10 Απριλίου 2024

Τα χάλια της Ελλάδας τα ζούμε όλοι

Το αφήγημα της ισχυρής πλέον οικονομικά Ελλάδας έχει καταρρεύσει στην πράξη, καθώς η ακρίβεια και η συνεχής αύξηση του χρέους, κάποια στιγμή θα δημιουργήσουν ασφυκτικές καταστάσεις για όλους μας. 
 
Η Ελλάδα είναι η 5η ακριβότερη χώρα από τις 37 του ΟΟΣΑ, στις ασφαλιστικές εισφορές (26%), όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 18,2%. Οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα είναι περισσότερες από ότι στην Ελβετία (17,3%) και στην Δανία (12,7%), όπου το κράτος πρόνοιας είναι ασύγκριτα καλύτερο από ότι το υποβαθμισμένο στην Ελλάδα. Επίσης, στις χώρες αυτές οι μισθοί είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι απ’ ότι στην Ελλάδα.
 
Εάν ήθελε το κράτος να αυξήσει τους μισθούς χωρίς να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και την ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητά τους, θα έπρεπε απλώς να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Όσον αφορά τον πραγματικό μισθό (σε όρους αγοραστικής αξίας), να έπρεπε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό λόγω αισχροκέρδειας και να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, εξαιτίας των οποίων υπερφορολογούνται οι Έλληνες. 
 
Το 2009 το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα ήταν στο 95% του μέσου της ΕΕ.
Το 2023 είχε μειωθεί στο 67,2%, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία (64%). 
 
Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι όλα εξαρτώνται από την οικονομία. Η υγεία, η παιδεία, η ασφάλεια, η άμυνα, τα εθνικά μας συμφέροντα, η εθνική μας κυριαρχία. Εάν συνεχίσουμε έτσι, η αντικατάσταση του πληθυσμού, ο δημογραφικός μαρασμός, η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και ο εθνικός ακρωτηριασμός είναι βέβαιο ότι θα συμβούν, στην ΑΟΖ, στην Κύπρο, στη Θράκη και στο Αιγαίο. Το πρώτο παράδειγμα ήταν η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας, καθώς ταυτόχρονα, το 2018, επιμηκύνθηκε η αποπληρωμή του χρέους των 96 δις € στον EFSF και πάγωσαν οι τόκοι. Τυχαίο; 
 
Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η βρόμικη κυβερνητική προπαγάνδα. 
 
Ακούσαμε σε συνέντευξη στην τηλεόραση τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να προσπαθεί να πείσει τους ιθαγενείς ότι το μαύρο είναι άσπρο. Συγκεκριμένα: 
 
Χατζηδάκης: «Ο κατώτατος μισθός ήταν 650 € όταν η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές το 2019 και τώρα ανέβηκε στα 830 €. Ενώ η αύξηση του πληθωρισμού από το 2019 ίσαμε το 2024 είναι σωρευτικά 16,5%, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 28%. Αρκετά παραπάνω, δηλαδή, από την αύξηση του πληθωρισμού».
 
Η αλήθεια: Ο κατώτατος μισθός αφορά τα χαμηλά εισοδήματα, για τα οποία αυτό που μετράει κυρίως είναι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα που μόνο από το 2021 έως το 2023 αυξήθηκε σωρευτικά κατά 27,12%. Επομένως, η αύξηση του κατώτατου ήταν χαμηλότερη. Η κυβέρνηση κάνει πολιτική με τα χρήματα των άλλων (των ιδιωτών), αντί με τα δικά της (του δημοσίου), όπου μπορούσε να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές. 
 
Χατζηδάκης: «Ο μέσος μισθός, διότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανέβηκε ο κατώτατος, αλλά δεν ανεβαίνει ο μέσος μισθός, ήταν, με βάση τα στοιχεία του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, 1.046 € το 2019 και ανέβηκε στα 1.258 € στο τέλος του 2023. Αρκετά παραπάνω, επίσης, από τον πληθωρισμό».
 
Η αλήθεια: Με τον γενικό πληθωρισμό στο 16,5% και με την άνοδο του μέσου ονομαστικού μισθού στο 20%, υπάρχει αύξηση μόλις 3,5%. Σε σχέση με τα τρόφιμα (σωρευτικά πάνω από 30%) οι εργαζόμενοι χάνουν πάνω από 10%. Όμως, ο σημαντικότερος δείκτης είναι ο διάμεσος μισθός (αυτός που εισπράττει πάνω από το 50% των εργαζομένων) ο οποίος είναι κάτω των 1.000 € (709.712 μισθωτοί λαμβάνουν αμοιβές ίσες ή και μικρότερες από τον κατώτατο μισθό, ενώ 284.134 αμείβονται με κάτω από 500 €). 
 
Χατζηδάκης: «Δεν είμαστε τελευταίοι των τελευταίων, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι».
 
Η αλήθεια: Στον μέσο μισθό είμαστε πέμπτοι από το τέλος στην ΕΕ. Στο κατά κεφαλήν εισόδημα προτελευταίοι. Στις αποταμιεύσεις και στις επενδύσεις τελευταίοι. Στο κόστος ζωής, στο δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ και στο κόκκινο ιδιωτικό, είμαστε πρώτοι. Έχουμε τη χειρότερη παραγωγικότητα, μόλις στο 43% της ΕΕ σε ώρες εργασίας, ένα από τα υψηλότερα εμπορικά ελλείμματα κοκ. Επίσης, καμία άλλη χώρα στον πλανήτη δεν έχει παραδώσει τη φορολογική της Αρχή στους ξένους (ΑΑΔΕ). Καμία άλλη χώρα στον πλανήτη δεν έχει μεταφέρει ολόκληρη τη δημόσια περιουσία της στο Υπερταμείο των ξένων. Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν εκδίδει ομόλογα σε Αγγλικό δίκαιο, όπως υπερήφανα μας ενημέρωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος όταν υπέγραψε την σχετική συμφωνία. Είμαστε δεύτεροι στο υψηλότερο επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου στην ΕΕ, παρά το Αγγλικό δίκαιο. 
 
Για να αντιληφθεί κανείς πόσο κρίσιμο είναι το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας, που υπερέβη τα 32 δις € το 2023, αρκεί να γνωρίζει ότι, αφενός μεν τεκμηριώνει τη μη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, αφετέρου μειώνει ανάλογα το ΑΕΠ – επίσης το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μας (μαζί με τα τουριστικά έσοδα, πάνω από 14 δις € το 2023) που αυξάνει το εξωτερικό μας χρέος (πάνω από 553 δις €). 
 
Με απλά λόγια, η Ελληνική οικονομία μόνο σε τροχιά ανάπτυξης δεν βρίσκεται, συμπαρασύροντας το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στα τάρταρα, όπου όλοι μαζί θα βρεθούμε ξανά, εάν δεν γίνουν τα αυτονόητα από όποια κυβέρνηση αποφασίσει να αγωνιστεί για το καλό της Ελλάδας και όχι για την διατήρηση της καρέκλας της. 
 
Με πληροφορίες από το Analyst 
Πηγή: Cosmostatus



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.