22 Απριλίου 2024

Υπό διωγμό οι ορθόδοξοι Σέρβοι από το Κόσοβο

Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης 
 
Στο υπό την διακυβέρνηση των αλβανικών αρχών Κόσοβο, εξελίσσονται ορισμένες διεργασίες, που αν μη τι άλλο καταδεικνύουν το μέγεθος του ξεριζωμού των γηγενών Σέρβων-Ορθοδόξων από την περιοχή, ο οποίος εντάθηκε από το 2008, από όταν ανακηρύχτηκε η ανεξαρτησία του Κοσόβου. Είχαν προηγηθεί οι βίαιες εκκαθαρίσεις του 2001-2.

Στο Κόσοβο εφαρμόζεται Γενική Απογραφή Πληθυσμού. Οι φορείς που εκφράζουν την εναπομείνασα σερβική κοινότητα έχουν καλέσει τους Σέρβους να μην μετέχουν στις διαδικασίες, καθώς δεν έχει εκπληρωθεί κανένα από τα αιτήματα της σερβικής πλευράς. Στην ουσία θέλουν να αποφύγουν να νομιμοποιήσουν, δια της συμμετοχής τους στην απογραφή, την δημογραφική αφαίμαξη της κοινότητας τους.
 
Ο κυριότερος λόγος ανησυχίας της σερβικής κοινότητας του Κοσόβου, που είναι πάντα σε συντονισμό με το Βελιγράδι, αφορά ένα από τα ερωτήματα της απογραφής που διενεργεί η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι. Συγκεκριμένα, συλλέγονται στοιχεία και για τις «εμπόλεμες ζημιές» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατά τον “απελευθερωτικό αγώνα” του UCK το 1999, έναντι των αρχών της τότε μικρής Γιουγκοσλαβίας, δηλαδή τον σερβικό στρατό! Ουσιαστικά πρόκειται για προπαρασκευαστική ενέργεια, προκειμένου η Πρίστινα να προσφύγει στην συνέχεια στο Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου, με σκοπό να επιδιώξει, αφενός την καταδίκη της Σερβίας, αφετέρου την αξίωση αποζημιώσεων απ’ το Βελιγράδι. 
 
Με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται ως ένα απλό παιχνίδι προπαγάνδας από την μεριά των αρχών του Κοσόβου. Όμως η πραγματικότητα είναι πιο πολύπλοκη, αν δούμε τα γεγονότα συνδυαστικά με άλλες διεθνείς εξελίξεις. Η Σερβία βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών πιέσεων από την Δύση, με δεδομένη την ουδετερότητά της στον πόλεμο της Ουκρανίας και της άρνησης της να προχωρήσει σε κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.
 
Οι εξελίξεις στην ενταξιακή διαδικασία του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης καθιστούν εφικτή την σχεδιαζόμενη προσφυγή της Πρίστινα στο Διεθνές Δικαστήριο. Ως γνωστόν, η Κοινοβουλευτική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρόεδρος της οποίας είναι ο Έλληνας βουλευτής Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ενέκρινε την θετική εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη, εν ονόματι της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων. Στις 16 Μαΐου η Επιτροπή Υπουργών πρόκειται να εξετάσει και μάλλον θα εγκρίνει το σχετικό Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας, αποδεχόμενη το αίτημα της Πρίστινα. 
 
Τί συμβαίνει σε Κόσοβο και Αλβανία 
 
Ωστόσο η κυβέρνηση Κούρτι, έχοντας φέρει στα δικά της μέτρα την απαίτηση και του διεθνούς παράγοντα για την διενέργεια νέων εκλογών στους τοπικούς δήμους του Βόρειου Κοσόβου, όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, προχωρά σε οργάνωση δημοψηφίσματος με ερώτημα την ακύρωση των υφιστάμενων αρχών, διαδικασία που οι πολιτικές οργανώσεις των Σέρβων μποϊκοτάρουν – το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο για την 21η Απριλίου. Στο δημοψήφισμα προβλέπεται η ακύρωση μόνο των εκλεγμένων δημάρχων και όχι των δημοτικών συμβουλίων, ενώ καθίσταται έγκυρο αν μετέχουν σε αυτό 50% και πλέον των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Να σημειωθεί πως αρκετοί Σέρβοι του Κοσόβου έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, λόγω των εκτεταμένων διώξεων. 
 
