26 Απριλίου 2024

Η Κλιματική Αλλαγή είναι φυσιολογική και αέναη φυσική διαδικασία και δεν μπορεί να ελεγχθεί

Μετάφραση: Απολλόδωρος
19 Απριλίου 2024 | Frits Byron Soepyan | Διαβάστε το εδώ
 
Η NASA υποστήριξε ότι «η Γη θερμαίνεται με πρωτοφανή ρυθμό» και ότι «η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι η κύρια αιτία». Άλλοι πρότειναν να δαπανηθούν τρισεκατομμύρια δολάρια για τον έλεγχο του κλίματος. Είμαστε όμως εμείς οι άνθρωποι υπεύθυνοι για την κλιματική αλλαγή; Και τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό;
 
«Το κλίμα του πλανήτη Γη δεν σταμάτησε ποτέ να αλλάζει από τη γένεση της Γης, άλλοτε σχετικά γρήγορα, άλλοτε πολύ αργά, αλλά πάντα σίγουρα», λέει ο Patrick Moore στο βιβλίο Fake Invisible Catastrophes and Threats of Doom (Ψεύτικες αόρατες καταστροφές και απειλές ολέθρου). «Η ελπίδα για ένα “τέλειο σταθερό κλίμα” είναι τόσο μάταιη όσο και η ελπίδα ότι ο καιρός θα είναι ο ίδιος και ευχάριστος, κάθε μέρα του χρόνου, για πάντα».
 
Με άλλα λόγια, η κλιματική αλλαγή είναι φυσιολογική και φυσική διαδικασία και μπορείτε να ξεχάσετε τον έλεγχό της.
 
Για παράδειγμα, μια σημαντική επιρροή του καιρού και του κλίματος είναι οι ηλιακοί κύκλοι που καθοδηγούνται από το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου σε περιόδους οκτώ έως 14 ετών. Απελευθερώνουν ποικίλες ποσότητες ενέργειας και παράγουν σκοτεινές ηλιακές κηλίδες στην επιφάνεια του Ήλιου. Οι επιπτώσεις των ηλιακών κύκλων στη Γη ποικίλλουν, με ορισμένες περιοχές να θερμαίνονται περισσότερο από 1°C και άλλες να ψύχονται.
 
Οι κλιματικές αλλαγές συμβαίνουν ως αποτέλεσμα των διακυμάνσεων στην αλληλεπίδραση της ηλιακής ενέργειας με το στρώμα όζοντος της Γης, το οποίο επηρεάζει τα επίπεδα του όζοντος και τις θερμοκρασίες της στρατόσφαιρας. Αυτά, με τη σειρά τους, επηρεάζουν την ταχύτητα των ροών των ανέμων από τα δυτικά προς τα ανατολικά και τη σταθερότητα της πολικής δίνης. Το αν η πολική δίνη παραμένει σταθερή και κοντά στην Αρκτική ή βυθίζεται προς τα νότια καθορίζει αν οι χειμώνες στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του Βόρειου Ημισφαιρίου θα είναι βαρείς ή ήπιοι.
 
Εκτός από τους ηλιακούς κύκλους, υπάρχουν τρεις κύκλοι Milankovitch (Milankovitch cycles) που κυμαίνονται σε μήκος από 26.000 έως 100.000 έτη. Περιλαμβάνουν την εκκεντρότητα ή το σχήμα της ελλειπτικής τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο. Μικρές διακυμάνσεις στο σχήμα της τροχιάς επηρεάζουν τη διάρκεια των εποχών. Για παράδειγμα, όταν η τροχιά μοιάζει περισσότερο με οβάλ παρά με κύκλο, τα καλοκαίρια στο βόρειο ημισφαίριο είναι μεγαλύτερα από τους χειμώνες και οι άνοιξες είναι μεγαλύτερες από τα φθινόπωρα.
 
