14 Απριλίου 2024

Ένα νοσοκομείο υπό διάλυση. Το μοναδικό άραγε;

Νοσοκομεία υπό διάλυση. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που προσπαθούν να μας παρουσιάσουν. 
 
Γράφει ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
Καρδιολόγος
 
(άρθρο-Νοσοκομεία υπό διάλυση-) 
Η σημερινή μας επικοινωνία δεν προσφέρεται για άτομα που φανατισμένα από την κομματική τους ταυτότητα, αρνούνται να δουν γύρω τους την πραγματικότητα. Διότι δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή την οποία προσπαθούν να μας παρουσιάσουν. Αναφερθήκαμε σε πρόσφατο άρθρο μας στην θριαμβευτική πορεία, την οποία κάνει ο Υπουργός Υγείας, προκειμένου να υποστηρίξει το θεσμό των απογευματινών χειρουργείων. Στο πλαίσιο αυτό τον είδαμε να περνάει από το γενικό νοσοκομείο Χαλκίδας και μάλιστα να αναφέρεται στην τεράστια πρόοδο που έχει επιτελεσθεί στο χώρο αυτό. Καλοπροαίρετοι εμείς, παρότι γνωρίζουμε πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας κοντέψαμε να το πιστέψουμε. Και αυτό μέχρι να προσγειωθούμε από την πραγματική κατάσταση. 
 
Ένα περιστατικό φλεβικής ανεπάρκειας. 
 
Πριν από λίγο διάστημα λοιπόν μου ζητήθηκε να εκτιμήσω τη θεία ενός φιλικού ζεύγους, η οποία μένει μόνιμα στη Χαλκίδα. Πρόκειται για μια γηραιά κυρία της οποίας η κατάσταση της καρδιάς δεν είναι τόσο άσχημη. Διεπίστωσα όμως ότι και τα δυο της πόδια ήταν πρησμένα, πράγμα το οποίο απέδωσα σε κάποια φλεβική ανεπάρκεια. Συνέστησα όταν θα γύριζε στη Χαλκίδα να κάνει κάποιο σχετικό έλεγχο προκειμένου να διευκρινιστούν τα αίτια των οιδημάτων. 
 
Χθες όμως με πήραν τηλέφωνο τα ανίψια της και μου είπαν ότι η θεία τους παρουσίαζε ένα τεράστιο πρήξιμο στο αριστερό πόδι, το οποίο ήταν κόκκινο και πονούσε και μάλιστα προσφέρθηκαν να μου στείλουν τη σχετική φωτογραφία. Από τη φωτογραφία αυτή διεπίστωσα ότι κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για κάποια φλεγμονή που δεν αποκλείεται να είχε κάποια σχέση με θρόμβωση του άκρου αυτού. Συνέστησα λοιπόν, από τη στιγμή που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτό στο σπίτι, να απευθυνθούν στο νοσοκομείο Χαλκίδας ώστε να γίνει κάποιο τρίπλεξ στο πόδι και να διευκρινιστεί αν υπήρχε θρόμβος. Διότι αν υπήρχε κάτι τέτοιο, ο κίνδυνος, το πήγμα αυτό, ο θρόμβος όπως τον ονομάζουμε στην ιατρική, να φύγει από το σημείο του ποδιού και να μεταφερθεί στους πνεύμονες, προκαλώντας μεγάλη πνευμονική εμβολή ήταν μεγάλος. 
 
Νοσοκομεία υπό διάλυση. Το νοσοκομείο Χαλκίδας. 
 
Πέραν αυτού, το πρόβλημα είναι μεγάλο, διότι θα μπορούσε κάλλιστα το τεράστιο οίδημα με τη φλεγμονή του ποδιού να θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το πόδι. Μετά από μερικές ώρες με πήραν τηλέφωνο και με έφεραν σε επαφή με μία ειδικευόμενη της χειρουργικής Κλινικής. Δεν πίστευα στα αυτιά μου μ’ αυτά που μου έλεγε. Μου είπε δηλαδή ότι ο επιμελητής, ο οποίος ήταν στο χειρουργείο, πιθανότατα να ήταν και σε απογευματινό χειρουργείο γιατί η ώρα ήταν απογευματινή, δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το περιστατικό, αλλά συνέστησε την εισαγωγή, την χορήγηση της αντιβίωσης, μια που οι δείκτες φλεγμονής ήταν στα ύψη και η τελική εκτίμηση να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο. Τη ρώτησα για το ενδεχόμενο της θρόμβωσης, αν είχε γίνει τρίπλεξ και έκπληκτος, άκουσα ότι δεν είχε γίνει τρίπλεξ στα αγγεία του ποδιού, όχι γιατί δεν υπήρχε εκείνη την ώρα κάποιος ειδικός ή γιατί είχαν ολιγωρήσει, αλλά γιατί στο νοσοκομείο μας όπως μου είπε η κοπέλα, δεν γίνονται τρίπλεξ. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο μηχάνημα; Ρώτησα. Δεν ήξερε να μου απαντήσει. 
 
