26 Απριλίου 2024

«Μην φορτίζετε ποτέ το τηλέφωνό σας στο αεροδρόμιο» – Ειδικός κυβερνοασφάλειας εξηγεί το γιατί

Ένας ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας προειδοποιεί τους ταξιδιώτες για τους κρυμμένους κινδύνους που κρύβει η φόρτιση των τηλεφώνων τους στο αεροδρόμιο. 
 
Έπειτα από ώρες άσκοπου scrolling, ελέγχου οδηγιών και επικοινωνίας με φίλους και συγγενείς κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι η μπαταρία του τηλεφώνου τους έχει εξαντληθεί. Έτσι κατευθύνονται στους βολικούς σταθμούς φόρτισης με θύρες USB που υπάρχουν στους τερματικούς σταθμούς των αεροδρομίων.
 
Ωστόσο, ενώ αυτό είναι βολικό και αυτοί οι σταθμοί μπορεί να φαίνονται ως η ιδανική λύση, πολλοί ταξιδιώτες έχουν βρεθεί προ εκπλήξεως, καθώς οι χάκερς έχουν βρει τρόπους να τους φορτώνουν με ιούς. 
 
Ο Jae Ro, από τον κατασκευαστή προσαρμογέων βύσματος SIGNAL + POWER, εξήγησε τους τρεις λόγους για τους οποίους δεν πρέπει ποτέ να το φορτίζετε το τηλέφωνό σας στο αεροδρόμιο. 
 
1. Κίνδυνος κακόβουλου λογισμικού 
 
Σύμφωνα με τον Jae, ο πρώτος λόγος για να μην φορτίζετε ποτέ το τηλέφωνό σας στο αεροδρόμιο είναι «η ευκολία συνοδεύεται από τεράστιο κίνδυνο ασφάλειας». 
 
«Αυτές οι θύρες μπορούν να παραβιαστούν για να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό (malware) στη συσκευή σας. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να παραμονεύει απαρατήρητο, κλέβοντας αθόρυβα ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης και τραπεζικά στοιχεία» εξήγησε. 
 
To 2023, η υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών έβγαλε μήνυμα μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο twitter του Ντένβερ, στο οποίο έλεγε: «Αποφύγετε τη χρήση δωρεάν σταθμών φόρτισης σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία ή εμπορικά κέντρα. Οι κακοποιοί έχουν βρει τρόπους να χρησιμοποιούν τις δημόσιες θύρες USB για να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό και λογισμικό παρακολούθησης σε συσκευές».
 
2. Juice jacking
 
Στη συνέχεια, ο εμπειρογνώμονας προειδοποίησε για μια τεχνική που ονομάζεται “juice jacking”. Πρόκειται για την περίπτωση κατά την οποία μπορεί να εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό μέσω μιας κατεστραμμένης θύρας USB, κλειδώνοντας τη συσκευή ή εξάγοντας όλα τα προσωπικά σας δεδομένα και τον κωδικό πρόσβασης απευθείας στον δράστη. 
 
Λειτουργεί επειδή όταν πρόκειται για smartphones, η παροχή ρεύματος και η ροή δεδομένων περνούν από το ίδιο καλώδιο. «Μόλις μολυνθεί, το τηλέφωνό σας γίνεται ευάλωτο όχι μόνο στο αεροδρόμιο, αλλά οπουδήποτε το πάρετε μαζί σας» τόνισε ο Jae. 
 
3. Έκθεση δεδομένων 
 
Τέλος, η φόρτιση της κινητής συσκευής σας στο αεροδρόμιο μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια έκθεση δεδομένων. Ακόμη και αν ο σταθμός φόρτισης δεν έχει παραβιαστεί, μπορεί να κινδυνεύετε. 
 
«Οι σταθμοί φόρτισης μπορούν να μεταφέρουν τόσο δεδομένα όσο και ενέργεια. Ενώ τα τηλέφωνα προτρέπουν τους χρήστες να επιλέξουν μεταξύ των λειτουργιών “Μόνο φόρτιση” και “Μεταφορά αρχείων”, αυτή η προστασία συχνά παρακάμπτεται με τους σταθμούς φόρτισης. Ως αποτέλεσμα, η συσκευή σας θα μπορούσε να είναι ευάλωτη σε υποκλοπή ή εκμετάλλευση δεδομένων. Αυτά τα κλεμμένα δεδομένα μπορούν αργότερα να χρησιμοποιηθούν για κλοπή ταυτότητας ή να πωληθούν στον σκοτεινό ιστό» αποκάλυψε ο εμπειρογνώμονας. 
 
Συμβουλές για να μείνετε ασφαλείς 
 
Εκτός από την έκδοση της προειδοποίησης, ο Jae μοιράστηκε επίσης μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να φορτίσετε το τηλέφωνό σας με ασφάλεια στο αεροδρόμιο, αν βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου το χρειάζεστε. 
 
Η πρώτη συμβουλή είναι να επενδύσετε σε έναν φορητό φορτιστή, ώστε να μην χρειάζεται να βασίζεστε στους δημόσιους σταθμούς φόρτισης. 
 
Δεύτερον, μείνετε σε αξιόπιστες πηγές και χρησιμοποιήστε μόνο τον δικό σας προσωπικό φορτιστή ή δανειστείτε έναν από κάποιον που εμπιστεύεστε – οι πρίζες τοίχου είναι επίσης καλύτερες από τις θύρες USB. 
 
«Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε δημόσιο σταθμό, απενεργοποιήστε τη μεταφορά δεδομένων στο τηλέφωνό σας πριν το συνδέσετε. Αυτό εγγυάται ότι μέσω του καλωδίου ρέει μόνο ρεύμα. Εξετάστε επίσης τα καλώδια “αποκλεισμού δεδομένων”. Τα USB με αποκλεισμό δεδομένων εμποδίζει τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ της συσκευής σας και του σταθμού φόρτισης, επιτρέποντας μόνο τη μεταφορά ενέργειας» εξήγησε ο Jae. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.