21 Απριλίου 2024

Κερκύρας: ”Γίνεται μεθόδευση οι άνθρωποι να φύγουν από την εμπιστοσύνη του Θεού”

Ο άγιος Ιωάννης ο Σιναϊτης προήρχετο από τον ασκητικό βίο της Εκκλησίας. Απαρνήθηκε πάντα τα υλικά αγαθά, προκειμένου να ακολουθήσει τον Θεό. Παρότι υπήρξε ηγούμενος και γέροντας, εντούτοις περισσότερο έμεινε στην άσκηση και την ησυχία. Μάς μιλά σήμερα σε έναν κόσμο που είναι προσανατολισμένος και πειθαρχημένος σε άλλες αρχές. 
 
Όλα όσα σχετίζονται με τη ζωή της Εκκλησίας σήμερα πηγαίνουν στην άκρη. Ο ασκητικός όμως βίος είναι παράλληλος με τον εν κόσμω βίο. Έχουν τον ίδιο σκοπό.
 
Ο ασκητικός βίος είναι η εντολή του Θεού να ζήσουμε την Καινή Διαθήκη, να αυξήσουμε τις αρετές της στενής και τεθλιμμένης οδού. Και η ίδια η οδός ισχύει και για τον εν κόσμω βίο. Άρση του σταυρού χρειάζεται στον ασκητικό βίο, άρση του σταυρού και εν τω κόσμω. 
 
Χωρίς όμως άρση του σταυρού, δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε το πνεύμα του Χριστού, τη θυσία και τον αγώνα. Με τον τρόπο αυτό οι άγιοι της πίστεώς μας αναγγέλλουν τη σωτηρία μας, την ένωσή μας με τον Θεό. 
 
Όσο ο άνθρωπος αγωνίζεται να αποκτήσει τα επίγεια, ποτέ δεν θα μπορέσει να κατανοήσει το πνεύμα της αγάπης του Θεού και γι’ αυτό η ασκητική πρόταση της Εκκλησίας μας λειτουργεί αφυπνιστικά, ώστε να δείξουμε την εμπιστοσύνη στον Θεό. 
 
Αυτό διαφαίνεται και στο αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας. Ο Θεός υπόσχεται στον Αβραάμ τη σωτηρία. Του ζητά να αφήσει τον τόπο του και να προχωρήσει προς τη γη της επαγγελίας. 
 
Από τη γενιά του Αβραάμ θα προέλθει ένας ισχυρός λαός και ο ίδιος θα γίνει πατέρας πολλών εθνών. Και η υπόσχεση του Θεού θα εκπληρωθεί σε βαθύ γήρας. Μέσα του ανέμενε και έκανε υπομονή, προσδοκώντας ότι ο Θεός δεν θα τον λησμονήσει. 
 
Ακόμη και στην πρόσκληση του Θεού να θυσιάσει τον γιό του τον Ισαάκ, που θα έρθει μέσα στην υπομονή, ο Αβραάμ θα συνεχίζει να κάνει υπακοή. Θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον Θεό με υπομονή και εμπιστοσύνη και θα χαίρει στην αιωνιότητα. 
 
Ο Θεός υποσχέθηκε στον Αβραάμ μια μεγάλη γη, μια μεγάλη πατρίδα. Σε μας υποσχέθηκε ότι θα μας δώσει την καινούργια γη, την καινή κτίση, την καινούργια πατρίδα. 
 
Ο Αβραάμ έκανε υπομονή και εμπιστεύθηκε τον Θεό. Εμείς σήμερα έχουμε την υπομονή και την εμπιστοσύνη να αντέξουμε τους σταυρούς μας, να δεχτούμε ότι ο Θεός κατεργάζεται τη σωτηρία μας; Ο Αβραάμ επέτυχε επαγγελιών. Εμείς είμαστε έτοιμοι να πετύχουμε τις επαγγελίες του Θεού, να δείξουμε υπομονή και εμπιστοσύνη; 
 
Ο κόσμος σήμερα μεταλλάσσεται και παγιδεύεται σε πλάνα κηρύγματα. Γίνεται μεθόδευση, ώστε οι άνθρωποι να φύγουν από την εμπιστοσύνη του Θεού και την πίστη. Απανωτά είναι τα χτυπήματα. 
 
Προσφάτως είδαμε στη Θεσσαλονίκη, δήθεν για την τέχνη, να περιγελούν την Παναγία ανεβάζοντάς την στον σταυρό για να κοροϊδέψουν το μυστήριο της θείας οικονομίας. 
 
Πάλι, άθεοι ηθοποιοί υποδύονται τους Αγίους Αποστόλους, θέλοντας να ξεφτίσουν την πίστη από τις καρδιές των ανθρώπων, να γελοιοποιήσουν τα πρόσωπα εκείνα που προσέλαβαν την χάρη του Κυρίου και εκήρυξαν το ευαγγέλιο πάση τη κτίση. 
 
Ας δείξουμε υπομονή και εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού. 
Ας μην πτοηθούμε από την πλύση εγκεφάλου εις βάρος της πίστεως που η αθεΐα, ο ορθολογισμός, το πνεύμα του συμφέροντος γεννούν. 
 
Στην ακοή των νέων πολέμων ας μη φοβηθούμε. Ας κάνουμε την προσευχή μας, προσδοκώντας την ανοδική πορεία της ζωής για να φτάσουμε στη χαρά της Αναστάσεως».

(απόσπασμα από την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου στον ιερό ναό Αγίων Πάντων Κέρκυρας το πρωί της Κυριακής 14 Απριλίου 2024, Δ’ Νηστειών.)
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.