13 Απριλίου 2024

Στη Λαύρα της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Σεργίου αφιέρωσαν μια ολόκληρη ημέρα στη μνήμη του Αγίου Παισίου που έδειξε στους συγχρόνους του το δρόμο προς την αγιότητα.

Την Κυριακή 31η Μαρτίου, η Λαύρα της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου, φιλοξένησε μια σειρά εκδηλώσεων μνήμης αφιερωμένων στον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, του οποίου την εκατοστή επέτειο από τη γέννησή του εορτάζουμε φέτος.
 
Οι εκδηλώσεις άρχισαν αμέσως μετά την κυριακάτικη λειτουργία. Όσοι συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου προσκλήθηκαν στο μουσείο «Το Αρχονταρίκι του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη», το οποίο βρίσκεται κοντά στη Λαύρα. Εκεί ξεναγήθηκαν στην έκθεση με τα αντικείμενα του Αγίου και τελέστηκε δέηση με τους Χαιρετισμούς του Αγίου.
 
Η δέηση στο μουσείο-αρχονταρίκι
 
Οι κύριες εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στη Μεγάλη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας. Στην αρχή μίλησε ο κ.Αλέξιος Όσιποβ, καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να απευθύνονται στον Άγιο Παΐσιο όχι μόνο με αιτήματα που έχουν σχέση με βιοτικές υποθέσεις.
 
κ.Α.Όσιποβ
 
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Και τον Χριστό Τον είδαν πολλοί, είδαν τα θαύματά Του, αυτό όμως πόσους άλλαξε; Όχι πολλούς. Θεός φυλάξοι να ζητάμε από τους αγίους αγαθά της επίγειας ζωής, η οποία μπορεί να τελειώσει την επόμενη στιγμή. Είμαστε τόσο μολυσμένοι από τον υλισμό που ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού. Ποιος είναι ο Θεός; Το Πνεύμα. Τι είδους Πνεύμα; Άγιο, αγνό. Αυτό πρέπει να ζητάμε από τον Θεό και τους αγίους Του.
 
Στη συνέχεια προβλήθηκαν αποσπάσματα από κινηματογραφική ταινία με το βίο του Αγίου Παϊσίου. Εκτός των άλλων, στην ταινία υπήρχε και μια υπενθύμιση του Αγίου, την οποία μετέφερε ένα τέκνο του, ο κ. Αθανάσιος Ρακοβαλής, συγγραφέας του βιβλίου «Ο πατήρ Παΐσιος μου είπε…»:
«Παιδιά, να θυμάστε ότι σε αυτή τη ζωή ήρθαμε για να δώσουμε εξετάσεις. Όχι για να εγκατασταθούμε, αλλά για να δώσουμε εξετάσεις».
 
Ναταλία του Ευγένιου Σουχίνινα
 
Στη συνέχεια, μίλησε η αρχισυντάκτρια του Εκδοτικού Οίκου «Σβιατάγια Γκορά» (Ελλ:«Άγιον Όρος») κ.Ναταλία του Ευγένιου Σουχίνινα. Εκμυστηρεύτηκε ότι στην αρχή φοβόταν ακόμα και να αγγίξει την επιμέλεια εκείνων των διάσημων έξι τόμων του γέροντα Παϊσίου που δεν είχε τότε ακόμα αγιοκαταταχθεί. Ο λαός ονόμασε αυτό το εξάτομο έργο «Λευκά Βιβλία». Ειδικά για την έκδοσή του ιδρύθηκε ο Εκδοτικός Οίκος «Σβιατάγια Γκορά». Όταν όμως άρχισε να το διαβάζει εξεπλάγη: τι απλότητα και τι σοφία! 
 
Αυτοί οι έξι τόμοι των λόγων του Αγίου Παϊσίου αποτελούν, όπως δήλωσε η ίδια η αρχισυντάκτρια, ακόμα και σήμερα οδηγό στη ζωή. Ανέφερε ως παράδειγμα την προτροπή του Αγίου να υιοθετούμε παντού τον καλό λογισμό.
 
