13 Απριλίου 2024

Φρίξον ήλιε στέναξον γη. Ψάλανε μελοποιημένη από τον Μίκη Θεοδωράκη την Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου την ώρα της Θείας Λειτουργίας!!

«Στη Χίο βρίσκεται η Παιδική-Νεανική Χορωδία «Άγιος Σπυρίδων», από την Κέρκυρα, προσκεκλημένη του Μουσικού Σχολείου Χίου, για δύο εμφανίσεις με έργα Μίκη Θεοδωράκη. 
Το Σάββατο 6 Απριλίου, παραχώρησε συναυλία στο αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε χορωδιακές επεξεργασίες των Κωστή Κριτσωτάκη, Νίκου Πλατύραχου, Δημήτρη Καρβούνη και Ευστάθιου Μακρή.
 
Την Κυριακή το πρωί η Παιδική-Νεανική Χορωδία «Άγιος Σπυρίδων» έψαλε τη Θεία Λειτουργία του Ιωάννου Χρυσοστόμου σε μελοποίηση Μίκη Θεοδωράκη στον Μητροπολιτικό Ναό της Χίου, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Χριστίνας Καλλιαρίδου. 
 
Πρόκειται για πρωτοβουλία του Μουσικού Σχολείου Χίου, που εντάσσεται στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων και συνεργασιών των μουσικών σχολείων, με την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, που προάγουν τη μουσική τέχνη και προβάλλουν τη δουλειά των μαθητών και των καθηγητών του όσο σε τοπικό επίπεδο όσο και εκτός Χίου.» 
 
ΣΧΟΛΙΟ 
 
Τι πάει να πει «εντάσσεται στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων και συνεργασιών των μουσικών σχολείων»; 
Ποιός έχει μεθοδεύσει συνεργασία των μουσικών σχολείων με τις Μητροπόλεις; 
Μα η Πολιτεία φυσικά με την σύμφωνη γνώμη των Μητροπολιτών για να αλώσει και να εκκοσμικεύσει την Εκκλησία. 
 
Μέσα στον Ιερό Ναό εμείς δεν καινοτομούμε. Δεν αναζητούμε να πάμε κάπου καλύτερα, ούτε αναζητούμε υπερήφανους τρόπους για να φθάσουμε εκεί. Είμαστε ήδη στο υψηλότερο σημείο της γης συμμετέχοντας στη Θεία Λειτουργία με την βυζαντινή μουσική, την μουσική του Παραδείσου. 
 
Τί δουλειά έχει η προαγωγή της «μουσικής τέχνης» μέσα στον Οίκο του Θεού; Θα λατρεύουμε τον Θεό ακούγοντας τις συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη; 
Έχει συναίσθηση του τι κάνει ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος; Λίγη ΝΤΡΟΠΗ δεν βλάπτει. 
Και φυσικά η ΕΡΤ έσπευσε να αναμεταδώσει το γεγονός αυτής της ανίερης συνεργασίας. 
 
Υ.Γ. Στο βίντεο της πηγής ακούγεται δείγμα αυτής της τάχαμου περίφημης μουσικής σύνθεσης του Μίκη Θεοδωράκη και είναι σα να ακούει παπικούς! 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.