Όμως, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ασφυκτική για τους Σέρβους του Κοσόβου, με δεδομένα τα προσκόμματα που προβάλουν οι αρχές της Πρίστινα, τόσο στην ελευθερία κινήσεων του Πατριαρχείου Σερβίας, όσο και στην διαχείριση της πνευματικής τους κληρονομιάς και περιουσίας. Επιπλέον, επιβάλλοντας την απαγόρευση χρήσης του σερβικού νομίσματος (δηναρίου) στην επικράτεια του Κοσόβου, επιφέρουν την περαιτέρω επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Σέρβων που δέχονταν επιδόματα και βοηθήματα απ’ το Βελιγράδι.
 
Όμως και η κατάσταση των Ορθοδόξων στην Αλβανία είναι δυσμενής. Ας μην διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι στην προσφάτως ολοκληρωθείσα διαδικασία Γενικής Απογραφής Πληθυσμού, καταγγέλθηκε σωρεία παραβάσεων σε βάρος των Ορθοδόξων χριστιανών, κατά την διαδικασία καταγραφής της εθνικής τους καταγωγής, του (ορθοδόξου) θρησκεύματος και της μητρικής γλώσσας τους. 
 
Η παλαιότερη διαδικασία Απογραφής του 2011 είχε προκαλέσει την αποχή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και την τεκμηριωμένη απόρριψη των αποτελεσμάτων της απ’ την Ορθόδοξη Εκκλησία. Να σημειωθεί πως ενώ σύμφωνα με αξιόπιστους τρόπους στατιστικής διερεύνησης η Ορθόδοξη κοινότητα στην Αλβανία αριθμεί περίπου το 24% του πληθυσμού, η κρατική στατιστική αρχή ανακοίνωσε πρόσφατα πως αριθμεί μόλις του 7,6% του πληθυσμού! 
 
Οι αντιδράσεις των Σέρβων 
 
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κόσοβο και ειδικά την προοπτική ένταξής του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Σερβία εκφράζει την σκληρή αντίδραση της. Το Βελιγράδι χαρακτηρίζει την εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη «πισώπλατη μαχαιριά» και προειδοποιεί ότι εξετάζει την απόσυρση του από τον εν λόγω οργανισμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
 
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπτσκα Μίλοραντ Ντόντικ, βασικής κρατικής συνιστώσας στην Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και σε συντονισμό με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προειδοποιεί με απόσχιση, επισημαίνοντας ότι η περίπτωση του Κοσόβου αποτελεί διεθνές προηγούμενο για τους Σερβοβόσνιους. Η έτερη συνιστώσα της Βοσνίας, οι Μουσουλμάνοι, προσφεύγουν στην Ολομέλεια του ΟΗΕ με αίτημα την έγκριση Ψηφίσματος (με τη στήριξη της Γερμανίας, της Ρουάντα, των ΗΠΑ, της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Βόρειας Μακεδονίας) που θα καθιερώσει την 11η Ιουλίου, επέτειο της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, σαν «ημέρα γενοκτονίας». 
 
Ως απάντηση ανακοινώθηκε ότι ανήμερα το Πάσχα συγκαλείται υπό την αιγίδα του Πατριάρχη των Σέρβων Πορφυρίου –σε συντονισμό με την σερβική κυβέρνηση– συνέδριο των απανταχού Σέρβων, με κύριο αίτημα την ένωση με την Σερβία των κατακερματισμένων εδαφών και των σερβικών πληθυσμών, που βρίσκονται διάσπαρτοι στις κρατικές οντότητες που προέκυψαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας…
 Share

2 σχόλια:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΝΤΟΥ ...

Οι σημερινοί διωγμοί των Χριστιανών και σε όλες τις Μουσουλμανικές χώρες, τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους προ αιώνων καταδιώξεις και γενοκτονίες των πιστών Χριστιανών.

Ενδεικτικά και ολίγα θα αναφερθούν, διότι είναι αδύνατο να καταγραφούν. Η διαπρεπής συγγραφέας και πολιτικός Αnna Eshoo γράφει... Ο Χριστιανισμός σήμερα είναι υπό υπαρξιακή απειλή.

Τουρκία, εξαφανίσθηκαν όλες οι Χριστιανικές μειονότητες, Αίγυπτος σφαγιασθέντες Χριστιανοί Κόπτες, 42 εκκλησίες τα τελευταία λίγα χρόνια καταστράφηκαν από φανατικούς Μουσουλμάνους,Λιβύη, Πακιστάν, Ιράκ, Νιγηρία, Νεπάλ κ.ά.π Ισλαμικές χώρες τα ίδια απεχθή θρησκευτικά εγκλήματα.... κ.ά.π.