Ακολούθως, ο ιερέας Βαλέριος Ντουχάνιν, ιεραπόστολος και συγγραφέας, πραγματοποίησε εργαστήρι «Πώς να κάνουμε καλούς λογισμούς;»
 
Ο πατήρ Βαλέριος ανέφερε ότι ο Άγιος Παϊσιος φημίζεται για το δικό του κανόνα της καλλιέργειας καλών λογισμών, καθώς επίσης για την προτροπή του ότι πρέπει να μαθαίνουμε από το κάθε τι.
 
Για παράδειγμα, ανέφερε το περιστατικό με τον Άγιο Παΐσιο στο νοσοκομείο. Στο θάλαμο που τον έβαλαν, κάτω από τα παράθυρα, μέρα-νύχτα, περνούσαν κάτι τεράστιες νταλίκες με τόση δύναμη που σχεδόν έτριζαν τα τζάμια… Βάσανο για έναν εραστή της ησυχίας! Ιδιαίτερα τη νύχτα. Αλλά ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ακόμα και εκεί έβαλε καλό λογισμό: «Δόξα τω Θεώ που αυτά είναι απλά οχήματα και όχι τανκς… Πόσα μέρη υπάρχουν στη γη που γίνεται πόλεμος, και εμάς ο Κύριος μας έδωσε ειρήνη». Από μικρός ο Άγιος μάθαινε αυτήν την πνευματική εργασία. Κάθε φορά που είχε ανησυχία στην ψυχή του, αναρωτιόταν γιατί αυτή την είχε κυριεύσει; Και έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα: δεν είναι αρκετό απλώς να προσευχόμαστε, χρειάζεται να δουλεύουμε πάνω στους λογισμούς μας.
 
Η αίθουσα που φιλοξένησε τις εκδηλώσεις
 
Ο πατήρ Δημήτριος Μπεσέντιν μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους αναμνήσεις από τη ζωή του στην αγιορείτικη μονή Κουτλουμουσίου, την οποία καθοδηγούσε πνευματικά ο Άγιος. Η αδελφότητα της Μονής διέσωσε το πνεύμα που τους είχε μεταδώσει ο αββάς. 
 
Ο πατήρ Δημήτριος Μπεσέντιν
 
Στη συνέχεια ο παρουσιαστής των εκδηλώσεων, ο κ.Ίγκορ Ιλίν, έδειξε βίντεο από τη ανάβασή του στον Άθω και διάβασε τα ημερολόγια που έγραφε στη διάρκεια του προσκυνήματος. Ήταν τόσο δύσκολη η ανάβαση στην κορυφή του Αγίου Όρους που συνετέλεσε ώστε να αρχίσουν να προσεύχονται πραγματικά: να κράζουν προς τον Κύριο για βοήθεια!
 
Στη συνέχεια τους παρευρισκόμενους τους περίμενε ένα ακόμη βίντεο. Σε αυτό ο Αγιορείτης Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Τοπούζης μοιράστηκε τις αναμνήσεις του για τον Άγιο Παΐσιο. Διηγήθηκε ένα επεισόδιο με έναν νεαρό, μαζί με τον οποίον έκοβαν ξύλα στην Παναγούδα.
 
– Δημήτρη, έλα να σε πληρώσω για τη σημερινή σου εργασία, – πρότεινε ο γέροντας.
– Γέροντα Παΐσιε, αν ήθελες να με πληρώσεις, δε θα σου έκοβα τα ξύλα, – απάντησε αστειευόμενος εκείνος.
– Ξέρεις τι θέλω; Να μου πεις μια προφητεία.
– Έλα δω, – αμέσως του έκανε νόημα ο γέροντας.
Του βάζει τα δυο του χέρια στο κεφάλι.
– Τώρα θα σου πω μια καλή προφητεία. Ο Δημητράκης συγκεντρώθηκε, και ο αββάς του λέει κάπως σοβαρά: – Όλη τη ζωή σου θα κόβεις ξύλα.
Εκείνος γέλασε, αλλά μετά θυμόταν με ευλάβεια αυτό που του είπε ο γέροντας. Αυτός ομολογούσε στη συνέχεια: «Κερδίζω χρήματα από τα ξύλα. Δημιούργησα οικογένεια, γέννησα παιδιά, έχω εγγόνια. Εδώ και 40 χρόνια κόβω ξύλα στο Άγιο Όρος»
 
