25 Απριλίου 2024

Όλο και κάτι μας λείπει…

Γράφει ο Αρχιμ. Διονύσιος Λαζαρίδης στην Romfea.gr 
 
Οδεύουμε στην 5η εβδομάδα των νηστειών, κατάκοποι διαβάτες της σαρακοστιανής οδοιπορίας.
 
Αυτή την περίοδο είναι σαν να συμμετέχουμε σε μία πνευματική προσομοίωση. 
Το μονοπάτι τραχύ και δύσβατο. Εμείς περιπλανώμενοι ταξιδιώτες. 
Το πυκνό δάσος των παθών, δυσκολεύει και τον πιο επιδέξιο οδοιπόρο. 
 
Τα πάθη μας υψώνονται σαν θεόρατοι κορμοί, μας κόβουν την ανάσα και μαζί τη θέα της αυτογνωσίας. Οι λογισμοί πονηρίας σαν πλατιά φύλλα, δεν επιτρέπουν το φως της γνώσης του Θεού να εισχωρήσει στην καρδιά μας. 
 
Το δάσος που διασχίζουμε ανήλιαγο και παγωμένο. Περπατάμε εγκλωβισμένοι κάτω από την παγερή σκιά της αγνωσίας. 
 
Προσδοκία μας είναι να βγούμε κάποια στιγμή από αυτό το σκοτεινό δάσος, και να αντικρίσουμε το Αναστάσιμο φως της Θεογνωσίας. 
 
Η Μητέρα Εκκλησία μάς έδωσε ικανά εφόδια για το ταξίδι αυτό. Πήραμε για πυξίδα την εγκράτεια, για σακίδιο τις ακολουθίες, για χάρτη τη θεία εξομολόγηση και για τροφή τη θεία μετάληψη. 
 
Ακόμη όμως παραμένουμε εγκλωβισμένοι στο δάσος των παθών μας. Τι μας λείπει τελικά; Αναζητούμε απεγνωσμένα μέσα σε αυτό το ταξιδιωτικό σακίδιο, κάτι που να μας βγάλει από το πνευματικό μας αδιέξοδο. Τι να είναι αυτό άραγε; 
 
Eίναι το πνευματικό χάρισμα, εκείνο που φέρει κάθε ταξιδιώτης στην ψυχή του. Μόνο με αυτό έχει ελπίδα να βγει κάποτε από το πυκνό δάσος των παθών. 
Είναι η μετάνοια!!! 
 
Η μετάνοια μας χαρίζεται, όταν εμείς πρώτοι τη ζητήσουμε με συντριβή καρδιάς. 
Κανένας αλαζόνας ή εγωιστής δε ζήτησε ποτέ να μετανοήσει. 
Ακόμη και ο πρώην απόστολος Ιούδας προτίμησε τον απαγχονισμό, από το να ζητήσει το έλεος. 
 
Το κλειδί στο ταξίδι μας είναι το έλεος του Θεού. Εάν ο ταξιδιώτης έχει ταπεινό φρόνημα θα ικετέψει γοερά. 
Προς το παρόν, μόνο περιπλανιόμαστε όντες κατάκοποι. Περπατάμε, περπατάμε, περπατάμε χωρίς σκοπό. 
Προφανώς έχουμε χάσει τον πνευματικό μας προσανατολισμό και γυρνάμε γύρω από τον εαυτό μας. Χαμένοι στο εγώ μας και εγκλωβισμένοι στα σκοτεινά πάθη μας. 
 
Το δάσος πλέον έχει αποκτήσει δαιδαλώδη μονοπάτια. Τα πιο πολλά μοιάζουν μεταξύ τους και μας μπερδεύουν. 
Συγχρόνως δε τα πνευματικά φύλλα της οίησης, συνεχίζουν να μας κρατούν στη σκιά της αγνωσίας του Θεού και του εαυτού μας. 
Παρακαλώντας όμως το έλεος του Σπλαχνικού Θεού, έρχεται η λύτρωση και μεταφερόμαστε στη χαρισματική κατάσταση της μετάνοιας. 
 
Οι μετανοημένοι διαβάτες, σαν έμπειροι και ταπεινοί ταξιδιώτες πια, όσο και αν περιπλανηθούμε, έχουμε επίγνωση της διαδρομής.
 
Στο τέλος πάντα βρίσκουμε τρόπο για να βγούμε από το δάσος της αγνωσίας. Μας οδηγεί το πνευματικό μας ένστικτο. 
Η σωτήρια μετάνοια μας μεταφέρει στη γνώση του Θεού. 
Ας ανοίξουμε τις πύλες της, με το μοχλό της μακαρίας ταπείνωσης. 
Ιδού καιρός μετανοίας!!
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.