28 Αυγούστου 2022

Ο Χρυσόστομος Σμύρνης στάθηκε στην σωστή πλευρά της ιστορίας και προτίμησε την θυσία από την προδοσία

Η ιστορία γράφεται από τους εθνομάρτυρες και όχι από τους οσφυοκάμπτες
 
Υπάρχουν άνθρωποι που η μοίρα, καλή ή κακή, τους έταξε να είναι πρωταγωνιστές κοσμοϊστορικών γεγονότων. Εκεί που η απόφαση της μιας στιγμής μπορεί να οδηγήσει στην αθανασία ή στην ατίμωση και τη λήθη.
 
Ε, λοιπόν τέτοια μέρα πριν έναν αιώνα, ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, διάλεξε το πρώτο. Θέλησε, όπως θα λέγαμε σήμερα, που είναι της μόδας, να σταθεί στην σωστή πλευρά της Ιστορίας. Μόνο που τη σωστή πλευρά δεν την κρίνουν οι σύγχρονοι, αλλά οι μεταγενέστεροι. 
 
Η Σμύρνη είχε πέσει και πάλι στα χέρια των Τούρκων. Οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να παρέμβουν. Μπορούσαν όμως να κάνουν… μικροεξυπηρετήσεις. Οι ¨Αγγλοι για παράδειγμα, πρότειναν στον Μητροπολίτη, να φύγει. Ήταν έτοιμοι να του διαθέσουν ένα πλοίο. Εκείνος αρνήθηκε. 
 
Την προηγούμενη μέρα ο Ύπατος Αρμοστής ο Αριστείδης Στεργιάδης είχε εγκαταλείψει κρυφά την πόλη. Είχε επιβιβαστεί σε ένα ρουμάνικο σκάφος κι έζησε στη Γαλλία. Διάλεξε τον ακριβώς αντίθετο δρόμο. Έζησε άλλα 27 χρόνια, αλλά για τους περισσότερους ήταν μια φιγούρα που ήθελαν να ξεχάσουν. Στη συνείδηση των πολλών ήταν νεκρός πολύ πριν το 1949 που επήλθε ο βιολογικός του θάνατος. 
 
Ο Χρυσόστομος είχε έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με τον Στεργιάδη. Βάδισε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Ήταν 55 χρόνων, είχε χρόνια μπροστά του για να προσφέρει στην εκκλησία, αλλά κυρίως στον Ελληνισμό. Δεν το έκανε. Θεώρησε τη θυσία του υπέρτατη προσφορά. 
 
Λειτούργησε στην Αγία Φωτεινή, προσπάθησε να εμψυχώσει τους τρομαγμένους Έλληνες που είχαν καταφύγει εκεί κι αμέσως μετά συνελήφθη από τους Τούρκους για να παραδοθεί στον όχλο. 
 
Το μαρτύριό του είναι γνωστό. Τον οδήγησαν σε ένα κουρείο που είχε κάποιος Ιταλός, τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια και στο τέλος τον σκότωσαν. 
 
Η εκκλησία το 1993 τον ανακήρυξε Άγιο, όμως το σημαντικότερο είναι ότι οι πρόσφυγες της Ιωνίας, τρίτης και τέταρτης γενιάς πλέον τον μνημονεύουν ακόμα. Ο θάνατός του τον έκανε Αθάνατο πριν τον κατατάξει στους Αγίους η Εκκλησία. 
 
Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ο θάνατός του δημιούργησε κλίμα συμπάθειας στις χώρες της Δύσης. Κινητοποίησε κόσμο που, είτε από τύψεις, είτε από δέος, βοήθησαν οικονομικά τους πρόσφυγες, όσους γλίτωσαν από τη μανία των Τούρκων. 
 
Ακόμα και στην τουρκική ιστοριογραφία αναφέρεται ο θάνατος του Χρυσόστομου που αποδίδεται σε ορδές ατάκτων, σε «αγανακτισμένους πολίτες» όπως θά λεγαν οι σύγχρονοι επειδή είχε… τολμήσει να ευλογήσει το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα όταν αυτό αποβιβάστηκε στη Σμύρνη την Πρωτομαγιά του 1919. Λες και δεν ήταν εκπρόσωπος των Ελλήνων της πόλης, λες και δεν μοιραζόταν τη χαρά με το ποίμνιό τοιυ. 
 
Λένε φυσικά κι άλλα. Ότι έδωσε ευχή να μην αφήσουν Τούρκο για Τούρκο και άλλα σχετικά. Τα fake news της εποχής. Γενικά στέκονται αμήχανοι στον μαρτυρικό του θάνατο και προσπαθούν να τον αποδώσουν στην οργή για την καταπίεση των συμπατριωτών τους στην τριετία της ελληνικής παραμονής στην περιοχή. 
 
