16 Απριλίου 2024

Η δόλια αλλοίωση του ψηφίσματος της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης, για να μην εκπληρωθεί το τάμα του Έθνους

Γράφει ο
Χαράλαμπος Άνδραλης 
 
Συμπληρώνονται φέτος 195 χρόνια από την Δ΄ Εθνοσυνέλευση του Άργους, η οποία μεταξύ άλλων, αποφάσισε: «Όταν η τοπική περιφέρεια της Ελλάδος και η καθέδρα της Κυβερνήσεώς της κατασταθώσιν οριστικώς, οι δε οικονομικοί πόροι του Κράτους το επιτρέψωσιν, η Κυβέρνησις θέλει διατάξει να εγερθή εις την καθέδραν εις ναός επ’ ονόματι του Σωτήρος»[1]. Στο ίδιο ψήφισμα αναφέρεται «Τα ονόματα των φιλελλήνων, όσοι απέθανον εις την Ελλάδα, μαχόμενοι υπέρ της ανεξαρτησίας της, θέλουν χαραχθεί επί τινός μνημείου εγερθησομένου εις τον ναόν του Σωτήρος.»
 
Για το δεύτερο σκέλος του ψηφίσματος, την ανέγερση μνημείου φιλελλήνων, το κράτος έχει ενεργοποιηθεί και αποφασίστηκε η τοποθέτηση του μνημείου έξω από το πολεμικό μουσείο Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα, η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) υπέγραψε με το Πολεμικό Μουσείο σύμβαση συνεργασίας, σύμφωνα με την οποία το μνημείο θα στηθεί στον χώρο του Πολεμικού Μουσείου επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας[2]. 
 
Όμως, στο ψήφισμα της Δ’ Εθνοσυνέλευσης αναφέρεται ότι το μνημείο των φιλελλήνων θα πραγματοποιηθεί στο ναό του Σωτήρος. Αγνοείται και απαξιώνεται, δηλαδή, το κύριο μέρος του ψηφίσματος, η κατασκευή του ναού και υλοποιείται μόνο το μνημείο που έπεται σε χρονική σειρά. 
 
Είναι χαρακτηριστικός ο λόγος του τέως Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή στις 30 Μαΐου 2023 για το μνημείο των φιλελλήνων: «Θα ήθελα να πάω αρκετά χρόνια πίσω, όταν το 1829 η Δ΄ Εθνοσυνέλευση της Πατρίδας αποφάσισε να συγκροτήσει το Ελληνικό Κράτος και να θεμελιώσει κάποιες βασικές μορφές ύπαρξής του. Μία από τις αποφάσεις τότε στο Άργος, ήταν ότι θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα Μνημείο, το οποίο το οποίο θα αποτελεί τιμή σε όλους που θυσιάστηκαν για να ελευθερωθεί η Πατρίδα μας. Διακόσια χρόνια μετά, δυστυχώς τέτοιο Μνημείο δεν έχουμε στην Ελλάδα. Τώρα λοιπόν μετά από προσπάθειες του Προέδρου του Συλλόγου Φιλελλήνων κ. Κωνσταντίνου Βελέντζα, του Πολεμικού Μουσείου και βεβαίως του Υπουργείου, κατασκευάζεται το Μνημείο αυτό και θα τοποθετηθεί έξω από το υπέροχο αυτό Μουσείο, έτσι ώστε να το βλέπουν όλοι οι Αθηναίοι και να αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς που μας βοήθησαν να είμαστε ελεύθεροι σήμερα. Πολύ σημαντικό να τιμάς ως χώρα ανθρώπους οι οποίοι βοήθησαν να είσαι ελεύθερος»[3]. 
 
Πώς τιμά τους αγωνιστές, αλλοιώνοντας το ψήφισμά τους; Όσα μεγάλα λόγια και να πουν οι άρχοντες για τους ήρωες του 21, θα είναι υποκριτικά, αφού αρνούνται με πονηριές να εκπληρώσουν την επιθυμία τους. 
 
Το τάμα του Έθνους υπενθυμίζει την ευλάβεια των μεγάλων ανδρών και αυτό δεν είναι αρεστό σε κάποιους. Οι αγωνιστές του 21 δεν κόμπασαν που ελευθέρωσαν την πατρίδα, κόντρα στην πανίσχυρη Ιερά Συμμαχία. Θεώρησαν τη νίκη, δώρο του Χριστού και θέλησαν να κάνουν κάτι για να ανταποδώσουν. 
 
Οι σημερινοί άρχοντες θεωρούν σπατάλη την εκπλήρωση του τάματος, τη στιγμή που στο δημόσιο ταμείο γίνεται όργιο σπατάλης σε σκοπούς αχρείαστους και επιζήμιους. Οι απελευθερωτές μας είχαν άλλη νοοτροπία. Προτιμούσαν να επενδύουν στον Ουρανό, ὅπου οὔτε σὴς οὔτε βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται οὐ διορύσσουσιν οὐδὲ κλέπτουσιν[4]. 
 
Η σκανδαλώδης εθνική μας αχαριστία, αντικατοπτρίζει το λάθος δρόμο που έχει πάρει το ελληνικό κράτος. Όταν κάποιος παραμένει πεισματικά αχάριστος προς τους ευεργέτες του, δεν βρίσκει προκοπή αλλά χειροτερεύει με τον καιρό. Έτσι και το έθνος μας θα βουτάει περισσότερο στην ανηθικότητα, αν δεν αποδώσουμε επιτέλους την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε στο Θεό και στους ήρωες της πατρίδας μας, εκπληρώνοντας το τάμα τους. 
 
Τα τελευταία χρόνια γίνονται φιλότιμες προσπάθειες, ιδίως από το ίδρυμα προασπίσεως ηθικών και πνευματικών αξιών, για την εκπλήρωση του τάματος, αλλά όπως κάθε έργο αγαθό, συναντάει συνεχώς εμπόδια, με κυριότερο την απροθυμία του κράτους. Τα εμπόδια, όμως, είναι για να ξεπερνιούνται, αν υπάρχει θέληση και προσήλωση στο στόχο. Ποτέ δεν είναι αργά για ένα έργο που θα επιφέρει ευλογίες στο έθνος μας, αλλά και σε κάθε έναν που θα συνεισφέρει προσωπικά. Η εκπλήρωση του τάματος, πρέπει να γίνει λαϊκή απαίτηση και εθνικός στόχος.
 
Παραπομπές
 
[1] Η’ Ψήφισμα της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης, Άργος 1829 
[2] https://www.eefshp.org/the-society/to-mnimeio-ton-filellinon-stin-athina/ 
[3] https://www.argolikeseidhseis.gr/2023/05/200.html 
[4] Ματθ. 6, 20 
 Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

....ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ (Ο ΙΔΙΟΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ)

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.