22 Απριλίου 2024

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967: ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων 
 
Μια αποφράς ημέρα για το σαθρό τότε πολιτικό σύστημα και μια σωτήρια επανάσταση για τους πραξικοπηματίες αξιωματικούς. Όλα φυσικά κρίνονται από το αποτέλεσμα και αυτό υπήρξε δραματικό με την Τουρκική εισβολή και την κατοχή της Βόρειας Κύπρου που ακόμη συνεχίζεται. 
 
Τότε ήμουν Λοχαγός σπουδαστής στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου στη Θεσσαλονίκη. Τις πρώτες νυκτερινές ώρες της 21/4/67 σήμανε συναγερμός και μας κάλεσαν να παρουσιαστούμε στη Σχολή χωρίς να μας ανακοινώσουν τους λόγους. Βέβαια, από ακριτομυθίες όλοι γνωρίζαμε ότι κάτι πρόκειται να γίνει, χωρίς όμως όσοι δεν ήταν μυημένοι στον «επαναστατικό πυρήνα» να γνωρίζουν. 
 
Πολύ νωρίς το πρωί πριν ακόμη ξημερώσει πήραμε εντολή να συγκεντρωθούμε στο αμφιθέατρο της Σχολής όπου μας ανακοίνωσαν ότι εκδηλώθηκε Επανάσταση των Ε.Δ και την εξουσία ανέλαβε ο Στρατός. Σιωπηλοί εμείς ακούσαμε την είδηση χωρίς να κάνουμε σχόλια. Σε λίγο ζήτησαν να δηλώσουμε με ανάταση της χειρός ποιος επιθυμεί να αναλάβει καθήκοντα για την ευόδωση της επαναστάσεως. Οι συμμαθητές μου που ήταν από Συνταγματάρχες, Αντισυνταγματάρχες, Ταγματάρχες και ελάχιστοι Λοχαγοί σήκωσαν σχεδόν όλοι τα χέρια, γιατί προφανώς αρκετοί εξ αυτών ήσαν μυημένοι στο πραξικόπημα. Εγώ ήμουν δημοκρατικός από τα «γεννοφάσκια» μου, από παππού, πατέρα και όλο μου το σόι. Επομένως, δεν ήταν δυνατόν να τους προδώσω και δε σήκωσα το χέρι. Σημειωτέον ότι μας είπαν ότι αξιωματικοί κήρυξαν επανάσταση αλλά δε μας γνωστοποίησαν τα ονόματα των αρχηγών της χούντας. 
 
Σε δύο μήνες λόγω εκκαθαρίσεων στο στράτευμα μετά από δέκα χρόνια στον βαθμό του Λοχαγού προήχθην σε Ταγματάρχη, με τη διαφορά ότι η προαγωγή μου έγινε «κατ’ αρχαιότητα» που σήμαινε ότι στον επόμενο βαθμό ήταν δυνατόν να με αποστρατεύσουν. Σε κάθε περίπτωση με τέτοια προαγωγή δεν είχα μέλλον για περαιτέρω εξέλιξη. Παρά ταύτα επειδή ήμουν υπηρεσιακός αξιωματικός και έκανα σωστά την εργασία μου σε κάθε θέση που ανέλαβα και τελευταία σαν εθνικός αντιπρόσωπος του ΓΕΣ στις Βρυξέλλες με προήγαγαν σε αντισυνταγματάρχη «κατ’ επιλογήν».
 
Η χούντα ενώ είχε την υποστήριξη αρχικά σχεδόν του συνόλου των αξιωματικών συν τω χρόνω άρχισε ο προβληματισμός. Βλέπαμε ότι στην πραγματικότητα υπήρχαν δύο χούντες σε ένα ένδυμα. Η φανερή πολιτική χούντα Παπαδόπουλου, Πατακού, Μακαρέζου και η κρυφή στρατιωτική του Ιωαννίδη. Ο ταξίαρχος Δημ. Ιωαννίδης αρχηγός της ΕΣΑ με τους νεαρούς αξιωματικούς και τους Λόχους ΕΣΑ (Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας) έλεγχε ουσιαστικά όλες τις μεγάλες Μονάδες και τα Επιτελεία. Μέσα από τα κλιμάκια του διαχέονταν πληροφορίες ότι ο Παπαδόπουλος πρόδωσε την Επανάσταση και το στράτευμα και άλλα εξευτελιστικά συνθήματα που έδειχναν ότι η «Επανάσταση» δεν τραβάει. Αυτή η διαρχία της χούντας όσο περνούσαν τα χρόνια άρχισε να προβληματίζει τους νομιμόφρονες αξιωματικούς για το μέλλον της χώρας; 
 
