14 Αυγούστου 2022

Νέες συγκλονιστικές φωτογραφίες του 1974 – Τούρκος στρατιώτης με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Εικόνες που δεν πρέπει να ξεχάσουμε όλοι οι Έλληνες
 
 
Γράφει ο Βάσος Βασιλείου
 
Το αυτόματο που κρατά ο Τούρκος στρατιώτης είναι ακουμπισμένο στην κοιλιά του εικονιζόμενου ο οποίος κατά πάσαν πιθανότητα είναι Ελληνοκύπριος αγνοούμενος ή διετέλεσε αιχμάλωτος. Το δάκτυλο του Τούρκου στρατιώτη ακουμπά τη σκανδάλη και το άτομο της φωτογραφίας, που μόλις παραδόθηκε μαζί με άλλους τρεις (σχετικές φωτογραφίες δημοσίευσε προχθές ο «Φ»), φαίνεται να συνειδητοποιεί σε ποια δεινή θέση έχει βρεθεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωριστεί ούτε αυτός ούτε οι άλλοι τρεις που συνελήφθησαν μαζί του. 
 
Πάντως, ο 63χρονος εργολάβος το 1974, Σάββας Θεοδούλου Μαστραππά, κατέθεσε και τα ακόλουθα στις Αρχές της Δημοκρατίας: «Πέντε-έξι μέρες μετά την κατάληψη της Λαπήθου, εγώ και ο συγχωριανός μου Λαζαρής Κότσαπας βρήκαμε τέσσερις νεκρούς Ε/κ στρατιώτες κοντά στο κέντρο της Αϊρκώτισσας, στην τοποθεσία «Ασπρόβρυσες», δίπλα από τα φυλάκια της Εθνοφρουράς και τους θάψαμε επί τόπου». 
 
Οι τέσσερις δεν έφεραν στρατιωτικά ρούχα αλλά η φωτογράφηση έγινε, όπως μας διαβεβαιώνει ο ερευνητής Οδυσσέας Χρίστου, στην περιοχή «Ασπρόβρυσες», στην ακτή Κανάρη που είναι το ίδιο σημείο στο οποίο αναφέρεται και ο μάρτυρας. Όπως προκύπτει και από άλλη φωτογραφία που εντόπισε ο κ. Χρίστου, στο βάθος, πίσω από τους τέσσερις διακρίνεται κτήριο το οποίο φαίνεται να είναι το ξενοδοχείο Celebrity (Σελέμπριντι) της Λαπήθου. 
 
Σε άλλο έντυπο, στο οποίο καταγράφεται η κατάθεση του Μαστραππά, γίνεται αναφορά σε άγνωστους στρατιώτες, οπόταν συνάγεται πως δεν κατάγονταν από την περιοχή, διότι τους χαρακτήρισε ως «άγνωστους».  
 
Το άλλο που προκύπτει από τη μαρτυρία Μαστραππά, είναι ότι οι τέσσερις νεκροί, όποιοι και να ήταν, αφέθηκαν μερικές μέρες άταφοι. 
 
Στην περιοχή Λαπήθου – Καραβά έδρασαν δύο λόχοι του 256 Τάγματος Πεζικού και ένας λόχος του 286 που συνολικά αριθμούσαν 165 άνδρες στους οποίους προστέθηκαν και 31 στρατιώτες του 70 Τάγματος Μηχανικού. Σύμφωνα με τις περιγραφές, είχαν να αντιμετωπίσουν περίπου 8.000 Τούρκους στρατιώτες. Στις μάχες εκείνες η Εθνική Φρουρά έχασε 86 αξιωματικούς και άνδρες. 
 
Υπενθυμίζεται, πως στην ίδια περιοχή δολοφονήθηκαν από Τούρκους στρατιώτες η Χρυστάλλα Κοσιάρη και η αδελφή της Ευγενία Κκέλη, καθώς και οι Ιωάννης Παναγή Ψαράς και Αριστείδης Αγγειοπλάστη (Ππακτάουρος) του Σάββα. 
 
Στο ημερολόγιο του Τούρκου συνταγματάρχη Salih Guleryuz, της Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Καταδρομών, που αφορά τα διαδραματισθέντα στις 7 Αυγούστου 1974, γίνεται αναφορά σε διμοιρία των Τούρκων στρατιωτών η οποίοι κινήθηκαν προς την παραλία συνοδεύοντας πέντε ηλικιωμένους, εκ των οποίων εκτέλεσαν τους τρεις, επειδή αυτοί, σύμφωνα με μαρτυρίες των δύο που επιβίωσαν, δεν μπορούσαν λόγω ηλικίας να ακολουθήσουν τη διαδρομή που τους υπέδειξαν οι Τούρκοι. 
 
Σημειώνεται, πως στρατιώτες των οποίων τα οστά βρέθηκαν στην περιοχή, έφεραν από μία σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους.
 
