25 Απριλίου 2024

Η NASA είναι ενθουσιασμένη που θα πετάξει ένα περίεργο σκάφος σε ένα μακρινό φεγγάρι

Η NASA ανακοίνωσε την άνευ προηγουμένου αποστολή Dragonfly, η οποία θα πετάξει ένα σκάφος σε μέγεθος αυτοκινήτου, με 8 περιστρεφόμενους έλικες, γύρω από το φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα. Τώρα η NASA επέστρεψε για να επιβεβαιώσει την πτήση. Η αποστολή βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια στον σχεδιασμό και την κατασκευή του σκάφους, ενώ έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό, σκάφος μεταφοράς και ημερομηνία εκτόξευσης το 2028.
 
«Το Dragonfly είναι μια θεαματική επιστημονική αποστολή με ευρύ κοινοτικό ενδιαφέρον και είμαστε ενθουσιασμένοι που κάνουμε τα επόμενα βήματα σε αυτήν την αποστολή», δήλωσε ο Nicky Fox, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της διαστημικής υπηρεσίας. «Η εξερεύνηση του Τιτάνα θα ωθήσει τα όρια του τι μπορούμε να κάνουμε με τα σκάφη με έλικες έξω από τη Γη».
 
Ο Τιτάνας βρίσκεται περίπου 1.416 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από την Γη και είναι ένας συναρπαστικός κόσμος. Είναι αρκετά μεγαλύτερος από το δικό μας φεγγάρι, ενώ είναι το μόνο φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα που φιλοξενεί μια παχιά ατμόσφαιρα και θάλασσες. Βέβαια αυτές οι θάλασσες αποτελούνται από υγρό μεθάνιο και όχι από νερό. Όμως οι παγωμένοι αμμόλοφοι του Τιτάνα, είναι γεμάτοι από οργανικά στοιχεία που χρειάζονται για να αναπτυχθεί ζωή, όπως την ξέρουμε. Εκεί θα προσγειωθεί το Dragonfly για πρώτη φορά, ενώ θα πετάει γύρω από το φεγγάρι για τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.
 
Πραγματικά, ο Τιτάνας είναι η χαρά της επιστήμης, αφού έχει όλα τα δομικά στοιχεία της ζωής όπως είχε η Γη πριν από 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια, πριν αποκτήσει οξυγόνο στην ατμόσφαιρά της. Ο Τιτάνας ίσως μπορέσει να μας δώσει πληροφορίες για το πως μπορεί να ξεκίνησε η ζωή και στον δικό μας πλανήτη.
 
«Αυτό είναι πραγματικά το μόνο μέρος στο ηλιακό σύστημα που έχει αυτό το είδος χημείας», είπε το 2023 η Elizabeth “Zibi” Turtle, πλανητολόγος στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και η κύρια ερευνήτρια της αποστολής.
 
Αυτή η εικόνα από το διαστημόπλοιο Cassini της NASA δείχνει τον ήλιο να αντανακλάται στις βόρειες θάλασσες μεθανίου του Τιτάνα. Πίστωση: NASA / JPL-Caltech / Univ. Αριζόνα / Παν. Αϊντάχο
 
Το Dragonfly είναι σκάφος που κινείται με πυρηνική ενέργεια. Στόχος του είναι να προσδιορίσει ποια οργανικά μόρια υπάρχουν στον Τιτάνα και πως σχηματίστηκαν. Παράλληλα θα μπορέσει να εξετάσει αν πρόκειται για έναν κόσμο που είναι πιθανά κατοικήσιμος, ενώ θα είναι σε θέση να αναζητήσει πιθανές υπογραφές ζωής.
 
Η αποστολή στο βαθύ διάστημα έχει παρουσιάσει αυξημένο κόστος και προβλήματα στον προϋπολογισμό. Το κόστος έχει φτάσει τα 3.35 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέρος της αύξησης του κόστους ήταν και η άνοδος στις τιμές εξοπλισμού λόγω της πανδημίας.
 
Τώρα όμως έχουν όλα ετοιμαστεί και ο είναι στα τελικά στάδια ανάπτυξης. Το σκάφος μετά από 6 χρόνια θα προσεδαφιστεί στον Τιτάνα. Αυτό θα γίνει σε μια δεκαετία από σήμερα, το 2034. Με την χαμηλή βαρύτητα και την πυκνή ατμόσφαιρα, οι συνθήκες θα είναι ιδανικές για πτήσεις με τέτοιου είδους σκάφος. Στόχος είναι να καλύψει πολύ μεγάλη επιφάνεια του Τιτάνα.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.