24 Αυγούστου 2022

Ο Έβρος, η Δαδιά και η Κοτρωνιά

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
Τις ημέρες αυτές πρώτη είδηση στα ΜΜΕ είναι ο εκβιασμός που ασκεί στην Ελλάδα ο κ. Ερντογάν, δια των μεθοδεύσεων εισβολής στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράνομων μεταναστών δια των στον Έβρο συνόρων μας. Πριν από λίγες ημέρες πρώτη είδηση ήταν η μεγάλη πυρκαγιά στην ίδια παραμεθόρια περιοχή του Έβρου και συγκεκριμένα στην Δαδιά, έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης, προστατευόμενη περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στον ελληνικό κατάλογο NATURA 2000.
 
Κοντά σε αυτά τα λυπηρά γεγονότα συνέβη και ένα τρίτο, ίσως το πιο σοβαρό σε επίπεδο επισήμανσης των δυσκολιών επιβίωσης του ελληνικού πληθυσμού, που ουδεμία δημοσιότητα είχε. Στις 13 Αυγούστου ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, συνοδευόμενος από ιερείς της περιοχής και κατοίκους του Σουφλίου και της Δαδιάς μετέβη στο κοντινό χωριό Κοτρωνιά και εν όψει της εορτής Κοιμήσεως της Θεοτόκου λειτούργησε στον φερώνυμο ναό του.  
 
Το λυπηρό και ανησυχητικό γεγονός είναι ότι η Κοτρωνιά είναι ένα χωριό φάντασμα, αφού δεν έχει ούτε ένα κάτοικο. Στην απογραφή του 2011 είχε δώδεκα κατοίκους, το 2021 ουδείς απεγράφη. Ο Δεσπότης στην ομιλία του προς τους προσκυνητές τόνισε ότι η τοπική Εκκλησία αντιστέκεται στα σημεία των καιρών και παρά την έλλειψη ποιμνίου συντηρεί τις κενές Εκκλησίες και δεν αφήνει αλειτούργητα τα θυσιαστήριά τους. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. 
 
Η νεκρή Κοτρωνιά σημαίνει τη σειρήνα του συναγερμού. Οι Έλληνες ενώ απελευθέρωσαν με αίμα την περιοχή του Έβρου έχουν αρχίσει ομαδικώς να την εγκαταλείπουν. Η ανασφάλεια από την επιθετικότητα και τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, η ανέχεια των κατοίκων και οι ελλείψεις θέσεων εργασίας για τους νέους έφεραν την πολύ μεγάλη μείωση στον πληθυσμό των Δήμων Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος. Στον Δήμο Ορεστιάδας το 2011 οι κάτοικοι ήσαν 37.697, το 2021 απογράφηκαν 31.694. Η μείωση μέσα σε δέκα χρόνια είναι 6.000 κάτοικοι, ήτοι – 15,9 %! Ο Δήμος Διδυμοτείχου το 2011 είχε 19.493 κατοίκους, που στην απογραφή του 2021 μειώθηκαν σε 16.161, δηλαδή κατά 3.332, ή – 17,1%. Οι πληθυσμιακές αυτές μειώσεις είναι από τις μεγαλύτερες στον Ελλαδικό χώρο.  
 
Υπάρχει ένα γενικότερο «εκσυγχρονιστικό» κίνημα, που συντελεί στην υπογεννητικότητα στη χώρα μας. Η ηδονιστική ελευθεριότητα, οι βολές κατά του θεσμού της οικογένειας και η υποβάθμιση της αξίας της μητρότητας, συνδυάζονται με την αντικειμενική δυσκολία των νέων να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και το αποτέλεσμα είναι να διστάζουν να δημιουργήσουν οικογένεια. Το πρόβλημα υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, αλλά καθίσταται κρίσιμο στις παραμεθόριες περιοχές και ιδιαίτερα στον Έβρο, παρά το ότι υπάρχουν υπερήφανοι ακρίτες, που πονάνε τον τόπο τους και δίδουν δύσκολο αγώνα να παραμείνουν σ’ αυτόν.  
 
Υπάρχουν λύσεις αναστροφής της κρίσιμα αρνητικής κατάστασης. Θέληση να υπάρχει, επείγουσα συνεργασία με τους ανθρώπους του Έβρου, άμεσες πρακτικές αποφάσεις και ταχεία υλοποίησή τους. Προς Θεού! Μη γίνει η Κοτρωνιά στην Ελλάδα σα τη Μονή Σουμελά στην Τουρκία.Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΕΝΘΕΝ ΚΑΚΕΙΘΕΝ.
ΑΑ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.