέτης τους Kary Mullis
 
Ακόμη χειρότερα, οι κυβερνήσεις δημιούργησαν ένα μεγαλύτερο πληθωριστικό σπιράλ διατηρώντας όλα τα πακέτα "ανακούφισης από την πανδημία" ακόμη και μετά την επαναλειτουργία, πολύ πέρα από την ανάκαμψη. Περίμεναν μια θεαματική αύξηση της συνολικής ζήτησης και την πήραν. Τώρα το αποτέλεσμα είναι υψηλότερος πληθωρισμός και χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη. Αλλά το μέγεθος της κυβέρνησης και οι ελλειμματικές δαπάνες παραμένουν.
 
Όλα όσα ξοδεύει η κυβέρνηση τα πληρώνετε εσείς. Δεν υπάρχουν δωρεάν χρήματα. Ακόμα και για τους αποδέκτες παροχών σε συνεχώς υποτιμημένο νόμισμα. Ο πληθωρισμός, είναι ο φόρος για τους φτωχούς.
 
Οι κυβερνήσεις δεν αποφεύγουν τις υφέσεις μέσω των δαπανών, απλά κάνουν τα συσσωρευμένα προβλήματα μεγαλύτερα προσθέτοντας συνεχώς χρέος που οι κεντρικές τράπεζες νομισματοποιούν μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτή η ανεξέλεγκτη αύξηση της προσφοράς χρήματος Μ3 (ένας ευρύς χρηματικός δείκτης) οδηγεί πρώτα σε πληθωρισμό περιουσιακών στοιχείων και μετά σε πληθωρισμό των τιμών των καθημερινών αγαθών. Και οι δύο συνέπειες οδηγούν στην ανισότητα και στη συνεχή υποβάθμιση της αγοραστικής δύναμης του νομίσματος, καθιστώντας τους μισθούς σε πραγματικούς όρους χαμηλότερους.
 
Η δημιουργία χρήματος με κεντρικό σχεδιασμό δεν είναι ποτέ ουδέτερη. Ωφελεί δυσανάλογα τους πρώτους αποδέκτες του χρήματος, την κυβέρνηση και όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία και χρέος, και επηρεάζει αρνητικά όσους έχουν ένα χρηματικό μισθό και κάποιες αποταμιεύσεις σε καταθέσεις μετρητών, οι οποίες διαλύονται με την πάροδο του χρόνου. Κανένα σοσιαλιστικό υπολογιστικό φύλλο excel δεν μπορεί να διαγράψει το γεγονός ότι οι μαζικές ελλειμματικές δαπάνες που χρηματοδοτούνται με νεοδημιουργηθέντα χρήματα καταστρέφουν τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη. Μπορεί να λένε ότι οι κυβερνητικές δαπάνες πηγαίνουν σε κοινωνικά προγράμματα που ωφελούν τους φτωχούς, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Τα κοινωνικά προγράμματα σε ένα διαρκώς υποτιμημένο νόμισμα καθίστανται άσχετα, αναποτελεσματικά και άχρηστα, ενώ ταυτόχρονα το λανθασμένα ονομαζόμενο κράτος πρόνοιας καταδικάζει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού να είναι όμηροι-πελάτες των κυβερνητικών σχεδίων.
 
Η κυβέρνηση δεν δίνει τα πλεονάζοντα αποθεματικά ως κοινωνικά προγράμματα. Η κυβέρνηση αφαιρεί από τον υπάρχοντα και μελλοντικό πλούτο της οικονομίας μέσω της εκτύπωσης νομίσματος, της φορολόγησης, των δαπανών και του χρέους, αλλά τα μαθηματικά δεν λειτουργούν ποτέ για όσους πιστεύουν ότι οι εκχυδαϊστικές και δημευτικές πολιτικές θα λειτουργήσουν. Το πλήθος των "φορολογούμενων πλουσίων" προσφέρει τεράστια κακή υπηρεσία στους πολίτες που υποτίθεται ότι υποστηρίζει. Οι παρεμβατιστές μπορεί να χρησιμοποιούν τη δικαιολογία ότι κλέβουν από τους πλούσιους για να δώσουν στους φτωχούς, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι κυβερνητικές δαπάνες είναι τόσο τεράστιες που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν κάθε δικαίωμα και κοινωνικό πρόγραμμα με τα χρήματα του 1% του πληθυσμού. Η κυβέρνηση παίρνει από το 99 τοις εκατό για να δώσει απαξιωμένα και όλο και πιο άχρηστα κεφάλαια στο 45 τοις εκατό του πληθυσμού, και στην πορεία διογκώνει μια συνεχώς διευρυνόμενη γραφειοκρατία για να τα διαχειρίζεται όλα αυτά.
 
Νιώσατε ευτυχισμένοι όταν η κυβέρνηση σας έδωσε μια επιταγή πληρωμένη με τυπωμένο χρήμα; Παρακολουθήστε τώρα καθώς τα καθημερινά σας ψώνια, η βενζίνη και το ρεύμα γίνονται απλησίαστα.
 