Μόνη ελπίδα να επιβίωσαν οι τέσσερις που παρουσιάζονται στις φωτογραφίες που εντόπισε ο κ. Χρίστου είναι να συνελήφθησαν αιχμάλωτοι και να επέστρεψαν σώοι, αν και μέχρι χθες δεν είχαν αναγνωριστεί. 
 
Φιλελεύθερος  



Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΜΑΣ ...
Περί Βαρβάρων ...

Αρχής γενομένης για την καταγωγή των Τούρκων…

«Τούτων δε των βαρβάρων τινές μεν γυμνοί το παραπάν βιούντες, κοινάς έχουσι τας γυναίκας και τα τέκνα παραπλησίως ταις των θρεμμάτων αγέλαις, ηδονής δε και πόνου την φυσική μόνο αντίληψη ποιούμενοι των αισχρών και καλώς ουδεμίαν λαμβάνουσιν έννοιαν».

Η Τουρκία είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης, Τσάρος Νικόλαος.

Οι Τούρκοι είναι προτιμότερο να εξοντωθούν, παρά να κατακτηθούν… την εξόντωση τους προτιμούσε ο Ναπολέων….

Δεν υπάρχει σημαία τόσο μεγάλη για να καλύψει την ντροπή το να σκοτώνεις αθώους ανθρώπους…
HowardZinn.

Αυτή η χώρα πέρασε από την βαρβαρότητα στην παρακμή χωρίς ποτέ να γνωρίσει τον πολιτισμό
Τσώρτσιλ

«Από την πρώτη μαύρη μέρα που μπήκαν στην Ευρώπη, ήταν το μόνο δείγμα της ανθρωπότητας που έδειξε τη μεγαλύτερη έλλειψη ανθρωπισμού. Οπουδήποτε κι αν πήγαν, μια πλατιά κηλίδα αίματος έδειχνε τα ίχνη της διαβάσεώς τους και σ΄ όλη την έκταση της κυριαρχίας τους ο πολιτισμός εξαφανιζόταν».
Γλάδστων, Πρωθυπουργός της Βρετανίας, 1876

«Δεν υπάρχει περίπτωση στην Ευρώπη, στην Ασία ή στην Αφρική, η εγκαθίδρυση της τουρκικής κυριαρχίας να μην είχε σαν συνέπεια την υποβάθμιση του πολιτισμού. Η Τουρκία, όπου βγήκε νικήτρια έφερε την καταστροφή».
Κλεμανσώ, πρωθυπουργός της Γαλλίας (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος)

«Για την τουρκική λογική το σπαθί αποτελεί το πιο σίγουρο μέσον επίλυσης των προβλημάτων».
Ντομινίκ Ντυφούρ ντε Πραντ, Γάλλος διπλωμάτης (Dominique Dufour De Pradt 1759-1837)

Τούρκοι διαβήκαν. Χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα.
Β. Ουγκώ.

Οι Τούρκοι είναι ο λαός της οργής του Θεού.
Μαρτίνος Λούθηρος, 1483-1546, Γερμανός θεολόγος, Μεταρρυθμιστής

Απαγορεύεται να σκοτώνεις. Γι’ αυτό, όλοι οι δολοφόνοι τιμωρούνται, εκτός αν σκοτώνουν σε μεγάλους αριθμούς και υπό τον ήχο σαλπίγγων.
Βολταίρος, 1694-1778, Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας

Ο πολιτισμός τελειώνει όταν δραπετεύουν απ’ αυτόν οι βάρβαροι.
Καρλ Κράους, 1874-1936, Αυστριακός συγγραφέας

Η Ασία μας καταπίνει. Όπου και αν κοιτάξεις, Ταρτάρικες φάτσες.
Τόμας Μαν, 1875-1955, Γερμανός συγγραφέας [Νόμπελ 1929]

Σας ζηλεύω, κανίβαλοι! Μπορείτε να τρώτε τους εχθρούς σας και μετά να τους ξερνάτε κιόλας!
Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, 1712-1778, Γαλλοελβετός φιλόσοφος

Όποτε μαθαίνουμε για μια γενοκτονία στη Μικρά Ασία, όλοι υποθέτουν ότι έγινε μετά από διαταγές του ενός ή του άλλου. Κανένας δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι απλά μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που κάπου-κάπου τους αρέσει να σκοτώνουν τους γείτονές τους.
Hector Hugh Munro (Saki), 1870-1916, Βρετανός διηγηματογράφος

Ξένες παροιμίες….. περί Τούρκων….

Ο κόσμος δεν έχει ντροπή, έχει συμφέρον.
Λύκος που τριγυρίζει, δεν μένει πεινασμένος.
Δώσανε θάρρος στον Αλή, κι έβγαλ’ ο κώλος του μαλλί.
Τούρκο φίλευε και κώλο φύλαγε.
Ο Τούρκος κι η ουχιά δεν έχουνε μπιστιά.
Τούρκον είδες; Γρόσια θέλει. Κι άλλον είδες; Κι άλλα θέλει.

ΑΑ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.