Αρχιμανδρίτης Πλάτων (Ιγκούμνοβ)
 
Στο τέλος αυτών των εκδηλώσεων μίλησε ο καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας, Αρχιμανδρίτης Πλάτων (Ιγκούμνοβ) και αναφέρθηκε στα λόγια της Αγίας Γραφής: Ο υπομείνας εις τέλος, ούτος σωθήσεται. Υπενθύμισε ότι καλούμαστε να αξιολογούμε όλα τα φαινόμενα της ζωής μας από την οπτική γωνία της χριστιανικής κοσμοθεωρίας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η Σάρκωση του Θεού και η Σταυρική Θυσία του Σωτήρος. Ανάμεσα στα άλλα ισχυρίστηκε ότι μερικές φορές δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι η ζωή των αγίων ήταν εύκολη. Αλλά η ζωή του Οσίου Παϊσίου διαψεύδει αυτήν την αντίληψη. 
 
Μετά από σύντομο διάλειμμα, ο μαραθώνιος των εκδηλώσεων μνήμης του γέροντα Παϊσίου του Αγιορείτη συνεχίστηκε, έτσι που ολόκληρη η Κυριακή κατέληξε να είναι αφιερωμένη στον Όσιο.
 
Όποιος επιθυμούσε, μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ελεύθερο μικρόφωνο και να μοιραστεί τις προσωπικές του ιστορίες συμμετοχής του Γέροντα στη ζωή τους. Κάποιος διηγήθηκε ότι τον βοήθησε να επισκεφτεί την Ελλάδα και το μοναστήρι στη Σουρωτή, όπου βρίσκεται ο τάφος του, και στη συνέχεια να χτίσει εκκλησάκι προς τιμήν του στην πατρίδα του, τη Ρωσία.
 
Άλλος ότι τους βοήθησε να υιοθετήσουν δύο ορφανά από το Λουγκάνσκ. Άλλος ανέφερε ότι ο Άγιος του έστειλε τον πολυπόθητο γιο που ονομάστηκε Αρσένιος, το κοσμικό όνομα του Αγίου.
 
Μια πρεσβυτέρα από την Ουκρανία διηγήθηκε ότι στο σπίτι τους μια χάρτινη εικόνα του Αγίου άρχισε πραγματικά να δακρύζει τις παραμονές των γεγονότων στο Μαϊντάν. Η οικογένεια τρόμαξε, καθώς νόμιζε ότι ο άγιος δακρύζει για τους ίδιους, αλλά αποδείχτηκε ότι δάκρυζε για όλο τον ουκρανικό λαό…
 
Σε όλους τους ομιλητές των εκδηλώσεων προς τιμήν του πιο δημοφιλούς σύγχρονου Αγίου προσφέρθηκε ως δώρο το βιβλίο της αρχισυντάκτριας της ιστοσελίδας «Svyatye.online» Όλγας Ορλόβα με τίτλο «Γέροντας Παΐσιος. Ο δρόμος προς την αγιότητα».
 
Οργανωτές της ημέρας μνήμης του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη στη Λαύρα ήταν το ίδρυμα «Μέντια προσβεστσένιε» σε συνεργασία με την Θεολογική Ακαδημία Μόσχας, το ίδρυμα «Ποκρόβ», το Ράδιο «Ράντονεζ», την Ένωση Oρθόδοξων Επιστημόνων, την Ευρασιατική Επιχειρηματική Λέσχη και τη Ρωσική Λέσχη Ορθόδοξων Ευεργετών.
 
Φωτογραφίες: Ναντέζντα Νικίτινα
Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα
04/05/2024
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.