28 Απριλίου 2024

Αγάπη και Ανοχή

Αμετροέπεια, το μικρό και το μεγάλο 
 
Γράφει ο Ηλίας Σταμπολιάδης 
 
Η ανικανότητα του να μην μπορεί κανείς να διακρίνει το μικρό από το μεγάλο ή το λίγο από το πολύ ο Πλάτωνας το ονόμαζε ανισορροπία και ο Αριστοτέλης αναζητούσε την μέση οδό. Ο Χριστός έβλεπε υστεροβουλία που την καυτηρίασε λέγοντας στους Γραμματείς και τους Φαρισαίους ότι διυλίζουν τον κώνωπα ενώ αφήνουν την καμήλα να περάσει. 
 
Στις ημέρες μας μία υποψήφια Βουλευτής , προφανώς θρησκευόμενη, χαστούκισε μέσα σε Ναό μία συνάδελφο της γιατί ψήφισε υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων, πράγμα που συνιστά χειροδικία και αρμόδια να την κρίνει είναι η δικαιοσύνη που λειτουργεί με κοσμικά, νομικά κριτήρια. 
 
Επειδή και η Εκκλησία είναι αντίθετη με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για τον γάμο των ομοφυλοφίλων και για να μην φανεί ότι υπερασπίζεται τέτοια αδικήματα, που γίνονται από πολίτες για θρησκευτικούς λόγους, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έσπευσε να προλάβει και καταδίκασε την πράξη αυτή ως εάν το να μην εγκρίνει κανείς τον παρά φύση γάμο των ομοφυλοφίλων σημαίνει ότι συνηγορεί με πράξεις χειροδικίας. Έκανε δηλαδή αυτό που λέει ο λαός φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά και το κάλυψε με την δικαιολογία ότι η Εκκλησία είναι αγάπη και δεν εκδικείται. 
 
Φυσικά και η Εκκλησία δεν εκδικείται αλλά καλεί αμαρτωλούς προς μετάνοια η οποία αποτελεί προϋπόθεση αποδοχής του αμαρτωλού ενώ η ανοχή της αμαρτίας συνιστά αναγνώριση της αν όχι συμμετοχή σε αυτήν. Ο γάμος των ομοφυλοφίλων συνιστά παραβίαση της φύσης και βλασφημία κατά του Δημιουργού. Λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο διά του Υιού εν Πνεύματι Αγίω, δηλαδή ο κόσμος είναι δημιούργημα της Αγίας Τριάδος και επομένως κάθε παράβαση της δημιουργίας συνιστά αμαρτία (αστοχία) και ο παραβάτης δεν έχει θέση στην Εκκλησία η οποία τον καλεί να μετανοήσει και να έλθει προς αυτήν. 
 
Η μετάνοια αποτελεί προϋπόθεση αποδοχής στους κόλπους της Εκκλησίας, ενώ ο παραβάτης της δημιουργίας θέτει ο ίδιος τον εαυτό του εκτός αυτής. Μπορεί η Εκκλησία να δείχνει κάποια ανοχή προς τους παραβάτες μέχρι να μετανοήσουν, αλλά δεν πρέπει να έχει ουδεμίαν ανοχή προς αυτούς που νομιμοποιούν την παράβαση και για τον λόγον αυτόν όλοι όσοι πρότειναν και όσοι ψήφισαν υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων πρέπει να γίνουν αποσυνάγωγοι. Η Εκκλησία πρέπει να κρίνει με τον νόμο του Δημιουργού και ας αφήσει την Δικαιοσύνη να κρίνει τα πλημμελήματα και τα ποινικά αδικήματα. Αυτό θα σήμαινε Σταυρό για το ιερατείο που προφανώς δεν θέλει να τον σηκώσει και ας διδάσκει ότι η σταύρωση είναι προϋπόθεση για την Ανάσταση. Εξ άλλου η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει το σύμφωνο συμβίωσης που λύνει τα προβλήματα της καθημερινότητας των παρά φύση συμβιούντων ατόμων. 
 
Ηλίας Σταμπολιάδης 
Μηχανικός Μεταλλείων, Μεταλλουργός 
τ. Καθηγητής Πολυτεχνείου ΚρήτηςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.