8 Αυγούστου 2022

Λυσιτελής … ποντικοκαταφυγή

Του Κώστα Δημ Χρονόπουλου 
(Αρθρογράφου –Σχολιογράφου)
 
Ίσως θα πρέπει να δούμε με λιγότερη αντιπάθεια /αποστροφή τα ποντίκια.
Δεν αναφέρομαι μόνο στα χρήσιμα συμπαθή και επωφελή, για επιστημονικά πειράματα, ινδικά χοιρίδια /ινδόχοιρους. 
 
Και τα άλλα είδη ποντικ(ι)ών και οι αρουραίοι, ενδέχεται να αποβούν χρήσιμα κοινωνικά, αρκεί να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα.  
 
Ένα παράδειγμα:
Όλοι –οι ευθυνόμενοι (εκάστοτε) κρατούντες /εξουσιαστές, αλλά και οι ταλανιζόμενοι πολίτες –«ανησυχούν» με την αύξηση της εγκληματικότητας. Ιδίως εκείνης των ανηλίκων οι οποίοι συγκροτούν συμμορίες, ξυλοφορτώνουν, κλέβουν, απειλούν, μαχαιρώνουν, δρώντας ανεξέλεγκτα. 
 
Προδήλως οι αρμόδιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει και αξιολογήσει τις κοινωνικές, ψυχολογικές, σωματικές επιπτώσεις στα θύματα.  
Γίνονται –λέει – προσαγωγές, αλλά όχι (ή ελάχιστες) συλλήψεις (;).  
Για τους τυχόν σπανίως δικαζόμενους οι ποινές είναι, επιεικώς …. θωπευτικές. Το κοινωνικό λοιπόν δράμα συνεχίζεται.  
 
Οι έκνομοι ανήλικοι ιδίως, χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης, και προσοχής, αφού είναι εν δυνάμει οι αυριανοί στυγνοί εγκληματίες.  
Η αυστηροποίηση των νόμων –ποινών και η υποχρέωσή τους να αποκαθιστούν τις υλικές φθορές που προξένησαν είναι επιβεβλημένη. 
 
Κάτι μικρά ανήλικα –και μεγαλύτερα βέβαια –ίσως (μαζί με τα παραπάνω μέτρα), όταν προσάγονται, θα πρέπει να υφίστανται bulling –διαφορετικού τύπου, όχι ξυλοδαρμούς, αλλά κράτηση 48 ωρών με … ειδική μεταχείριση όπως: να τους αφαιρούν τα παπούτσια και να τους βάζουν σε ένα χώρο χωρίς έπιπλα, με μία και μοναδική συντροφιά: ποντίκια που θα τους κάνουν –ενοχλητική και εκφοβιστική παρέα. Μπορεί βέβαια να μη θυμίζει ο εγκλεισμός Γκουαντάναμο, ή αίθουσα βασανιστηρίων, αλλά θα συνετίσει /εκφοβίσει πολλούς από αυτούς. Ίσως κάποιοι να διαφωνήσουν –κυρίως ευαίσθητοι περί των δικαιωμάτων των θυτών και ποτέ των θυμάτων – και να θεωρήσουν το μέτρο σκληρό, πρόξενο … ψυχικών τραυμάτων. Αν όμως συνυπολογίσουν το τι τα αλητόπαιδα διέπραξαν, (ακόμη και φόνους), τότε, ενδέχεται να αλλάξουν γνώμη. 
 
Αν πάλι θέλουν να υποδείξουν διαφορετικούς τρόπους σωφρονισμού των ανηλίκων θυτών (όπως πχ τακτικός εκκλησιασμός, κατηχητικό, επίσκεψη στην Λυρική κ.ο.κ) τότε καλοδεχούμενοι.  
 
Δυστυχώς δεν εγκληματούν μόνον οι εκγκληματούντες. Αλλά και η Πολιτεία και όλοι εμείς οι πολίτες που ανεχόμαστε επικίνδυνα φαινόμενα κοινωνικής αυτοδιάλυσης. Η παχυδερμική ανοχή οδηγεί μοιραία σε ολέθρια αποτελέσματα.  
 
ΥΓ Αλήθεια είναι θεμιτό, θεάρεστο, αναγκαιότητα, να στέλνουμε τα παιδιά μας σχολείο (ή να βγαίνουν για βόλτα) και να υφίστανται bulling και όχι μόνον;
Τι είδους αποτροπιαστική /αηδιαστική κοινωνία οικοδομούμε άραγε;Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.