25 Απριλίου 2024

Η αληθινή ιστορία του φοβερού σωματοφύλακα Ντ' Αρτανιάν.

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
 
Ένα αναμφίβολα από τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα στην παιδική ηλικία αντλημένο από την λογοτεχνία, ήταν και ο Ντ΄ Αρτανιάν. Ο θρυλικός σωματοφύλακας που με τους τρείς άλλους έξοχους συντρόφους του, τους ‘Αθω, Πόρθο και Άραμη έσωσαν τη βασίλισσα. Στο ομώνυμο βιβλίο του μεγάλου Αλέξανδρου Δουμά που μας εξέγειρε με τους συγγραφικούς του κρουνούς, ο Ντ΄ Αρτανιάν παρουσιάζεται σαν μια απολύτως ενάρετη προσωπικότητα.
 
Δεν ήταν όμως στην πραγματικότητα έτσι. Κατ ΄αρχήν ο Ντ’ Αρτανιάν υπήρξε υπαρκτό ιστορικό πρόσωπο και όχι μόνον ήρωας της μυθοπλασίας του Δουμά. Επρόκειτο για τον Κάρολο ντε Μπά Καστελμόρ, που από νεαρή ηλικία είχε κατορθώσει να γίνει αναγκαίος στον περίφημο Καρδινάλιο, Μαζαρίνο. Με την αρωγή λοιπόν του Μαζαρίνου ο Ντ΄ Αρτανιάν κατόρθωσε να εισδύσει στην βασιλική αυλή και να υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις του προνομιούχου Σώματος των Σωματοφυλάκων.
 
Μάλιστα ο Μαζαρίνος πεθαίνοντας «κληροδότησε» στον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ’ –αποκαλούμενο και βασιλιά Ήλιο – τον Ντ’ Αρτανιάν, που εδραιωμένος στην αυλή, ατένιζε το μέλλον του με αισιοδοξία. Ο σωματοφύλακας με τον ζήλο και την αφοσίωση του στον Λουδοβίκο, δεν άργησε να αποσπάσει την συμπάθεια του βασιλιά. Άλλωστε ήταν πρόθυμος να αναλάβει και τις βρώμικες υποθέσεις του μονάρχη, στοιχείο που δεν αναδεικνύει ο Δουμάς, αφού δεν ταίριαζε στον πολεμική ανδρεία και γενναιότητα του πρωταγωνιστή του, ένας χαρακτήρας κυνικός.
 
Σε μερικές από αυτές τις επιχειρήσεις ο Ντ’ Αρτανιάν φυλάκισε τον υπουργό οικονομικών Φουκέ στην Αγγέρη, συνέλαβε τον διαβόητο κόμη Ντε Λοζέν που είχε εξοργίσει τον Λουδοβίκο, αφήνοντας να τον ερωτευτεί μια νεαρή ανιψιά του, ενώ είχε καταστείλει και ένα αγροτικό κίνημα μερικών εξαχρειωμένων χωρικών στο Βιβαραί το 1670, που αποζητούσαν ένα κομμάτι ψωμί παραπάνω. Για αυτήν του την προσφορά ο Λουδοβίκος θα χρήσει τον Ντ΄ Αρτανιάν κόμη, που πλέον διαδίδει ότι προέρχεται από αριστοκρατική καταγωγή. Μάλιστα την περίοδο αυτή βγάζει κι πολλά χρήματα ασχολούμενος με το εμπόριο, που ωστόσο αποτελεί εργασία χαμηλής κοινωνικής υπόληψης.
 
Ο Λουδοβίκος για να αμείψει περαιτέρω τον Ντ΄ Αρτανιάν, του αναθέτει τη στρατιωτική διοίκηση της Λίλλης. Φλαμανδικής Πόλης με κομβική σημασία κατά τον πόλεμο των Γάλλων με τους Ολλανδούς. Ο αρχηγός των σωματοφυλάκων όμως μεθυσμένος από την δόξα, την φήμη, αλλά και την ισχύ που έχει πια αποκτήσει, εκδηλώνει στοιχεία άμετρης αλαζονείας. Η αμετροέπειά του θα φτάσει μέχρι του σημείου να αποπειραθεί να σκοτώσει έναν λοχαγό ονόματι Ντε Μοζιβρό στη Λίλλη, επειδή δεν του απέδωσε τις προβλεπόμενες τιμές, βγάζοντας το καπέλο του, μόλις τον αντίκρισε.
 
