30 Αυγούστου 2022

Τελεσίδικα

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η λέξη «τελεσίδικα» αφορούσε αποφάσεις αμετάκλητες και οριστικές.
 
Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*
 
Ωστόσο η κυβέρνηση δίνει νέο νόημα στη λέξη για μία κατηγορία του πληθυσμού της χώρας, τους λαθρομετανάστες, για τους οποίους το «τελεσίδικα» σημαίνει πλέον «ξανακάνε αίτηση ασύλου, συνεχίζοντας να έχεις χαρτιά, επιδόματα, σπίτια και δικαιώματα για όσο καιρό εκκρεμεί η εξέταση». 
 
Αφού η αίτηση ασύλου του απορριφθεί, ο αιτών δεν χαρακτηρίζεται πρόσφυγας, αλλά είναι επισήμως λαθρομετανάστης που μπούκαρε από τα σύνορα παράνομα. Αυτό αυτομάτως τον ρίχνει κατηγορία και εκεί που απολάμβανε όλα τα αγαθά που προβλέπουν οι νόμοι για τους παράνομα εισελθόντες γίνεται παράνομος, χωρίς χαρτιά και χάνει όλες τις παροχές, ενώ κινδυνεύει με απέλαση. 
 
Καθώς οι λαθρομετανάστες είναι δεκάδες χιλιάδες, εάν όχι εκατοντάδες, αν και μοιράζουμε ουκ ολίγα άσυλα, η κυβέρνηση σκέφτηκε να αλλάξει το νόημα της λέξης «τελεσίδικα» και να το κάνει «ε, και τι έγινε;». Εφτιαξε λοιπόν μία πλατφόρμα, ώστε ο λαθρομετανάστης που δεν έχει πια λόγο ύπαρξης στη χώρα και παροχές να μπορεί να ξανακάνει αίτηση και να συνεχίσει να λαμβάνει τα προνόμια και την προστασία ως αιτών άσυλο. 
 
Ο κ. Μηταράκης δηλαδή, οι φίλοι του στις ΜΚΟ και ο αντινατιβιστής πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του βρήκαν τρόπο όχι να απελάσουν όσους δεν δικαιούνται ασύλου, αλλά να τους κρατήσουν με όλα τα δικαιώματα που παρέχονται στους αιτούντες άσυλο. Όλο αυτό φυσικά δημιουργεί μία τεράστια πελατεία για τους δικηγόρους και τους λογιστές που θα κάνουν τη δουλίτσα με τη συμπλήρωση της μεταγενέστερης αίτησης στην πλατφόρμα, καθώς και για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που τα παραχωρούν σε ΜΚΟ και αλλοδαπούς με υψηλό τίμημα. 
 
Αυτό το (υπ)αναπτυξιακό μέτρο θα σκέφτηκε η κυβέρνηση και θα έδωσε τη δυνατότητα σε λαθρομετανάστες να ξανακάνουν αίτηση μεταγενέστερα για το ίδιο αίτημα το οποίο έχει απορριφθεί τελεσιδίκως. Η πλατφόρμα δεν μας λέει πόσες μεταγενέστερες αιτήσεις μπορούν να κάνουν οι λαθρομετανάστες. Να υποθέσουμε ότι μπορούν να κάνουν τόσες αιτήσεις όσες χρειάζονται μέχρι να γίνει δεκτό το αίτημα ασύλου και να ανέβουν κλίμακα από αιτούντες άσυλο σε ασυλούχους. Ως ασυλούχοι πλέον αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες πολίτες σε ένα σωρό σημαντικούς τομείς με τον νόμο 4939/2022. 
 
Τόσο αυτό το κόλπο όσο και μία σειρά διατάξεων, διαταγών, νόμων και οδηγιών εντάσσονται στο πλαίσιο της ίδιας καταστροφικής πολιτικής, η οποία έχει ως στόχο να κρατήσει και να νομιμοποιήσει στη χώρα εκατομμύρια αλλοδαπούς, κυρίως μουσουλμάνους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με χίλιους τρόπους έχουν καταστήσει νόμιμο το παράνομο. Να δούμε τι άλλο θα σκεφτούν για να συνεχίσουν τον εποικισμό. Είναι ανεξάντλητοι. 
 
*Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Sorbonne Nouvelle-Paris III
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.