Είναι περιττό να πούμε ότι με αυτή τη λογική τι έπρεπε να κάνουν οι ¨Ελληνες μετά από αιώνες υποδούλωσης; 
 
Ο Χρυσόστομος Καλαφάτης όπως ήταν το πλήρες όνομά του δεν ανήκε στην κατηγορία των ανθρώπων που έτυχε να βρίσκονται την κρίσιμη ώρα σε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός. 
 
Το αντίθετο. Το επιζητούσε. Η δράση του πριν τη θυσία του καλύπτεται από το μαρτυρικό του θάνατο. Κι είναι άδικο. Το παιδί δύο φτωχών και ευσεβών ανθρώπων από την Τριγλία της Προύσας θέλησε να ακολουθήσει τον θρησκευτικό κλάδο και οι γονείς του πούλησαν ότι είχαν για να τον στείλουν στη Χάλκη. Θεολόγος με ιδιαίτερη μόρφωση το 1902 ορίστηκε Μητροπολίτης Δράμας. Μια περιοχή που τότε ήταν εξαιρετικά ευαίσθητη. Την κατείχαν οι Τούρκοι, αλλά ΄φαινόταν ότι η κυριαρχία τους εκεί, όπως και στην υπόλοιπη Μακεδονία είχε ημερομηνία λήξης. Βούλγαροι, Έλληνες, ακόμα και Ρουμάνοι έδιναν… μάχη για την επόμενη μέρα. Το θρησκευτικό δόγμα ήταν ισχυρότερο ακόμα κι από τη γλώσσα. Ο Χρυσόστομος όχι μόνο προφύλαξε τους Έλληνες που ανήκαν στο Πατριαρχείο, αλλά τους θωράκισε. Έχτισε ναούς, οικοτροφεία, σχολεία. Παράλληλα βοήθησε στο Μακεδονικό Αγώνα συντονίζοντας, κρυφά φυσικά, τα ελληνικά ένοπλα τμήματα. Με τέτοια δράση λογικό ήταν να προκαλέσει την οργή των Τούρκων που τον έπαυσαν αρκετές φορές το 1909 οριστικά. 
 
Το 1910 ορίστηκε Μητροπολίτης Σμύρνης. Κι εκεί υπήρχαν προβλήματα. Τα καθολικά μοναστήρια προσπαθούσαν να πείσουν τον ελληνικό πληθυσμό ότι θα ήταν περισσότερο ασφαλείς εάν είχαν το δικό τους θρησκευτικό δόγμα. Κι επειδή, προφανώς, δεν έβρισκαν τόσους πρόθυμους, κάποιοι σκέφτηκαν κάτι αποτελεσματικότερο. Λαζαριστές μοναχοί αγόρασαν μια έκταση κοντά στην Έφεσο και υποστήριζαν ότι εκεί βρισκόταν ο Τάφος της Παναγίας. Νέος αγώνας για να πείσει το ποίμνιό του ότι ήταν απάτη όλη η ιστορία. Και το πέτυχε. Στο τέλος ο τάφος… έγινε ένα σπίτι που κάπου ίσως να είχε φιλοξενηθεί η Παναγία! 
 
Η στάση ζωής εξηγεί την απόφασή του μείνει στη Σμύρνη και να θυσιαστεί. Είναι βέβαιο ότι δεν φιλοδοξούσε ούτε να γίνει Άγιος, ούτε άγαλμα, ούτε δρόμος. Όσοι τον γνώρισαν υποστήριξαν ότι απλά θεώρησε ότι αυτό είναι το καθήκον του. Και πρέπει να έχουν δίκιο.
 
Οι ελληνικές εφημερίδες δημοσίευσαν στις 3 Σεπτεμβρίου 1922 την είδηση της δολοφονίας του Χρυσόστομου. Μια εβδομάδα μετά. Η «Πατρίς» όμως είχε την πληροφορία αφού στο φύλλο της 1ης Σεπτεμβρίου δημοσιεύει αυτή την είδηση. Δεν αναφέρεται σε θάνατο, αλλά στην απόφαση να παραμείνει στην πόλη. Από το ύφος του κειμένου καταλαβαίνει κανείς ότι ο συντάκτης γνώριζε το τραγικό τέλος του Ιεράρχη.  
 
Μια ζωή είχε διαλέξει τη… σωστή πλευρά της Ιστορίας, δεν θα μπορούσε να πάει σε λάθος κατεύθυνση μια τόσο τραγική στιγμή…
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.