Η κυβέρνηση παίρνει πάντα τρία όταν υπόσχεται ένα. Η τεράστια συσσώρευση δημόσιου χρέους θα πληρωθεί από το 99 τοις εκατό μέσω του πληθωρισμού, των φόρων ή και των δύο.
 
Οι ελλειμματικές δαπάνες και η τεχνητή δημιουργία χρήματος είναι απλώς οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, η διάλυση του υπάρχοντος πλούτου ενός έθνους με την έκδοση περισσότερων υποσχετικών. Ο πλούτος είναι ο ίδιος, απλά περισσότερες μονάδες νομίσματος σε κυκλοφορία. Ως εκ τούτου, οι τιμές δεν αυξάνονται, η αγοραστική δύναμη του χρήματος μειώνεται.
 
Η τιμή ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας μπορεί να αυξηθεί λόγω μιας κρίσης προσφοράς, αλλά αν η ποσότητα του νομίσματος που εκδίδεται είναι η ίδια, θα ήταν αδύνατο να δούμε όλες τις τιμές να αυξάνονται μαζί της. Στην πραγματικότητα, άλλες τιμές θα μειώνονταν. Οι τιμές των περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών μπορούν να αυξηθούν από κοινού μόνο εάν η ποσότητα του νομίσματος αυξάνεται ταχύτερα από τη ζήτησή του.
 
Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να επιβάλλουν πολιτικές από την πλευρά της ζήτησης με τη δικαιολογία ότι είναι καλύτερο για όλους και αποτρέπει την ύφεση, την ιδέα ότι είναι καλό για εσάς. Το κίνητρο για να το κάνουν είναι τεράστιο, διότι όταν αποτυγχάνει να λειτουργήσει, κατηγορούν τις επιχειρήσεις, τη γεωπολιτική, τους πλούσιους ή οποιονδήποτε άλλον. Αν οι πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει πλούτο μέσω της εκτύπωσης χρήματος, οι κυβερνήσεις θα το κάνουν, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως τη λύση στο πρόβλημα που οι ίδιες δημιούργησαν. Πήραμε την επιταγή μας για την πανδημία και τώρα την πληρώνουμε πολλαπλάσια.
 
Τώρα οι κεϋνσιανοί βλέπουν ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να περιορίσουν τον πληθωρισμό: Να μπει φρένο στη συνολική ζήτηση. Όμως οι κυβερνήσεις δεν πρόκειται να μειώσουν τις δαπάνες, οπότε η "μείωση της συνολικής ζήτησης" θα κάνει όλους στον ιδιωτικό τομέα φτωχότερους.
 
Ο πληθωρισμός έχει δημιουργηθεί με τη χρήση του φραγμού για τη μαζική αύξηση του κυβερνητικού μεγέθους. Η Yellen λέει ότι ο πληθωρισμός είναι συνέπεια της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά αν ίσχυε αυτό η Αργεντινή και η Βενεζουέλα θα είχαν χαμηλό πληθωρισμό. Το πρόβλημα είναι η αυξανόμενη προσφορά νομίσματος και η αποδυνάμωση της ζήτησής του.
 
Η οφθαλμαπάτη των τεράστιων κρατικών δαπανών και της εκθετικής εκτύπωσης νομίσματος είναι μια διαδικασία απαλλοτρίωσης. Η κυβέρνηση επεκτείνει το μέγεθός της εις βάρος του υπόλοιπου πληθυσμού, ιδίως εκείνων που υπερασπίζονται τα αυξανόμενα προγράμματα δημόσιων δαπανών.
 
Οι πολιτικές από την πλευρά της ζήτησης απαλλοτριώνουν τον πλούτο με τρεις τρόπους. Κατά την είσοδο, με τη διενέργεια ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων που χρηματοδοτούνται με χρέος, το οποίο σημαίνει υψηλότερους φόρους στο μέλλον. Δεύτερον, αυξάνοντας τους φόρους για να "μειωθεί το έλλειμμα". Τρίτον, με τον πληθωρισμό. Το κυβερνητικό βάρος στην οικονομία αυξάνεται και στα τρία βήματα. Στη συνέχεια, όταν αποτύχει, επαναλαμβάνεται.
 
Αν θέλατε περισσότερη κυβέρνηση, αυτό είναι περισσότερη κυβέρνηση: Λιγότερη ανάπτυξη, υψηλότερος πληθωρισμός και φτωχότεροι πολίτες.
 
Ο Daniel Lacalle, PhD, οικονομολόγος και διαχειριστής κεφαλαίων, είναι συγγραφέας των μπεστ σέλερ Ελευθερία ή Ισότητα (2020), Escape from the Central Bank Trap (2017), The Energy World Is Flat (2015) και Life in the Financial Markets (2014).Είναι καθηγητής παγκόσμιας οικονομίας στο IE Business School της Μαδρίτης.
 
Δικτυογραφία:
How Governments Expropriate Wealth with Inflation and Taxes | Mises Institute



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.