13 Αυγούστου 2022

Πώς χτύπησαν οι Ουκρανοί το στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ρώσων στην Κριμαία

Σοβαρές οι απώλειες των Ρώσων στο αεροδρόμιο της Κριμαίας
 
 
Του David Hambling
 
Η ουκρανική επίθεση σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην προσαρτημένη από τους Ρώσους Κριμαία την Τρίτη ήταν ακόμη ένα χτύπημα του Δαβίδ στον Γολιάθ, εφάμιλλο του χτυπήματος που βύθισε το “Moskva”, τη ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας τον Απρίλιο. Κάποιοι εκτιμούν ότι χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος τύπος πυραύλου και στα δύο πλήγματα, ωστόσο τα ακριβή γεγονότα παραμένουν συγκεχυμένα οδηγώντας ορισμένους να υποστηρίξουν ότι μπορεί να μην ήταν πυραυλική η επίθεση. 

Οι πρώτες δορυφορικές εικόνες από το σημείο αποκαλύπτουν την έκταση της καταστροφής: σειρές από καμένα αεροσκάφη που έχουν υποστεί τόσο βαριές ζημιές, ώστε να είναι δύσκολο ακόμα και να προσδιοριστεί ο αριθμός των κατεστραμμένων αεροσκαφών. Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία υποστήριξε εξαρχής ότι εξουδετερώθηκαν 9 αεροπλάνα. Το Oryx, ένας ανεξάρτητος ιστότοπος που οι πηγές του συνήθως επαληθεύονται σχετικά με τις ρωσικές απώλειες, δίνει περίπου τον ίδιο αριθμό: 4 αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου Su-30SM συν 5 αεροσκάφη κρούσης/τακτικής αναγνώρισης Su-24M/MR και προσθέτει άλλο ένα κατεστραμμένο αεροπλάνο στον κατάλογο. 
 
Άλλος ανεξάρτητος αναλυτής, η OSINTTechnical, υποστηρίζει ότι καταστράφηκαν 3 Su-30, 4 Su-24 και ένα SU-27/30, ενώ ένας σύμβουλος του CNN μειώνει τον απολογισμό σε επτά διαλυμμένα αεροσκάφη. Υπάρχουν και άλλες εκτιμήσεις που κινούνται στα ίδια επίπεδα, ενώ ουκρανικές πηγές που δεν κατονομάζουνται επιβεβαιώνουν τα 4 Su-30M και τα 5-Su-24 και προσθέτουν 8 κατεστραμμένα Su-27 καθώς και 6 μεταφορικά ελικόπτερα Mi-6.  
 
Το μέγεθος της καταστροφής δεν αποτελεί έκπληξη, αφού είδαμε τις εκρήξεις να γίνονται αισθητές και εκτός της αεροπορικής βάσης Saki, με πολλούς Ρώσους τουρίστες που παραθέριζαν σε κοντινή παραλία να τις καταγράφουν. Βίντεο δείχνει μια αράδα από πολυκατοικίες με σπασμένα τζάμια, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το στρατιωτικό αεροδρόμιο, ενώ η διαδρομή μέσα από το πάρκινγκ της βάσης αποκαλύπτει και καμένα οχήματα. Οι υπέρυθρες εικόνες της βάσης πριν και μετά το χτύπημα δείχνουν να έχει καεί βλάστηση σε μεγάλη έκταση.  
 
Μπαίνουμε στον πειρασμό να υποθέσουμε ότι αυτό το πλήγμα το κατάφερε “κάτι μεγάλο” – δεδομένου ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο βρισκόταν εκτός εμβέλειας των HIMARS και άλλου πολεμικού οπλισμού που διαθέτει ο ουκρανικός στρατός, εκτιμάμε πως πρόκειται για χτύπημα κάποιου “νέου” όπλου στην περιοχή.  
 
Ορισμένοι βιάστηκαν να πουν ότι πρόκειται για έργο του ATACMS, ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να εκτοξευθεί από HIMARS και τον οποίο η Ουκρανία έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στους New York Times ότι τα όπλα που εμπλέκονται στο πεδίο της μάχης είναι “ουκρανικής κατασκευής και μόνο”. 
 