Στη Μ. Ανατολή πριν λίγες δεκαετίες οι Χριστιανικές μειονότητες αριθμούσαν περί το 15% του συνολικού πληθυσμού. Σήμερα είναι κάτω του 2%.

Το ISIS όταν ήταν κραταιό στις περιοχές ευθύνης του εξαφάνισε όλους τους Χριστιανούς. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που ανάμεσα στους Μουσουλμάνους πρόσφυγες ούτε δείγμα Χριστιανού δεν βρίσκουμε. Εξάλλου αυτοί οι ίδιοι Μουσουλμάνοι, που αποζητούν φιλοξενία από τα Χριστιανικά κράτη (Αγάπα τον πλησίον σου), θεωρούσαν ανεπιθύμητους τους έστω ολίγους διασωθέντες Χριστιανούς..... Πάντως εδώ προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα το οποίο είναι βέβαιο ότι έχει αυτονοήτη απάντηση. Εάν οι Χριστιανοί αναγκασθούν στο μέλλον να μεταναστεύσουν προς Μουσουλμανικές χώρες σαν πρόσφυγες ..ίσως λόγω λιμού, καταστροφών κλπ... Ποιά θα είναι η αντιμετώπιση τους;

Τέλος το διεθνές ερευνητικό κέντρο PEW μετά από εντατικές έρευνες, εξάγει το συμπέρασμα ότι .... ότι οι Χριστιανοί είναι τώρα αντιμέτωποι με θρησκευτικές διώξεις περισσότερο από κάθε άλλη φορά, από τις αρχές της ιστορίας τους......

(Αποπασματικές πληροφορίες: Eliza Grisworld, Michael Snyder, Nur Kino κ.ά. διαπρεπείς συγγραφείς ερευνητές).

Και όπως ο Μέγας σοφός Αισχύλος προφήτεψε και χάραξε σε μαρμάρινες πλάκες. για τους Βαρβάρους εγκληματίες πολέμου ανά τους αιώνες ….

ΕΚΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΚΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ, ΠΛΗΡΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΘΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΘΕΟΝ ΔΕΝ ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΑΝ ΗΡΘΑΝ, ΤΩΝ ΘΕΩΝ Τ' ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΝΑ ΞΕΓΥΜΝΩΣΟΥΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ...

Παράφραση από άλλο απόσπασμα του Αισχύλου. Διασκευή

Και οι Ιερές Τράπεζες καταστραμμένες/ και τα του Θεού ιερά και όσια , είναι εκ θεμελίων/ ανάκατα κι αναποδογυρισμένα.../ Και οι σωροί νεκρών, που δια σπάθης σφάξατε,/ ακόμη και στην τριτόσπορη γενιά,/ άφωνα θε να φανερωθούν στα μάτια των ανθρώπων.../ Εσείς, ασεβείς και αιματόβρεκτοι,/ η υπεροψία και η βαρβαρότητα σας,/ τελικά σαν ανθίσει, μόνο σε στάχυα,/ καταστροφής και μολυσμένα θε να καρπίσει,/ όπου λεύτερο χερι χωρίς δεσμά,/ με λυγμούς χαράς θε να θερίσει,/ ανεμίσει και αφανίσει....τα ματωμένα στάχυα σας....
ΕΓΓΥΣ ΓΑΡ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΔΕΛΦΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ .....
Και ας λάβουν σοβαρά υπ όψιν οι σύγχρονοι άθεοι διώκτες ότι ...
Οι διωγμοί αυτοί κατά του Χριστιανισμού ΠΟΤΕ δεν ανέκοψαν την πρόοδο του. «Το αίμα των μαρτύρων υπήρξε και θα υπάρξει ως σπόρος του Ευαγγελίου, που απλώνεται και φυτρώνει παντού η Χριστιανική πίστη.», όπως ορθά ελέχθη και τότε από τον Τερτυλλιανό κατά τον Δ΄ αιώνα.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ.
Α.Α. ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ, ΠΟΥ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΣΤΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΒΟΡΕΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΟΥΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΟΣΙΑ ΜΑΣ ΟΡΘΙΑ. ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΑΝ ΟΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

Αξ. κ. Αντωνα καθε νεο αρθρο και σχολιο σας περισσιερο μας ξυπνα.
Συνεχιστε ...
Ευαγ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.