24 Απριλίου 2024

''ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ'' ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Γράφει ο Γεώργιος Λουκάκης
 
Επειδή το θέμα της επικεφαλίδας αποτελεί παράγωγο και έκφανση-ολοένα εξαπλούμενη δυστυχώς- του βλάσφημου φαινομένου των τελευταίων ετών, της καταλήψεως δηλαδή των ιερών αναλογίων από γυναίκες και συμμετοχής αυτών στην Θεία Λατρεία ομού μετά των ανδρών ''συναδέλφων'' τους, κρίνεται σκόπιμο να υπομνησθούν εν προκειμένω αλήθειες και παραδοχές έως πρόσφατα αυτονόητες των οποίων σήμερα το κύρος σχετικοποιείται, αν δεν χλευάζονται από εξωεκκλησιαστικούς διώκτες και ενδοεκκλησιαστικούς συμβιβασμένους.
 
Αρχίζουμε λοιπόν:
 
1.- Oι Ιεροψάλτες-Αναγνώστες υπάγονται στον λεγόμενο κατώτερο κλήρο μαζί με τους Υποδιακόνους και Νεωκόρους και γι΄ αυτό άλλωστε όσοι ασκούν στους Ιερούς Ναούς επισήμως τα καθήκοντά τους έχουν χειροθετηθεί υπό Αρχιερέως (ειδική Ακολουθία) και ρασοφορούν. Συνεπώς οι γυναίκες επειδή λόγω φύλου έχουν κώλυμα ιεροσύνης ΔΕΝ μπορούν να ασκούν τα καθήκοντα αυτά.
 
2.- Συναφής προς τα ανωτέρω είναι η γνωστή εντολή του Αποστόλου Παύλου όπως διατυπώνεται σε δύο Επιστολές του,την Α΄ προς Κορινθίους ιδ-34 (''...αι γυναίκες υμών εν εκκλησίαις σιγάτωσαν, ου γαρ επιτέτραπται αυταίς λαλείν...'') και κυρίως στην Α΄ προς Τιμόθεον β-12 (''...γυναικί δε διδάσκειν ουκ επιτρέπω...''). Διευκρινίζεται εν προκειμένω ότι ο Ιεροψάλτης ουσιαστικά διδάσκει διατυπώνοντας εμμελώς (ψαλμικά) δογματικές παραδοχές της Εκκλησίας μας.
 
3.- Κατ΄ άκραν οικονομίαν και σε περιπτώσεις εσχάτης ανάγκης, όπως πχ σε δυσπρόσιτα, ορεινά, ή ημιερειπωμένα χωριά όπου δεν διατίθενται άνδρες Ιεροψάλτες επιτρέπεται να ανέβει στο αναλόγιο γυναίκα μέχρι να καλυφθεί η έλλειψη αυτή.
 
Κατόπιν των ανωτέρω εύλογα γεννάται το ερώτημα ποία είναι η αιτία εκείνη που μεταβάλλει την αρνητική έναντι του συγκεκριμένου νεωτερισμού στάση ακόμη και -κατά κοινή παραδοχή- ευλαβών και παραδοσιακών ιερέων, ώστε ευχαρίστως να αναθέτουν σε γυναίκες, κατά τον Εσπερινό της Αγάπης, την ανάγνωση των καθορισμένων από το τυπικό ξενόγλωσσων περικοπών του Αγίου Ευαγγελίου;
 
Η μόνη ίσως κάπως πειστική απάντηση θα ήταν η μη ύπαρξη ανδρών γλωσσομαθών, πλην όμως τέτοια δικαιολογία δεν προβάλλεται από τους ίδιους αυτούς πατέρες. Εξ΄ άλλου στους ενοριακούς, ποικίλων χριστιανικών δραστηριοτήτων, νεανικούς κύκλους είναι βέβαιο ότι θα ανευρίσκονταν γλωσσομαθείς νέοι. Αλλά και σε αρνητική περίπτωση, υπάρχουν παλαιότερες σχετικές εκδόσεις όπου οι ξενόγλωσσες ευαγγελικές περικοπές είναι γραμμένες με ελληνικούς χαρακτήρες. Τέλος αν οι αναφερθείσες εναλλακτικές δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψανδρίας, μυριάκις προτιμότερη η παράλειψη των ξενόγλωσσων αναγνώσεων από την παραβίαση της εκκλησιαστικής τάξεως.
 
Πλησιέστερα προς την αλήθεια φρονούμε δυστυχώς ότι είναι η ανεπίγνωστη, η μη ανιχνεύσιμη, η ''ολίγον κατ΄ ολίγον'' επίδραση και επί των συγκεκριμένων πατέρων του φθοροποιού κοσμικού φρονήματος. Συνεπαρμένοι από την ανυπέρβλητη χαρά της Αναστάσεως,από τον Ωκεανό της Θείας Αγάπης και της Συγγνώμης που ξεχύνονται από τον θεοδόχο Τάφο αλλά και υπό την επήρεια ,την ανεπαίσθητη έστω ως προελέχθη, του κοσμικού φρονήματος, που είναι όμως αρκετή να ''θολώνει''κρίσεις και νοήματα, θεωρούν ότι και οι γυναίκες οι ''καημένες'' δικαιούνται να απολαύσουν τις παραπάνω δωρεές μετέχοντας προς τούτο είτε απευθείας, είτε δια των ομοφύλων αντιπροσώπων τους σ΄ ένα μέρος τουλάχιστον της λατρευτικής διαδικασίας (ανάγνωση). Η υπερχειλίζουσα Θεία Αγάπη ''συγχωρεί'' εν προκειμένω μια... προσωρινή ολιγόωρη άρση- χρήσιμων, ουδείς αντιλέγει-φραγμών και ορίων, για κάτι ανώτερο και μοναδικό, την βίωση δηλαδή και από τις γυναίκες του ασύγκριτου γεγονότος της Αναστάσεως στην πληρότητά του!
 
Εάν όντως η κατά τα ανωτέρω εξήγηση ισχύει,τότε δυστυχώς οι ασπαζόμενοι την λογική της,οποιανδήποτε ιδιότητα(ιερατική ή μη φέρουν), αποδεικνύουν εν τοις πράγμασι ότι το ορθόδοξο αισθητήριό τους είτε ατονεί είτε, πολύ χειρότερα, εκδυτικίζεται, μεταβάλλοντας κατ΄αυτήν την εκπτωτική διαδικασία σταδιακά, ανώτερες πνευματικές καταστάσεις και ουράνιες εμπειρίες σε ''ιδεολογικά προϊόντα''με υλιστικές, φιλοσοφικές και ουμανιστικές ταυτόχρονα αναφορές που εγγυώνται με βεβαιότητα τραγικά υπαρξιακά αδιέξοδα, όπως τα βιώνει η αιρετική Δύση.
 
Εν κατακλείδι, είτε ευσταθούν είτε όχι οι απόπειρες εξηγήσεως των ανεξήγητων που ανωτέρω επιχειρήσαμε, είτε υποκρύπτεται κάτι άλλο το οποίο οι μέτριες νοητικές μας ικανότητες αδυνατούν να ανιχνεύσουν, ανάγκη άμεση και επιτακτική επιβάλλει το σάπιο φρούτο των τελευταίων ετών (ιεροψάλτριες, αναγνώστριες) οριστικά να εξαλειφθεί και να απορριφθεί εκεί όπου ακριβώς είναι η θέση του, στην ''χωματερή'' των αιρέσεων, των νεωτερισμών και των επικίνδυνων πρακτικών.
 
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.
 
Γεώργιος ΛουκάκηςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.