Όμως τα επαχθή αυτά στοιχεία του χαρακτήρα του Ντ΄ Αρτανιάν δεν αναιρούν το θάρρος και την ανδρεία του, που ήταν αναμφισβήτητα. Το 1673 όταν οι γαλλικές δυνάμεις εφορμούν κατά του Μάαστριχτ που το υπερασπίζονταν οι Ολλανδοί, ο Γάλλος σωματοφύλακας μάχεται με αυτόθυσία ακάλυπτος και κερδίζει για μια ακόμα φορά την συμπάθεια και την εύνοια του Λουδοβίκου ΙΔ’, ενώ η φήμη και οι ανδραγαθίες του στη Γαλλία, προσλαμβάνουν χαρακτήρα μύθου.
 
Πάραυτα άσχημο τέλος επιφυλάσσει η μοίρα για την συναρπαστική, αλλά και αμφιλεγόμενη συνάμα προσωπικότητα του Ντ΄ Αρτανιάν. Το 1673 οι Ολλανδοί που πολιορκούνται από τους Γάλλους, πραγματοποιούν αντεπίθεση για να αποτρέψουν την κατασκευή ενός φράχτη κατά μήκος του οχυρού τους. Ο Ντ΄ Αρτανιάν ξεκουράζονταν κάπου εκεί κοντά, όταν άκουσε το σάλο από τη μάχη.
 
Πλησιάζοντας βλέπει έναν Αγγλο ευγενή, το δούκα του Μουμάουθ – ο οποίος ήταν νόθο παιδί του βασιλιά Καρόλου Β΄ της Αγγλίας – να πολεμά ακάλυπτος με αυτοθυσία εναντίον των Ολλανδών. Προσεβλήθη έτσι, καθώς δεν άντεχε να αντικρίζει, ο μεγαλύτερος μονομάχος της Γαλλίας, έναν ξένο να μάχεται μόνος τους και αβοήθητος για την τιμή της πατρίδας του. Έσπευσε αμέσως έτσι στο πεδίο της μάχης ακάλυπτος για να βοηθήσει τον Αγγλο Δούκα. Και βεβαίως δεν θα μπορούσε να συμβεί παρά το αναμενόμενο. Τον γάζωσαν τα μουσκέτα των Ολλανδών και άφησε την τελευταία του πνοή, στον ταπεινό φράχτη. 
 
Αλίμονο, δεν είναι η πρώτη φορά που η μοίρα επιφυλάσσει τόσο άδοξο τέλος, για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας … Ο Λουδοβίκος μόλις πληροφορήθηκε το αλγεινό άγγελμα του θανάτου του Ντ΄ Αρτανιάν, συγκινήθηκε και αισθάνθηκε αμέσως το ηθικό βάρος αποκατάστασης της οικογένειας, του θρυλικού σωματοφύλακα της Γαλλίας. Όρισε έτσι κονδύλι αξίας 3.628 λιρών στον ετήσιο προϋπολογισμό της Γαλλίας, για τα παιδιά του Ντ΄ Αρτανιάν, στο οποίο περιλαμβάνονταν πέραν των εξόδων διατροφής, διδάκτρων, δασκάλου μουσικής, χορού και ξένων γλωσσών και έξοδα υπηρέτη!!!. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία του θρυλικού αρχηγού των Σωματοφυλάκων της Γαλλίας, Ντ΄ Αρτανιάν …
 
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
 Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρωτοτυπο κειμενο και ενδιαφερον.
Σπαει την κουραστικη ρουτινα της καθημερινοτητας μας.
Α.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.