28 Απριλίου 2024

«Γκριζάρεται» το σύμπλεγμα του Καστελόριζου: Γιατί εξαιρέθηκε από την ΑΟΖ με την Αίγυπτο;

«Γκριζάρεται» σε ότι αφορά την ελληνική κυριαρχία ολόκληρο το σύμπλεγμα του Καστελόριζου κάτι το οποίο επέτρεψε η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν υπέγραψε την συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, στην οποία δεν συμπεριλαμβανόταν.
 
Για την ακρίβεια δεν συμπεριλαμβανόταν ούτε καν η μισή Ρόδος καθώς η ΑΟΖ οριοθετούνταν, μέχρι τον 28ο μεσημβρινό.
 
Ο συγκεκριμένος μεσημβρινός διχοτομεί την Ρόδο ακριβώς στα δύο.
 
Παρόλα αυτά υπάρχει κάτι που είναι πολύ πιο σημαντικό από την ίδια την ΑΟΖ και δε χρειάζεται καμιά επίσημη συμφωνία για να οριοθετηθεί και αυτό είναι η υφαλοκρηπίδα.
 
Η έννοια της υφαλοκρηπίδας αποτελεί ειδική περίπτωση επί της οποίας τα δικαιώματα του παράκτιου κράτους -όπως π.χ. είναι η Ελλάδα- υφίστανται ab initio και ipso facto και συνεπώς δεν απαιτείται ρητή διακήρυξη από το παράκτιο κράτος για την άσκηση των εν λόγω δικαιωμάτων!
 
Είναι σημαντικό επίσης να διασαφηνιστεί εξαρχής ότι για την υλοποίηση του ελληνικού στρατηγικού σχεδιασμού πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, η οποία είναι μια μονομερής πράξη και μετά να ακολουθήσει η οριοθέτηση της ήδη ανακηρυχθείσας ελληνικής ΑΟΖ, η οποία είναι μια διμερής πράξη και πρέπει να γίνει ξεχωριστά με καθεμιά από τις έξι γειτονικές χώρες της Ελλάδος δηλαδή τις Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Τουρκία.
Κάτι το οποίο φυσικά δεν έγινε.
 
Η υφαλοκρηπίδα λοιπόν είναι προέκταση του εθνικού εδάφους, ενώ η ΑΟΖ είναι οικονομικό δικαίωμα το οποίο καθορίζεται από την συμφωνία δύο κρατών.
 
Άρα έχουμε απόλυτη εθνική κυριαρχία και άρα δεν ρωτάμε κανέναν για το τι θα κάνουμε με το έδαφός μας.
 
Η ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου καθορίσθηκε από την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ το Νοέμβριο του 2008, επί υπουργίας Ν.Μπακογιάννη.
 
Στο τηλεγράφημα της Αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα που αποκάλυψαν πριν από χρόνια τα WIKILEAKS αναφέρει ότι στις 13 Νοεμβρίου του 2008 όταν το νορβηγικό Malene Ostervold πραγματοποιούσε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
 
Το ερευνητικό πλοίο μάλιστα τότε κινούνταν με τη συνοδεία πολεμικού πλοίου και συγκεκριμένα της φρεγάτας TCG GEDIZ F-495, προκαλώντας την ελληνική αντίδραση, και την εντολή στην κανονιοφόρο «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» P61 να κινηθεί άμεσα προς την περιοχή.
 
Ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου εξέπεμψε σήμα προς τον κυβερνήτη του «Malene Ostervold» και τον προειδοποίησε ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι απαγορεύεται να κάνει έρευνες επ’ αυτής.
 
Το νορβηγικό σκάφος απάντησε στην ελληνική κανονιοφόρο ότι έλαβε το σήμα και ότι το κατανόησε και ακολούθως μετά την πάροδο αρκετών ωρών και διαβουλεύσεων αποχώρησε από την περιοχή.
 
Όταν διέρρευσαν τα τηλεγραφήματα του Wikileaks αποκαλύφθηκε ότι ο Έλληνας, τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δ. Γράψας είχε απειλήσει με βύθιση του σκάφους σε περίπτωση που συνέχιζε την έρευνα… Υπήρξε μάλιστα και εμπλοκή των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου.
 
Είχε προηγηθεί η αυστηρή προειδοποίηση της κυβέρνησης Καραμανλή προς την Τουρκία ότι δεν επρόκειτο να ανεχθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
 
Αντίθετα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρκετά χρόνια μετά επέτρεψε στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis να πραγματοποιήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σαν αυτή να μην υφίσταται και μάλιστα για διάστημα δύο μηνών.
 
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι ετοιμάζει η κυβέρνηση νόμο που θα κάνει υποχρεωτική την ανακήρυξη καθεστώτος βραχονησίδας σε όποιο νησί του Αιγαίου δεν έχει κατοίκους!
 
Με λίγα λόγια ως βραχονησίδα δεν θα έχει οικονομική δραστηριότητα, αφού δεν θα έχει κατοίκους και άρα δεν θα μπορεί να έχει ενεργό ρόλο στην οριοθέτηση ΑΟΖ.
 
Φυσικά αυτό πρωτίστως θα αφορά την νήσο Στρογγύλη η οποία έχει φρουρά, αλλά όχι κατοίκους.
 
Η νομοθετική αυτή ρύθμιση που φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση θα είναι μία «διευκόλυνση» για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή με τους Τούρκους.
 
Με λίγα λόγια θα επιχειρηθεί με νόμο να ικανοποιηθούν οι λειτουργικές απαιτήσεις. Για οποιαδήποτε αντίδραση θα υπάρξει απλώς η κυβέρνηση θα λέει «μα έτσι ορίζει ο νόμος».
Εν πάσει περιπτώσει είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα τέτοιο νόμο;
 
Και για να υπάρχει πλήρη επίγνωση του τι ακριβώς διακυβεύεται όλα τα ελληνικά νησιά ξεπερνούν σε αριθμό τις δυόμιση χιλιάδες.
 
Τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στο Αιγαίο.
Από αυτά τα νησιά κατοικούνται μόνο 165!
 
Σε ό,τι αφορά την Στρογγύλη δεν είναι δικαιολογία ότι δεν έχει κατοίκους ας φρόντιζε το ελληνικό κράτος να έχει.
 
Δεν είναι καθόλου δύσκολο, αρκεί να δώσει κάποια κίνητρα και το νησί θα αποκτήσει αμέσως κάποιους κατοίκους και άρα οικονομική δραστηριότητα.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.