25 Αυγούστου 2022

Έγινες μητέρα; Συγχαρητήρια, απολύεσαι!

Του Βασίλη Αγγελόπουλου απο την naftemporiki.gr 
 
Πρόκειται για το κατάντημα της ελληνικής εργατικής νομοθεσίας, όπου όλοι ανεξαιρέτως οι υπουργοί Εργασίας στα χρόνια των μνημονίων, φέρουν ευθύνη. Είναι αδιανόητο, εμείς που θέλουμε να καμαρώνουμε ότι ανήκουμε «στη Δύση», να ανεχόμαστε το 2022 να απολύονται εργαζόμενες, επειδή «τόλμησαν» να γίνουν μητέρες. Αυτή η δυνατότητα, που παρέχεται ουσιαστικά από την ίδια την νομοθεσία, στην κατάχρησή της φυσικά, αποτελεί μαύρη κηλίδα στο πολιτικό βιογραφικό, του Χατζηδάκη, του Βρούτση, αλλά και των προκατόχων τους, δηλαδή της Αχτσιόγλου, του Κατρούγκαλου και όλων των υπολοίπων.
 
Η είδηση αναδείχτηκε προ ημερών από την Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ). Δασκάλα, εργαζόμενη σε πασίγνωστο ιδιωτικό σχολείο, απολύθηκε την 1η Αυγούστου. Το γεγονός ότι η απόλυση εν μέσω θέρους, ασφαλώς και γέννησε ερωτηματικά. Η απάντηση όμως δόθηκε από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη μόλις μία ημέρα νωρίτερα, είχε συμπληρώσει 18 μήνες από την γέννηση του παιδιού της! Σημασία στην λεπτομέρεια: Η εν λόγω εργαζόμενη κατάφερε να γίνει μητέρα μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Προσπάθειες που η επιχείρηση από την οποία απολύθηκε, τις γνώριζε. Με εντελώς κυνικό τρόπο όμως, επέλεξε να την απολύσει. 
 
Προφανώς η απόλυση δεν σχετίζεται με την επαγγελματική επάρκεια της εν λόγω δασκάλας – μητέρας. Άλλωστε εργαζόταν στην συγκεκριμένη επιχείρηση (δεν τολμούμε να πούμε σχολείο, είναι όρος που στηρίζεται σε εντελώς διαφορετικά, ανθρώπινα χαρακτηριστικά), επί σειρά ετών και είχε κριθεί για την επάρκειά της. Απέκτησε όμως ένα βασικό μειονέκτημα: Τώρα πια, έχει παιδί! 
 
Εάν η Πολιτεία και εν προκειμένω τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας, δεν παρέμβουν σε αυτή τη λογική – κάτεργο, τότε τέτοια φαινόμενα θα λάβουν μορφή επιδημίας. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να μπει, εδώ και τώρα, ένα τέλος σε αυτά τα φαινόμενα εργασιακής ζούγκλας. 
 
Πώς αλήθεια, θα στηριχθεί η ελληνική οικογένεια, πώς θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που βιώνει η χώρα, όταν υπάρχουν τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές. 
 
Η μάχη στους χώρους εργασίας, μοιάζει χαμένη. Ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες στα δημοσιογραφικά γραφεία για ανάλογες συμπεριφορές. Εδώ όμως, έχουμε κάτι εντελώς ξεχωριστό. Εδώ έχουμε μια απόλυση, που σύμφωνα με το «γράμμα του νόμου» είναι απολύτως σύννομη! Ακραία, αλλά σύννομη. 
 
Ασφαλώς και αν η υπόθεση πάρει την δικαστική οδό, η θιγόμενη πρώην εργαζόμενη – νυν μητέρα, μπορεί να δικαιωθεί. Οι πιθανότητες ίσως να είναι με το μέρος της. Αλλά, γιατί θα πρέπει να περάσει μια τέτοια περιπέτεια, που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, για να δικαιωθεί; Μπορούμε να αναλογιστούμε ποια είναι έξοδα που θα κληθεί η συγκεκριμένη μητέρα να επωμιστεί, για να καταφέρει να φτάσει στην ανάκληση της απόλυσής της; 
 
Μια τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας θα ήταν αρκετή. 
Εκτός και εάν οι σημερινοί Κυβερνώντες διακατέχονται από την αντίληψη περί «πατριαρχικής οικογένειας». Δηλαδή, η γυναίκα στο σπίτι, να μεγαλώνει τα παιδιά και ο άντρας στη δουλειά, να φέρνει ένα πιάτο φαΐ για όλους. Η σιωπή τους απέναντι σε τέτοια φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, εκτός από «ηχηρή» είναι και «ένοχη»…
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Δεν διακατέχονται από καμιά αντίληψη αγαπητέ αρθρογράφε...
Είναι απλά νεοταξικοί προδότες και συμμετέχουν στο συντονισμένο έξωθεν ανθελληνικό σχέδιο του αφελληνισμού της Ελλάδας...
Δημιούργησαν το δημογραφικό πρόβλημα με σειρά ανθελληνικών νόμων όπως για παράδειγμα το να μην έχουν προτεραιότητα οι πολύτεκνοι καθηγητές στους διορισμούς!!!!
Και κουβαλώντας ορδές ισλαμιστών λαθρομεταναστών αλλοιώνουν συνεχώς τον ελληνικό πληθυσμό...