Μια άλλη εικασία θέλει να εμφανίστηκε στο μέτωπο ο κινητός βαλλιστικός πύραυλος Grom-2, πάνω στον οποίο η Ουκρανία εργάζεται εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν σχεδόν απίθανό αυτό το ενδεχόμενο, αμφιβάλλοντας πως θα προλάβαινε να αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί ο εν λόγω πύραυλος τόσο γρήγορα και, μάλιστα, εν μέσω εχθροπραξιών, ενώ υποστηρίζουν πως οι Ουκρανοί δεν διαθέτουν τα κατάλληλα συστήματα GPS για έναν τέτοιο πύραυλο. 
 
Άλλο πιθανό όπλο είναι ο ουκρανικός πύραυλος Neptune, αυτός που χρησιμοποιήθηκε για να βυθίσει το “Moskva”. Θεωρητικά ο Neptune θα μπορούσε να πλήξει παράκτιους στόχους στην ξηρά, πολλοί αμφιβάλλουν όμως κατά πόσο θα μπορούσε να χτυπήσει με ακρίβεια στόχους τόσο βαθιά στην ενδοχώρα όσο το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία, λόγω των πολλών παρεμβολών από ραντάρ που θα “συναντούσε” στην πορεία του. 
 
Πώς αλλιώς θα μπορούσε, λοιπόν, η Ουκρανία να χτυπήσει στόχους σε μεγάλη απόσταση; Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στην Washington Post την Τετάρτη ότι το καταστροφικό πλήγμα ήταν έργο των ουκρανικών Ειδικών Δυνάμεων. Αυτό μπορεί ένα “επεισόδιο” της όλης ιστορίας. Μια ολιγομελής ομάδα κομάντος, που θα αποβιβαζόταν στην περιοχή με υποβρύχιο, θα δυσκολευόταν να φέρει σε πέρας την αποστολή της σε μια καλά φυλασσόμενη περιοχή, μέρα μεσημέρι, και να προσεγγίσει τον στόχο της αρκετά ώστε να καταστρέψει πολλά αεροσκάφη. Ίσως είχαν τρόπο να επιτεθούν από απόσταση, χτυπώντας κρυφά πολύ έξω από την περίφραξη του περιμετρικού φράχτη. 
 
Ορισμένοι, μεταξύ αυτών και ο Justin Bronk από το βρετανικό think tank για στρατιωτικά ζητήματα RUSI, υποστηρίζουν ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε από περιπλανώμενα πυρομαχικά ή drones-καμικάζι. Ο Rob Lee επισημαίνει ότι το αρχηγείο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία φέρεται να χτυπήθηκε από περιπλανώμενα πυρομαχικά στις 31 Ιουλίου. 
 
Το πλεονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι πως για να προκληθεί τεράστια έκρηξη δεν χρειάζεται μια μεγάλη βόμβα. Αν υπάρχει μεγάλη ποσότητα αποθηκευμένων καυσίμων ή πυρομαχικών, το μόνο που χρειάζεται να κάνει ένα drone είναι να “αποθέσει” τον πυροκροτητή και να τα ανατινάξει όλα. Και οι Ρώσοι φαίνεται πως διευκολύνουν αυτή την τακτική. Πρόσφατες εικόνες από ρωσικά αεροδρόμια δείχνουν βόμβες στοιβαγμένες σε ανοιχτούς χώρους, αντί να φυλάσσονται με ασφάλεια σε αποθήκες. 
 
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από την ανάφλεξη “πυρομαχικών της Αεροπορίας”. Άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε ατύχημα – το ίδιο ακριβώς είχε ισχυριστεί για τη βύθιση του “Moskva”. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία μπορεί κάλλιστα να καταστράφηκε από έκρηξη πυρομαχικών – αλλά δεν προκλήθηκε από ατύχημα. 
 
Τραγική ειρωνεία: οι Ουκρανοί μπορεί να έκλεψαν την ιδέα από τους Ρώσους. Την περίοδο 2015-2017 ουκρανικές αποθήκες πυρομαχικών καταστράφηκαν από τεράστιες εκρήξεις, οι οποίες αποδόθηκαν στις ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις που χρησιμοποιούσαν μικρά drones για να ρίξουν χειροβομβίδες θερμίτη. Η Ουκρανία έχασε τότε πολλά πολύτιμα πυρομαχικά, αλλά με την καταστροφή τουλάχιστον επτά ρωσικών αεροσκαφών στην Κριμαία, ανταπέδωσε το χτύπημα και με τόκο. 
 
Πηγή: Forbes Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.