Τα θετικά της Χούντας 
 
Πάντως, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ανέπτυξε την εθνική οικονομία, έφερε ευημερία στον λαό και ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, έκανε μεγάλα έργα υποδομής με τις ΜΟΜΑ, ενίσχυσε τις Ε.Δ με σύγχρονα όπλα, διπλασίασε τους μισθούς των αξιωματικών που είχαμε γίνει πένητες επί Καραμανλή, εξασφάλισε τάξη και ασφάλεια στη χώρα, παρέδωσε το ασήμαντο εξωτερικό χρέος των $ 300 εκατ.δολαρίων (οι πολιτικοί μας το ανέβασαν σήμερα στο αστρονομικό των 420 δις Ευρώ). Στις Βρυξέλλες περνούσε το Ελληνικό κατοστάρικο σαν συναλλακτικό νόμισμα. Επίσης, ενίσχυσε τη βιομηχανική και γεωργική παραγωγή, έκανε εγγειοβελτιωτικά έργα, και εξόρυξε το πρώτο κοίτασμα πετρελαίου στον Πρίνο, ενίσχυσε το εμπόριο και γενικά ευημερούσε τότε ο Έλληνας. Προ παντός οι αξιωματικοί δεν έκλεψαν, ενώ σήμερα οι πολιτικοί μας κλέβουν. 
 
Τα αρνητικά της Χούντας 
 
Βέβαια, τα αρνητικά κάθε χούντας είναι γνωστά: Περιορισμός της ελευθερίας έκφρασης, των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως για τους αντιφρονούντες, τα ανακριτικά κολαστήρια, ο φόβος και ο τρόμος της ΕΣΑ και άλλα πολλά. Το χείριστο όμως έγκλημα θα παραμένει η Καταστροφή της Κύπρου. 
 
Σε κάποια φάση ο Παπαδόπουλος προσπάθησε να ανεξαρτητοποιηθεί από τις ΗΠΑ και άρχισε το πείραμα του ανοίγματος προς την Ευρώπη με την Κυβέρνηση Μαρκεζίνη. Τότε επενέβησαν οι Αμερικανοί με το δεξί τους χέρι τον Ιωαννίδη και με αφορμή τις εκδηλώσεις στο Πολυτεχνείο τον έριξαν και έφεραν τον "εκλεκτό" της CIA Ιωαννίδη. Για να εκτελέσει το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Ο Παπαδόπουλος είχε πιεστεί να το κάνει αλλά αρνιόταν πεισματικά. (Αυτό το γνωρίζω από τον Γιάννη Μανουσακάκη μέλος του επαναστατικού πυρήνα τον οποίον είχαμε επιτελάρχη στη 5η Μεραρχία στην Καστοριά) 
 
Για να είμαστε δίκαιοι εκτός από την εκτέλεση του Πραξικοπήματος και την απομάκρυνση της Μεραρχίας από την Κύπρο που είναι καταδικαστέα, η διακυβέρνηση από τη χούντα Παπαδόπουλου ήταν ΘΕΤΙΚΗ. Εκείνο είναι το μαύρο στίγμα που ιστορικά τον βαραίνει. Όχι, το πραξικόπημα κατά Μακαρίου. Αυτό βαραίνει εξ ολοκλήρου τον Ιωαννίδη και τους πολιτικούς («η Κύπρος είναι μακριά» του Εθνάρχη) 
 
Πάντως, όσοι έζησαν την επταετία δεν μπορούν να τη συγκρίνουν με την παρούσα αθλία από πάσης απόψεως κατάσταση της χώρας και ιδιαίτερα από την αντεθνική δράση των ανάξιων πολιτικών κομμάτων (προδοσία Μακεδονίας, Ίμια, αμφισβήτηση του Αιγαίου κ.α) 
 
Αυτά τα λίγα αντικειμενικά, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος από ένα αντιχουντικό δημοκρατικό αξιωματικό 
 
(21/4/24) 
Αμφικτύων 
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης 
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών 
amphiktyon@gmail.com 