Ηταν λοιπόν φυσικό και επόμενο να χτυπήσουν και την εργατική νομοθεσία που προστατεύει την εργαζόμενη Ελληνίδα έγκυο αλλά και μητέρα...Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ;;;;

Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου εργαζομένης, νοουμένου ότι η επηρεαζόμενη έχει γνωστοποιήσει την εγκυμοσύνη της στον εργοδότη της γραπτώς. Από τη γνωστοποίηση μέχρι και 5 μήνες μετά το πέρας της άδειας μητρότητάς της.

Σε περίπτωση που εργοδότης λάβει γνώση από άλλους ότι είναι έγκυος ή την απολύει χωρίς να το ξέρει, η έγκυος εντός 5 ημερών από την προειδοποίηση ή την απόλυση μπορεί να προσκομίσει πιστοποιητικό από γιατρό και να ανακαλεστεί η απόλυση ή η προειδοποίηση για τερματισμός της απασχόλησης.

Τα πιο πάνω ισχύουν και στην περίπτωση εργαζόμενης που προτίθενται να υιοθετήσουν παιδί νοουμένου ότι έχουν ενημερώσει τον εργοδότη τους με βεβαίωση του Τμήματος Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Άδεια μητρότητας

Η έγκυος εργαζόμενη δικαιούται άδεια μητρότητας:

1 τέκνο → 18 εβδομάδες
2 τέκνα → 22 εβδομάδες
3 τέκνα και περισσότερα → 26 εβδομάδες
Από τις πιο πάνω οι 11 είναι υποχρεωτικές να λαμβάνονται 2 εβδομάδες πριν από την εβδομάδα του αναμενόμενου τοκετού η οποία αναγράφεται στο σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό.

Στην περίπτωση θετής μητέρας η εργαζόμενη δικαιούται την ίδια διάρκεις όπως και πιο πάνω αμέσως μετά την ανάληψη φροντίδας παιδιού κάτω των 12 ετών.

Άλλες διευκολύνσεις

Διασφαλίζεται το δικαίωμα της εγκύου εργαζομένης σε άδεια απουσίας από την εργασία, χωρίς απώλεια αποδοχών, για σκοπούς εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου, νοουμένου ότι δεν μπορούν να γίνουν σε άλλο χρόνο και εφόσον προειδοποιήσει έγκαιρα τον εργοδότη της και προσκομίσει σχετικό ιατρικό δικαιολογητικό.

Για χρονικό διάστημα 9 μηνών από τον τοκετό ή από την ημέρα που αρχίζει η περίοδος της άδειας μητρότητας στην περίπτωση υιοθεσίας, η εργαζόμενη δικαιούται μια ώρα απουσίας κάθε μέρα, η οποία θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας, για το θηλασμό ή/και για τις αυξημένες φροντίδες που απαιτούνται για την ανατροφή του παιδιού. Η φυσική μητέρα χάνει το δικαίωμα αυτό σε περίπτωση που η θετή μητέρα κάνει χρήση του ίδιου δικαιώματος για το ίδιο παιδί.

Ανώνυμος είπε...

Αυτές οι ορδές των μουσουλμάνων εισβολέων κ. Θάνο, όπως γνωρίζεις .... έχουν δωρεάν φως, νερό, τηλέφωνο, διαμονή διατροφή και πλούσια επιδόματα.
Όσον αφορά Μουσουλμάνες αν εγκυμονούν είναι στο σπιτάκι τους. Ανάγκη για να δουλέψουν δεν έχουν ... αφού επιδοτούνται ... για την πολυτεκνία τους ...αλλά και δωρεάν έχουν όλα τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα τους ...
Αυτή είναι η άνιση μεταχείρηση προς μια Μουσουλμάνα έναντι μιας Ελληνίδας η οποία αν εργάζεται θα την απολύουν και θα της κόψουν όποιο επίδομα ...
Τελικά ο ρατσισμός σήμερα στρέφεται κατά των Ελληνίδων μητέρων ... Και τους Μουσουλμάνους λάθρους ας τους βοηθήσουμε και ενσωματώσουμε ....μέχρι να αφανίσουν την Ελλάδα ...
Κατά τα άλλα αναζητούμε ποιος είναι ο υπεύθυνος για την υπογεννητικότητα και τις αμβλώσεις.... Μα το ίδιο το κράτος ... δολοφόνος ... και εχθρός των Ελλήνων....
Π.Β.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.