Νοσοκομεία υπό διάλυση. Στο νοσοκομείο Χαλκίδας δεν γίνονται…τρίπλεξ. 
 
Η ουσία είναι ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει μια εξέταση από ένα μηχάνημα το οποίο βρίσκεται στο ιατρείο του κάθε νέου γιατρού που ξεκινάει το ελεύθερο επάγγελμα. Και είναι πάρα πολύ απλό να το βρει κανείς σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Αυτό δεν υπάρχει σε ολόκληρο το νοσοκομείο Χαλκίδας. Φυσικά αυτό δεν ισχύει και για την πόλη, γιατί θα μπορούσε να βρει κανείς δεκάδες ιδιώτες ακτινολόγους που έχουν στο ιατρείο τους τρίπλεξ αγγείων. Και τι τα κάνετε τα περιστατικά που υπάρχει η υποψία μήπως είναι αγγειοχειρουργικά; Ρώτησα. Αυτά μου είπε, τα διακομίζουμε στην Αθήνα. Όλα τα αγγειοχειρουργικά περιστατικά από το νοσοκομείο Χαλκίδας τα μεταφέρουμε. Έχουμε βέβαια αγγειοχειρουργό, ο οποίος απλώς διαπιστώνει το πρόβλημα και παίζει το ρόλο του τροχονόμου. Δίνει δηλαδή την εντολή να μεταφερθούν στην Αθήνα. 
 
Μηχάνημα το οποίο βρίσκεται στο ιατρείο του κάθε νέου γιατρού δεν υπάρχει στο νοσοκομείο Χαλκίδας. 
 
Δεν ξέρω αν έχετε καταλάβει τι προκύπτει από αυτό το διάλογο, αλλά νομίζω ότι ή θαυμαστή εικόνα που προσπαθεί να χτίσει το υπουργείο καταρρέει πλήρως. Ένα ολόκληρο νοσοκομείο μιας μεγάλης επαρχιακής πόλης δεν διαθέτει ένα απλό μηχάνημα, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορεί να λειτουργήσει. Ο λόγος που δεν το διαθέτει θα μπορούσε να είναι, όχι διότι λείπουν τα κονδύλια, αλλά διότι δεν υπάρχει κάποιος εκπαιδευμένος γιατρός ή διότι βολεύει η διακομιδή στην Αθήνα και έτσι η εξασφαλίζεται η ελάχιστη εργασία ή διότι υπάρχουν ιδιωτικά συμφέροντα στην πόλη τα οποία μπορούν να κάνουν το τρίπλεξ έναντι αδράς αμοιβής. 
 
Το αποτέλεσμα της απουσίας ενός τέτοιου μηχανήματος, πέραν του κινδύνου που εγκυμονεί για τους ίδιους τους ασθενείς, είναι μια τεράστια οικονομική αιμορραγία, διότι πηγαινοέρχονται τα ασθενοφόρα, μεταφέροντας κόσμο στην Αθήνα και βέβαια τεράστια επιβάρυνση των ήδη επιβαρυμένων νοσοκομείων της Αθήνας. Τα οποία είναι υποχρεωμένα να ασχολούνται με περιστατικά τα οποία είναι απλά και τα οποία θα μπορούσε να έχουν μείνει στην πόλη από την οποία προέρχονται. Ας μην βέβαια λογαριάσουμε και την ταλαιπωρία των ανθρώπων οι οποίοι από τη μια στιγμή στην άλλη βρίσκονται σε μια πόλη που δεν έχουν πού να μείνουν και πως να οργανώσουν την εκεί παρουσία τους προκειμένου να υποστηρίξουν τους συγγενείς τους. 
 
Το ΕΣΥ … αναβαθμίζεται και νοσοκομεία υπό διάλυση. 
 
Επειδή έχω σχετική εμπειρία από το νοσοκομείο Χαλκίδας και μάλιστα πριν από 30 χρόνια μπορώ να βεβαιώσω ότι τότε υπήρχε γιατρός ο οποίος γνώριζε να κάνει τρίπλεξ αγγείων και εξυπηρετούσε ολόκληρο το νοσοκομείο για τα περιστατικά που χρειάζονταν μια τέτοιου είδους διάγνωση. Εδώ λοιπόν ισχύει το κάθε φέτος και χειρότερα και η υποβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας είναι εμφανέστατη όσο και αν προσπαθούν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με διθυραμβικές χειραψίες διοικητών, διευθυντών και διαφόρων παρατρεχάμενων να μας πείσουν ότι όλα πηγαίνουν καλά και το ΕΣΥ αναβαθμίζεται. Δυστυχώς για όλους όσοι νομίζουν ότι η Χαλκίδα είναι μια σοβαρή πόλη, θα συνιστούσαμε να πάνε να φάνε το ψάρι τους, προσέχοντας όμως πάρα πολύ να μην τους σταθεί το ψαροκόκκαλο στο λαιμό, γιατί στην περίπτωση αυτή μέχρι να φτάσουν στην Αθήνα και να περιμένουν στις τεράστιες ουρές των αθηναϊκών νοσοκομείων μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.