Share

6 σχόλια:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΘΙΓΟΜΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΙΠΑΝ ''ΧΟΥΝΤΑ'' .
ΗΜΟΥΝ 15 ΧΡΟΝΩΝ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΘΕΤΙΚΑ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΤΕ ΤΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΜΙΑΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΗΡΞΑΝ Κ ΚΡΥΦΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ .
ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ''ΧΟΥΝΤΑΡΕΣ'' ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΟΥΡΓΚΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ Κ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ , ΑΥΤΟΙ ΜΑΛΛΟΝ ΗΤΑΝ ΓΑΤΑΚΙΑ .
ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΑΛΛΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΥΧΟΝ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ''ΧΟΥΝΤΑ'' , ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ Κ ΑΥΤΕΣ ΜΕΤΡΑ ''ΧΟΥΝΤΙΚΑ''
ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ... ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ !!!
ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΟΛΙΑ ., ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ , ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ , ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ , ΟΙ ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ , ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ !!!!!!...ΑΛΛΑ Η ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΑΙ. !!!!!
ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ;;;; [ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ !]
ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ Κ ΤΟ ΘΑΥΜΑ !!!
ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΤΕ 1.0 Κ ΤΩΡΑ 0.2 ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΓΑΠ ΧΡΟΝΙΑ.
ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ .
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΗ ΑΛΛΑ ...;;;;

ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ Ο ΔΙ..., ΑΠΡΕΠΗΣ είπε...

ΑΠΟΛΥΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΔΑΝΑΟ.
ΠΡΟΣΘΕΤΩ,
ΤΟΤΕ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΟΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΩΝΤΑΙ.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΙΛΙΕΣ ΜΥΡΙΕΣ ΑΝΩΜΑΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΑΣΦΑΛΗ ΔΡΟΜΟ. ΘΑ ΠΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ. ΝΑΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΛΛΑ ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ,
ΟΛΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΝ ΕΜΑΒΑΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΟΤΕ ... ΕΙΚΟΣΙΜΙΑ Τ ΑΠΡΙΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΟΡΤΗ ... ΚΑΙ ΑΙΣΘΆΝΩΝΤΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ...
ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΤΕ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑ ΣΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΕΑΠ ΚΡΗΤΗΣ. ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΗΡΘΕ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΑΣ", ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΑΚΕΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΓΙΑ ΑΠΟΡΟΥΣ. ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΚΩΔΩΝΟΚΡΟΥΣΙΕΣ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ...ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ...ΤΟΤΕ ...
ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟ ΚΑΤΣΕ-ΛΑΚΗ .. ΒΡΕ ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ...
ΔΙΧΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΟΥ .... ΑΥΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣΕ ΟΣΟ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΚΑΙ CIA ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΜΑΤΑ ΘΛΙΒΕΡΑ, ΟΠΩΣ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ...
ΒΕΒΑΙΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΕΠΡΑΧΘΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΙΤΑΜΑ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ. ΝΟΜΙΖΕ ΤΟΤΕ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ ΨΕΥΔΩΣ ΟΙ ΑΣΠΟΔΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΕΦΕΥΓΕ ΜΙΑ ΤΟΥΕΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ, ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΝΟΙΞΕ ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ ή ΜΗ ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ 1974.
Εν συντομΊα...
Η αποστολή της ελληνικής μεραρχίας
Τα γεγονότα των Χριστουγέννων του 1963 προκάλεσαν φόβο και ανασφάλεια στην Ελληνική κυβέρνηση ότι επίκειται τουρκική επέμβαση στην Κύπρο. Ο Γεώργιος Παπανδρέου αποφάσισε να αποστείλει κρυφά στο νησί μια μεραρχία με 8.500 χιλιάδες άνδρες με 3 συντάγματα πεζικού, 2 μοίρες καταδρομών και 2 ίλες αρμάτων.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ Ο ΔΙ..., ΑΠΡΕΠΗΣ είπε...

«Επιχείρηση Κοφίνου» τον Νοέμβριο του 1967.
Το 1967 η Ελληνική κυβέρνηση ανατράπηκε από τη Χούντα των συνταγματαρχών. To νέο καθεστώς είχε πατριωτική ρητορική, αλλά -όπως αποδείχτηκε- απογύμνωσε αμυντικά την Κύπρο. Είχαν μεσολαβήσει νέα αιματηρά γεγονότα στη μεγαλόνησο. Το κυριότερο διαδραματίστηκε στην Κοφίνου 24 χλμ. νοτιοδυτικά της Λάρνακας το 1967, κοντά στον κύριο δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού.