Οι κύκλοι Milankovitch περιλαμβάνουν επίσης την λοξότητα, ή τη γωνία που γέρνει ο άξονας της Γης. Η κλίση είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν εποχές, και όσο μεγαλύτερη είναι η κλίση της Γης, τόσο πιο ακραίες είναι οι εποχές. Οι μεγαλύτερες γωνίες κλίσης μπορούν να προκαλέσουν το λιώσιμο και την υποχώρηση των παγετώνων και των παγοκαλύψεων, καθώς κάθε ημισφαίριο δέχεται περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και λιγότερη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
 
Τέλος, η περιστρεφόμενη Γη, όπως ένα παιγνιοτόπ, ταλαντεύεται ελαφρώς στον άξονά της. Γνωστή ως μετάπτωση, αυτός ο τρίτος κύκλος Milankovitch προκαλεί εποχιακές αντιθέσεις που είναι πιο ακραίες στο ένα ημισφαίριο και λιγότερο ακραίες στο άλλο.
 
Κινούμενοι από το διάστημα στη Γη, τα ωκεάνια και τα ρεύματα του ανέμου επηρεάζουν επίσης το κλίμα. 
 
Για παράδειγμα, σε κανονικές συνθήκες στον Ειρηνικό Ωκεανό, οι εμπορικοί άνεμοι πνέουν από ανατολικά προς δυτικά κατά μήκος του Ισημερινού, ωθώντας τα θερμά επιφανειακά ύδατα από τη Νότια Αμερική προς την Ασία. Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, οι εμπορικοί άνεμοι εξασθενούν και το θερμό νερό αντιστρέφει την κατεύθυνση, κινούμενο ανατολικά προς τη δυτική ακτή της Αμερικής. Άλλες φορές, κατά τη διάρκεια της La Niña, οι εμπορικοί άνεμοι γίνονται ισχυρότεροι από το συνηθισμένο και περισσότερο θερμό νερό ωθείται προς την Ασία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αυτά τα φαινόμενα προκαλούν σε ορισμένες περιοχές να γίνουν θερμότερες, ψυχρότερες, υγρότερες ή ξηρότερες από το συνηθισμένο.
 
Εκτός από το Ελ Νίνιο και τη Λα Νίνια, υπάρχει επίσης η ταλάντωση του Βόρειου Ατλαντικού, η οποία οφείλεται στη χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στη Γροιλανδία και την Ισλανδία (γνωστή ως υποπολικό χαμηλό ή ισλανδικό χαμηλό) και στην υψηλή ατμοσφαιρική πίεση στον κεντρικό Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό (γνωστή ως υποτροπικό υψηλό ή υψηλό των Αζορών). Η σχετική ισχύς αυτών των περιοχών χαμηλών και υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων επηρεάζει το κλίμα στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και στην Ευρώπη, επηρεάζοντας τόσο τις θερμοκρασίες όσο και τις βροχοπτώσεις.
 
Παρομοίως, οι κυψέλες Hadley είναι ο λόγος που η Γη διαθέτει τροπικά δάση στον ισημερινό, τα οποία οριοθετούνται από ερήμους στα βόρεια και στα νότια. Επειδή ο Ήλιος θερμαίνει τη Γη περισσότερο στον Ισημερινό, ο αέρας εκατέρωθεν του Ισημερινού είναι ψυχρότερος και πυκνότερος. Ως αποτέλεσμα, δροσερός αέρας πνέει προς τον Ισημερινό καθώς ο θερμός, λιγότερο πυκνός αέρας του ισημερινού ανεβαίνει και ψύχεται, απελευθερώνοντας υγρασία ως βροχή και δημιουργώντας πλούσια βλάστηση. Ο ανερχόμενος, ξηρότερος αέρας φτάνει στη στρατόσφαιρα, πνέοντας βόρεια και νότια, για να εγκατασταθεί σε περιοχές που έχουν καταστεί άνυδρες λόγω της έλλειψης ατμοσφαιρικής υγρασίας.
 
Αυτά και άλλα φαινόμενα που επηρεάζουν το κλίμα μας είναι πέρα από τον έλεγχο του ανθρώπου.
 
Αυτό το σχόλιο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην Real Clear Markets στις 30 Μαρτίου 2024.
 
Ο Frits Byron Soepyan, επιστημονικός και ερευνητικός συνεργάτης του CO2 Coalition, έχει διδακτορικό στη χημική μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Tulsa και έχει εργαστεί ως μηχανικός συστημάτων διεργασιών και ερευνητής σε έργα που σχετίζονται με την ενέργεια.
 
Δικτυογραφία:
Climate Change Is Normal and Natural, and Can't Be Controlled - CO2 CoalitionShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.