24 Αυγούστου 2022

Αποκρυπτογραφώντας την διαφημιστική καμπάνια για το Ψηφιακό Πορτοφόλι (Gov.gr Wallet)

Γράφει η Σωτηρία Ορφανίδου
 
Τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με το παρελθόν, κρατικές αποφάσεις και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις παρουσιάζονται στους πολίτες μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες που ελάχιστα διαφέρουν από τις διαφημίσεις προϊόντων ευρείας χρήσης για καταναλωτές. Οι καμπάνιες φτάνουν στον πολίτη μέσω των ΜΜΕ, αλλά κυρίως του διαδικτύου, όπως η πλατφόρμα youtube και οι διαδικτυακές διαφημίσεις, και μάλιστα με μια μορφή που διαφέρει αισθητά από τους «αυστηρούς» τρόπους ενημέρωσης του παρελθόντος, δηλ. μέσω εφημερίδων, ενημερωτικών εκπομπών, ανακοινώσεων, συνεντεύξεων, και λοιπών μέσων που είχαν ξεκάθαρα ενημερωτικό και πολιτικό περιεχόμενο.
 
Σε αυτό το μήκος κύματος, δημιουργήθηκε ένα σύντομο σποτάκι για την παρουσίαση της νέας εφαρμογής Gov.gr Wallet με στόχο την ενημέρωση του κοινού, προκρίνοντας ως δέλεαρ την ευκολία που θα κερδίσει ο πολίτης εάν επιλέξει τη χρήση της. 
 
Το βίντεο του σποτ ξεκινά με μια εικόνα σε μπλε φόντο: Ένα χέρι ξεκλειδώνει με κλειδί μια πόρτα, προφανώς ενός σπιτιού όπως μας παραπέμπει το διακοσμητικό αντικείμενο του μπρελόκ.  
 
«Κινητό, κλειδιά, ταυτότητα, δίπλωμα, φύγαμε! Από 27 Ιουλίου η λίστα αυτή μικραίνει». 
 
Αν επιχειρήσουμε μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης του σποτ, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι πιθανότατα σταδιακά (και ίσως υποχρεωτικά στο μέλλον – όπως υπονοεί ο ενεστώτας «μικραίνει» αντί «μπορεί να μικρύνει» σ.σ. για όσους επιλέξουν την εφαρμογή) θα οδηγηθούμε σε μια συνθήκη στην οποία η ψηφιακή χρήση εγγράφων θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου οι πολίτες να μπορούν «να ανοίγουν την πόρτα» σε κάθε πτυχή της ζωής τους στην κοινωνία, ακριβώς όπως είναι απαραίτητα τα κλειδιά για το άνοιγμα της εικονιζόμενης πόρτας. 
 
Η λίστα που εμφανίζεται, επίσης, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον (βλ. παρακάτω το σχετικό στιγμιότυπο): 
 
ΚΙΝΗΤΟ
ΚΛΕΙΔΙΑ 
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΔΙΠΛΩΜΑ 
 
Παρατηρούμε ότι η ψηφιοποίηση ξεκινά από το κάτω μέρος της λίστας προς τα επάνω: η εφαρμογή λανσαρίστηκε με εναρκτήριο στοιχείο το δίπλωμα οδήγησης, συνοδεύτηκε αναπόφευκτα, για λόγους ταυτοποίησης, από την ταυτότητα και τελικά κατέληξε στην ευρύτερη εφαρμογή (app) «ψηφιακό πορτοφόλι» ή Gov.gr Wallet για smartphones, η οποία «δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου των νέων ψηφιακών δελτίων ταυτότητας και ψηφιακών αδειών οδήγησης», όπως αναφέρεται αυτολεξεί στον σχετικό ιστότοπο1. 
 
Άρα, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι το επόμενο βήμα θα είναι τα κλειδιά, κάτι που άλλωστε συμβαίνει ήδη με την τεχνολογία Smart Key στα αυτοκίνητα, όπου το κλείδωμα-ξεκλείδωμα πραγματοποιείται χωρίς χρήση κλειδιού, αλλά μέσω ασύρματης επικοινωνίας ενός δέκτη ενσωματωμένου στο αυτοκίνητο και του πομπού, που βρίσκεται στο μπρελόκ του χρήστη. Επίσης το κλείδωμα-ξεκλείδωμα αυτοκινήτου είναι δυνατό να εκτελεστεί με χρήση του smartphone εφόσον είναι εξοπλισμένο με την αντίστοιχη εφαρμογή και υποστηρίζεται από το εκάστοτε όχημα. 
 
Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι το (έξυπνο) κινητό μας τηλέφωνο; Κι αν ναι, τι θα μπορούσε να το αντικαταστήσει; 
 
Αν ρίξουμε, επίσης, μια προσεκτική ματιά στο γραφικό της εφαρμογής, παρατηρούμε ότι η εικόνα του ψηφιακού πορτοφολιού (wallet) αποτελείται από μια σύνθεση ενός smartphone και ενός κουμπιού ασφάλισης, όμοιο με αυτό του παραδοσιακού πορτοφολιού, που είναι ένα παλιό και οικείο αντικείμενο για τον καθένα. Οι γραμμές που απεικονίζονται εντός και εκτός της οθόνης του τηλεφώνου, εκτός του ότι προσφέρουν μια αίσθηση κίνησης και δράσης, παραπέμπουν στην ανταλλαγή πληροφοριών-δεδομένων εντός και εκτός του τηλεφώνου, δηλαδή μεταξύ φυσικού και ψηφιακού κόσμου. 
 
Η τεχνική κατά την οποία σε ψηφιακά περιβάλλοντα και εφαρμογές γίνεται χρήση στοιχείων που μιμούνται τον σχεδιασμό παλαιότερων και οικείων στο κοινό αντικειμένων ονομάζεται «σκευομορφισμός» και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο παρελθόν από την Apple. Τα «σκευομορφικά αντικείμενα» είναι γραφικές αναπαραστάσεις γνωστών παραδοσιακών αντικειμένων σε ψηφιακό περιβάλλον, κάνοντας πιο οικεία και φιλική προς τον χρήστη μια λειτουργία που παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Οι χρήστες χρειάζονται μια σύνδεση με το παρελθόν. Ο στόχος του σκευομορφικού σχεδιασμού είναι να βοηθήσει στην εξοικείωση του πολίτη ή του καταναλωτή με μια νέα συνθήκη, ώστε αυτός να τη δεχτεί και να τη χειριστεί πιο εύκολα. 
 
«Ακόμη κι όταν προχωράμε από τη μια τεχνολογία στην επόμενη, εγκαθιδρύουμε δεσμούς με το παλιό, δημιουργώντας μια ξεκάθαρη διαδρομή από αυτό που υπήρχε σε αυτό που υπάρχει τώρα.[…] Ο σκευομορφικός σχεδιασμός αναμειγνύει το νέο με το οικείο. 
 
Τα έξυπνα κινητά μας έχουν πλήθος σκευομορφικών χαρακτηριστικών. Για να κάνουμε μια κλήση, αγγίζουμε το εικονίδιο ενός ακουστικού παλαιού τηλεφώνου με προεξέχουσες θέσεις για το αυτί και το στόμα – κάτι που έχει εξαφανιστεί από την τεχνολογία εδώ και πολλά χρόνια. Η κάμερα στο κινητό σας παίζει ένα αρχείο ήχου που μιμείται τον ήχου του κλείστρου παλιάς αναλογικής μηχανής, αν και οι ψηφιακές κάμερες δεν έχουν μηχανικά κλείστρα.[…] Τέτοιες συνδέσεις καθιστούν ομαλή τη μετάβαση από το παρελθόν στο παρόν. Ακόμη και η πιο μοντέρνα τεχνολογία μας συνδέεται με ομφάλιο λώρο με την ιστορία της»2. 
 
Η απήχηση της εφαρμογής και η επιτυχία της καμπάνιας θα φανεί στο κοντινό μέλλον· εν τω μεταξύ ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης μέσω του λογαριασμού του στο twitter ανακοίνωσε ότι έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet περισσότερα από 1.148.000 ψηφιακά αντίγραφα ταυτοτήτων και διπλωμάτων οδήγησης (αθροιστικά, δηλ. 645.000 δελτία ταυτότητας και 503.000 άδειες οδήγησης) την 16η Αυγούστου 2022. 
 
Στην παρούσα φάση η χρήση της εφαρμογής είναι ξεκάθαρα προαιρετική, ωστόσο στο πλαίσιο της ψηφιακής μεταρρύθμισης του κράτους είναι αρκετά αναμενόμενο να γίνει κάποια στιγμή υποχρεωτική. Θα υπάρξουν, κατ’ αντιστοιχία με την πανδημία, «αρνητές της ψηφιοποίησης»; Κι αν ναι, ποια θα είναι η αντιμετώπιση της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντί τους; Τι θα συμβεί στους πολίτες που δεν είναι έτοιμοι ή πρόθυμοι να ακολουθήσουν την λεγόμενη «ψηφιακή μετάβαση»; Θα χαρακτηριστούν ως «τεχνοσκεπτικιστές» ή μήπως απαξιωτικά ως «τεχνοφοβικοί»; 
 
Πάντως, ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου των Αναδυόμενων Τεχνολογιών στις 25/7/22 ήταν σαφής:  
 
«Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω από αυτή μεγάλη αλλαγή η οποία συντελείται στη χώρα υπό τη μορφή χιονοστιβάδας. […] Αυτή η διαδικασία θα γίνει ή με εμάς είτε χωρίς εμάς. Και το μέλλον, γενικά, ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι». 
 
Παραπομπές
1. https://wallet.gov.gr/
2. Anthony Brandt & David Eagleman, «Η Δύναμη του Νου», σελ. 27/28, Εκδόσεις Οξύ, 2020.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.