29 Απριλίου 2024

Κόρη του Φοίνικος και της Περιμήδης - Αστροπαλία

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος

Η Αστυπάλαια ήταν κόρη του Φοίνικος και της Περιμήδης. Κατοικήθηκε αρχικά από τους Κάρες, οι οποίοι την ονόμασαν Πύρρα για το κόκκινο χρώμα της, ενώ ακολουθούν ως κάτοικοι οι Μινωίτες.
 
Στα χρόνια της αρχαιότητος. κλασική και ελληνιστική εποχή τότε που υπήρξε λιμάνι - σταθμός των Πτολεμαίων της Αιγύπτου, ενώ στη ρωμαϊκή έτη λειτουργεί ως ορμητήριο κατά των πειρατών που λυμαινόντουσαν το αιγαίο. Ακολουθεί το βυζαντινό η και η πειρατεία καλά κρατεί, αυτό υποχρεώνει τους κατοίκους να φύγουν από τα παραλιακά μέρη και να μετακινηθούν στο εσωτερικό κατασκευάζοντας κάστρα για να προστατευθούν. Μετά το 1204 και αφού έχει προηγηθεί η κατάληψη και λεηλασία της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους το νησί περνά στους βενετούς, Συγκεκριμένα στον Ενετό ευγενή Τζοβάνι Ι Κουερίνι (Quirini) και που θεωρείται, ως ο ιδρυτής και πρώτος ιδιοκτήτης της οίκησης, που αποτέλεσε τον πυρήνα του σημερινού οικισμού. Το 1269 έχουμε μια ανατροπή το νησί επανέρχεται στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, μετά την ανακατάληψη της από τον ναύαρχο του Βυζαντίου Λικάριο που το κρατάει μέχρι το 1310. Επανέρχεται στους Quirini και μένει στα χέρια τους μέχρι το 1537, όταν το καταλαμβάνουν οι Οθωμανοί Τούρκοι. Από εκεί και πέρα ακολουθεί την μοίρα των υπόλοιπων Δωδεκανήσων τουρκοκρατία μέχρι το 1912, ακολούθως Ιταλοκρατία, Β’ παγκόσμιος πόλεμος, απελευθέρωση και ένωση με το σώμα της κυρίως Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέλος του το 1948.
 
Όμορφη και με σχήμα πεταλούδας σκεπάζει το αιγαίο των Ελλήνων, πανέμορφο νησί με όχι έντονη βλάστηση, αλλά με ήρεμες παραλίες, κόλπους, αλλά και με φιόρδ που μπαίνουν βαθιά στο σώμα της, όσο για την χώρα της που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού μάλλον τα λόγια είναι περιττά, ανεμόμυλοι, στενά δρομάκια, γαζίες, βασιλικός, βουκαμβίλιες, μυρωδιά από φρεσκοψημένο ψωμί, χρώματα και αρώματα που συνθέτουν μια εικόνα άκρως ρομαντική άλλων καλών εποχών.
 
Φτάνοντας στην χώρα εκείνο που σου τραβάει το μάτι είναι το κάστρο της που ξεπροβάλει σαν φωτοστέφανο πάνω από την πόλη το κάστρο της Αστροπαλιάς ή Κάστρο των Γκουερίνι βρίσκεται πάνω σε ακρωτήριο, που έχει ύψος 130 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, εντυπωσιακή και ξεχωριστή τεχνοτροπία από τα υπόλοιπα καστέλλια στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, κατασκευάστηκε από τη Βενετσιάνικη οικογένεια των Querini έχοντας ως βάση του την αρχαία ακρόπολη. Με την μορφή που το βλέπουμε σήμερα την πήρε τον 15ο αιώνα.
 
Χτισμένο με ντόπια σκούρα πέτρα περιβάλλεται από τα λευκά σπιτάκια του σημερινού οικισμού. Οι οικίες που υπήρχαν περιμετρικά του φρουρίου έφτιαχναν τον εξωτερικό του τοίχο και λειτουργούσαν ως ένα πραγματικό αμυντικό τείχος, με μικρά παράθυρα που λειτουργούσαν ως πολεμίστρες, δίνοντας έντονη φρουριακή μορφή και χαρακτήρα στο όλον σύνολο, αλλά προσφέροντας και την απαραίτητη προστασία των κατοίκων του από πιθανούς πειρατές. Επιπλέον, η τοποθεσία του προσφέρει άπλετη ορατότητα προς τα δύο φυσικά λιμάνια του νησιού, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια και την παρακολούθηση του περιβάλλοντος χώρου. 
 
Στο εσωτερικό του οχυρού θα συναντήσουμε και δυο εκκλησίες, που η νεότερη χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Παναγία του Κάστρου και η άλλη στον Άγιο Γεώργιο, που είναι και η παλαιότερη χτισμένη το 1790 με ξυλόγλυπτο τέμπλο. Εντυπωσιακό είναι ότι ο οικισμός του κάστρου ήταν κατοικημένος μέχρι το 1943, οπότε άρχισε να εγκαταλείπεται από τους κατοίκους του, ενώ οι τελευταίοι το εγκατέλειψαν μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1956. 
 
Αυτά όμως είναι παρελθόν σήμερα το νησί είναι χάρμα οφθαλμών, με ευγενικούς κατοίκους και ένας τόπος όπου στις περιήγηση μας θα αισθανθούμε όμορφα αρώματα, απόρροια των αρωματικών βοτάνων που φυτρώνουν στο νησί. Παράδοση, αρώματα, παράλιες, εξαιρετική αρχιτεκτονική, βυζαντινά και αρχαία μνημεία, γευσιγνωσία, με άλλα λόγια Αστυπάλαια.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.