31 Αυγούστου 2022

«Χάος» σε χωριά της Ινδίας από τα κίτρινα μυρμήγκια – «Τρώνε οτιδήποτε και τα πάντα»

Εκατοντάδες άνθρωποι που ζουν σε επτά χωριά στην πολιτεία Ταμίλ Ναντού, στη νότια Ινδία, λένε ότι ταλαιπωρούνται από την προσβολή κίτρινων τρελών μυρμηγκιών.
 
Αυτά τα έντομα, λένε, επιτίθενται στα ζώα τους και επηρεάζουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, θέτοντας σε κίνδυνο τα προς το ζην.
 
Τα κίτρινα τρελά μυρμήγκια είναι από τα χειρότερα χωροκατακτητικά είδη στον κόσμο, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. 
 
Δεν δαγκώνουν ούτε τσιμπούν αλλά ψεκάζουν μυρμηκικό οξύ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις. 
 
Αυτά τα μυρμήγκια – το επιστημονικό τους όνομα είναι Anoplepis gracilipes – βρίσκονται συνήθως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Κινούνται με ακανόνιστο, ασυντόνιστο τρόπο, με την κίνησή τους να γίνεται πιο ξέφρενη όταν ενοχλούνται. 
 
Οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα μυρμήγκια πολλαπλασιάζονται γρήγορα και μπορούν να «προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην τοπική άγρια ​​ζωή». Πολλά μέρη της Αυστραλίας έχουν αναφέρει προσβολές από αυτά τα έντομα. 
 
Ο Δρ Pronoy Baidya, ένας εντομολόγος που έχει κάνει έρευνα για τα κίτρινα τρελά μυρμήγκια, λέει ότι είναι ένα «οπορτουνιστικό είδος». 
 
«Δεν έχουν διατροφικές προτιμήσεις. Τρώνε οτιδήποτε και τα πάντα», λέει, προσθέτοντας ότι λεηλατούν και άλλα είδη μυρμηγκιών, μέλισσες και σφήκες. 
 
Ο Selvam, αγρότης, λέει ότι δεν μπορούν να εργαστούν κοντά στα δάση 
 
«Μόλις πάμε κοντά στο δάσος, τα μυρμήγκια σκαρφαλώνουν πάνω μας, προκαλώντας ερεθισμούς και φουσκάλες. Δεν μπορούμε να κουβαλήσουμε ούτε νερό για να πιούμε καθώς μαζεύουν και αυτό. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», λέει ο Selvam, ένας 55χρονος αγρότης. 
 
Οι χωρικοί είπαν στο BBC ότι έχουν δει αυτά τα μυρμήγκια στο δάσος τα τελευταία χρόνια. Όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται σε τόσο μεγάλους πληθυσμούς στα χωριά. 
 
Οι βοσκοί που ζούσαν κοντά στο δάσος λένε ότι έχουν εκκενώσει τους οικισμούς τους λόγω της προσβολής. 
 
«Εφόσον το σπίτι μου είχε μολυνθεί από αυτά τα μυρμήγκια, έφυγα και ήρθα [στο χωριό]. Δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε, ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς», λέει ο Nagammal, οι κατσίκες του οποίου δέχθηκαν επίθεση από τα μυρμήγκια. 
 
Ο τοπικός δασικός υπάλληλος είπε στο BBC ότι έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να «διεξάγουν μια διεξοδική έρευνα και να υποβάλουν μια έκθεση».
«Μπορώ να σχολιάσω αυτό μόνο αφού λάβω την έκθεση», είπε.
 
Ο Δρ Singamuthu, κυβερνητικός κτηνίατρος, είπε στο BBC ότι τα μυρμήγκια «μοιάζουν με κανονικά μυρμήγκια».
 
«Δεν ξέρουμε γιατί έχουν εξαπλωθεί. Δεν καταλαβαίνουμε επίσης πώς να τα ελέγξουμε. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο λόγος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και τα βοοειδή», λέει, προσθέτοντας ότι οι χωρικοί έχουν κληθεί να μην να στείλουν τα βοοειδή τους στο δάσος για βοσκή. 
 
Οι χωρικοί λένε ότι τα μυρμήγκια επιτίθενται στα μάτια των ζώων 
 
Οι χωρικοί, εν τω μεταξύ, ισχυρίστηκαν ότι τα ζώα τους, ακόμη και τα φίδια και τα κουνέλια έχουν πεθάνει μετά από επίθεση από αυτά τα μυρμήγκια. 
 
Ο Δρ Baidya είπε ότι το μυρμηκικό οξύ που ψεκάζουν εκατοντάδες μυρμήγκια μπορεί να έχει επηρεάσει τα μάτια των ζώων, αλλά προσθέτει ότι «δεν έχει καταγραφεί εάν στοχεύουν συγκεκριμένα τα μάτια». Στους ανθρώπους, λέει ότι το οξύ μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά μπορεί να μην είναι απειλητικό για τη ζωή. 
 
Οι ειδικοί ανησυχούν ότι ο πολλαπλασιασμός αυτών των εντόμων θα μπορούσε να επηρεάσει την οικολογία της περιοχής. 
 
Όταν αυτά τα μυρμήγκια εισέβαλαν για πρώτη φορά στο νησί των Χριστουγέννων της Αυστραλίας, εκτόπισαν τα ιθαγενή μυρμήγκια επιτιθέμενά τους και καταλαμβάνοντας τις πηγές τροφής τους, λέει ο Δρ Baidya. Έχουν επίσης σκοτώσει εκατομμύρια κόκκινα καβούρια στο νησί τυφλώνοντάς τα. 
 
Ο Δρ Priyadarshan Dharmarajan, εντομολόγος, λέει ότι αυτά τα μυρμήγκια έχουν μια συμβιωτική σχέση με τις αφίδες, που είναι έντομα που ρουφούν χυμό και μπορούν να βλάψουν τις καλλιέργειες.
 
«Τρέφονται με την ουσία που μοιάζει με γάλα που παράγεται από τις αφίδες, οι οποίες δεν είναι καλές για τις καλλιέργειες», λέει. 
 
Ο Δρ Dharmarajan λέει ότι το πρόβλημα μπορεί να έχει επιδεινωθεί τώρα λόγω της σταθερής αύξησης της θερμοκρασίας. 
 
«Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αυξάνεται και ο μεταβολικός ρυθμός τους, με αποτέλεσμα να τρώνε περισσότερο. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας λόγος», λέει, προσθέτοντας ότι αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί χωρίς δεδομένα. 
 
«Πρέπει να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα σχετικά με τα καιρικά μοτίβα στις περιοχές προσβολής και να τα αναλύσουμε».
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.