Οι Τουρκοκύπριοι στην περιοχή ελέγχονταν από τον τοπικό διοικητή Τσιετίν, που ανήκε στην παραστρατιωτική τουρκική οργάνωση ΤΜΤ. Η Κοφίνου έλεγχε τον οδικό άξονα Λευκωσίας-Λεμεσού και τουρκοκυπριακές δυνάμεις εμπόδιζαν την οδική κυκλοφορία.

Το φθινόπωρο του 1967 ένοπλοι Τουρκοκύπριοι έστησαν ενέδρα για να παρεμποδίσουν την κυκλοφορία οχημάτων. Η κυπριακή αστυνομία αντέδρασε και επιχείρησε περιπολίες στον τουρκοκυπριακό θύλακα της Κοφίνου, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με ένοπλους Τουρκοκυπρίους. Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει τον Γρίβα για να τους αφοπλίσει. Η κινητοποίηση, από πλευράς Γρίβα, στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον των ΤΚ θυλάκων Κοφίνου, Αγίων Θεοδώρων κά., που ήταν πλήρως εξοπλισμένοι και με ενίσχυση τούρκων στρατιωτικών εκ τουρκίας, υπήρξε τελικά μια πύρρειος νίκη ....

Στις 14 Νοεμβρίου 1967 δυνάμεις των ελληνοκυπρίων με επικεφαλής τον Γρίβα Διγενή μπήκαν στο Τουρκοκυπριακό χωριό Αγίου Θεοδώρου και Τόχνη, με τις συγκρούσεις να γενικεύονται την επόμενη 15 Νοεμβρίου 1967. Οι ελληνικές δυνάμεις κατέλαβαν στις 15 Νοεμβρίου και το χωριό της Κοφίνου.

Η Τουρκία αντέδρασε άμεσα απειλώντας με στρατιωτική επέμβαση και ο ΟΗΕ ζήτησε από την Λευκωσία να σταματήσει αμέσως τις επιχειρήσεις.
ΟΙ ΗΠΑ επενέβησαν άμεσα με στόχο να αποτρέψουν μια ελληνοτουρκική σύγκρουση. Ο υφυπουργός άμυνας Σάιρους Βανς ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Η αμερικανική συμβιβαστική πρόταση βρήκε ανικανοποίητη την τουρκική πλευρά, που ζητούσε την απομάκρυνση του ελληνικού Στρατού από την Κύπρο, την ανάκληση του Στρατηγού Γρίβα και τη διάλυση της Εθνικής Φρουράς. Στην ουσία επρόκειτο για τελεσίγραφο καθώς ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Τουράλ, δήλωνε ξεκάθαρα ότι θα γίνει απόβαση στην Κύπρο αν δεν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις της Τουρκίας.

Η Χούντα των Αθηνών που δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ. Μέσω του υπουργού Εξωτερικών του καθεστώτος Παναγιώτη Πιπινέλη έκανε αμέσως δεκτό το αίτημα της Άγκυρας. Στις 19 Νοεμβρίου 1967 ο Στρατηγός Γρίβας έπαιρνε το αεροπλάνο για την Αθήνα. Από τα τέλη του 1967, άρχισε σταδιακά και η αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο, που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 1968. Το μόνο που κατάφερε ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν να μην διαλυθεί η Εθνική Φρουρά αλλά πλέον η Κύπρος ήταν ανοχύρωτη πόλη ...

Σύμφωνα με αμερικανικά απόρρητα έγγραφα τότε ο Μακάριος "αρνήθηκε" για ευνόητους λόγους γοήτρου να δεχτεί μεσολάβηαση του Μπέλτσιερ, Αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο, για να διευκολύνει την ελληνική Κυβέρνηση να αποσύρει τη Μεραρχία, ζητώντας .... να "αναλάβει" ο ίδιος να το πράξει, για να αποφευχθεί εισβολή στην Κύπρο και γενικότερος ελληνοτουρκικός πόλεμος. (Βλέπε: αντιστράτηγος Πανουργιάς Πανουργιάς, «Κύπρος: Η Αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας – Εθνική Μειοδοσία», σ.54, 57).
ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ Ο δι...ΑΠΡΕΠΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΚΡΟΔΙΟΡΘΩΣΗ.
ΑΠΟΛΥΤΩΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΣΥΚΑ ΣΥΚΑ ΚΑΙ Η ΣΚΑΦΗ ΣΚΑΦΗ.
Τ.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικά διαφωτιστικά και άρθρο και σχόλια. Μπράβο.
Ντ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.