10 Αυγούστου 2022

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ισχυρός, οπότε σταματήστε την εκστρατεία τρόμου για την δήθεν κλιματική κρίση

5 Αυγούστου 2022, Peter Ridd Διαβάστε το εδώ
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος
 
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την κάλυψη των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, που παρήχθησαν από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης, θα πρέπει να αποτελούν αιτία για πανηγυρισμούς. 
 
Οι καμπάνες των εκκλησιών θα έπρεπε να χτυπούν και τα παιδιά να παίρνουν ρεπό από το σχολείο. ΗAIMS αναφέρει ότι δύο από τις τρεις κύριες περιοχές του υφάλου βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.  
 
Η άλλη περιοχή βρίσκεται σε επίπεδα που ισοδυναμούν με ρεκόρ (αφού ληφθούν υπόψη τα περιθώρια αβεβαιότητας). 
 
Η AIMS, η οποία δημοσιεύει στοιχεία για τον ύφαλο κάθε χρόνο από το 1985, δεν δίνει το σύνολο της κάλυψης των κοραλλιών για ολόκληρο τον ύφαλο- σταμάτησε να το κάνει αυτό το 2017. 
 
Έτσι, το έκανα εγώ για το AIMS, και ο ύφαλος στο σύνολό του βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. 
Αυτό το αποτέλεσμα είναι η απόδειξη ότι πολλά επιστημονικά ιδρύματα έχουν παραπλανήσει το κοινό σχετικά με την κατάσταση του υφάλου. 
 
Ισχυρίστηκαν ότι είχαμε τέσσερα καταστροφικά και πρωτοφανή φαινόμενα λεύκανσης από το 2016. 
 
Τόση μεγάλη λεύκανση, θάνατος και καταστροφή δεν έχει υποτίθεται συμβεί ποτέ στο παρελθόν και οφείλεται στην κλιματική αλλαγή - και τώρα έχουμε ρεκόρ υψηλών επιπέδων κάλυψης κοραλλιών. 
 
Φανταστείτε να είχαμε τώρα αντίθετα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Τα θεσμικά όργανα θα φώναζαν για μείωση των εκπομπών και θα διακήρυτταν το τέλος του κόσμου. 
 
Η AIMS λέει τώρα με πραότητα ότι "αυτά τα κέρδη μπορούν να χαθούν γρήγορα με μια άλλη διαταραχή μεγάλης κλίμακας που προκαλεί εκτεταμένη θνησιμότητα". 
 
Μιλάμε για ένα μάτσο χαζοχαρούμενους. Ή ίσως η AIMS εννοεί ένα από τα τέσσερα τελευταία γεγονότα λεύκανσης που σαφώς είχαν ελάχιστα αποτελέσματα. 
 
Η κατάφωρη παραποίηση της κατάστασης του υφάλου δεν είναι έγκλημα χωρίς θύματα. Τα παιδιά των σχολείων σε όλο τον κόσμο έχουν γαλουχηθεί πιστεύοντας ότι ο ύφαλος έχει σχεδόν τελειώσει. 
 
Η φήμη του κορυφαίου αξιοθέατου της τουριστικής βιομηχανίας του Κουίνσλαντ έχει συντριβεί απο τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης. 
 
Και υπάρχουν τώρα πολλοί άσκοποι αλλά ακριβοί κανονισμοί που επηρεάζουν τους αγρότες του βόρειου Κουίνσλαντ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της χρήσης λιπασμάτων. Και όλα αυτά επειδή ο ύφαλος υποτίθεται ότι βρίσκεται σε δεινή θέση. 
 
Θα πρέπει να συγχαρούμε την AIMS για το έργο της εδώ και πολλές δεκαετίες. Υπολογίζω ότι σε αυτές τις έρευνες έχει ρυμουλκήσει έναν δύτη πίσω από ένα μικρό σκάφος σε απόσταση που ισοδυναμεί με τον γύρο του κόσμου. 
 
Αυτή η εργασία έχει αποδώσει καρπούς, καθώς αποδεικνύει ότι ο ύφαλος περνάει κυκλικά από περιόδους υψηλής και χαμηλής κάλυψης κοραλλιών. Αυτό είναι φυσικό. 
 
Αποδεικνύει ότι θα πρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την τύχη του υφάλου απ' ό,τι ήμασταν όταν πρωτοπόροι επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστιες πληγές κοραλλιοφάγων αστεριών της αγκαθωτής κορώνας τη δεκαετία του 1960. 
 
Εκείνες τις πραγματικά τρομακτικές ημέρες δεν γνωρίζαμε σχεδόν τίποτα για τον ύφαλο. 
 
Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι οι κυκλώνες είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην προσωρινή απώλεια κοραλλιών και ότι τα φαινόμενα λεύκανσης είναι σχετικά ήσσονος σημασίας. 
 
Το μεγαλύτερο γεγονός θνησιμότητας ήταν ο κυκλώνας Hamish που, το 2009, παρακολούθησε τους νότιους και κεντρικούς υφάλους και τα κύματα που δημιούργησε κατέστρεψαν έως και το 75% των κοραλλιών στο πέρασμά του. 
 
Ο Hamish ήταν καταστροφικός κυρίως λόγω της διαδρομής του. Και παρά τα όσα συχνά δηλώνονται, οι κυκλώνες δεν έχουν χειροτερέψει τον τελευταίο αιώνα. 
 
Οι ηλικιωμένοι εύθραυστοι άνθρωποι μπορούν εύκολα να σκοτωθούν από ασθένειες όπως η γρίπη, από τις οποίες οι πιο εύρωστοι άνθρωποι επιβιώνουν εύκολα. Αυτό ισχύει και για τα οικοσυστήματα. 
 
Αν ο ύφαλος βρισκόταν στα τελευταία του πόδια λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης, δεν θα μπορούσε να ανακάμψει τόσο έντονα από τις πιέσεις. Τα δεδομένα δεκαετιών της AIMS έχουν δείξει ότι ο ύφαλος είναι ισχυρός, ανθεκτικός και υπέροχος. 
 
Δεν πρέπει ποτέ να διακινδυνεύσουμε το μέλλον του, αλλά ούτε και οποιοδήποτε ίδρυμα θα πρέπει να χρησιμοποιεί σκανδαλώδεις ισχυρισμούς για την υποτιθέμενη επικείμενη καταστροφή του για πολιτικούς σκοπούς. 
 
Είναι καιρός οι πολιτικοί να θέσουν σκληρά ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας σε ορισμένα από τα ιδρύματά μας. 
 
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κάθε πολιτικό κόμμα που θα ζητούσε πρόσθετη διασφάλιση της ποιότητας της επιστήμης των υφάλων, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, θα συκοφαντούνταν από μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης. 
 
Αλλά ο μέσος ψηφοφόρος δεν θα το θεωρούσε αυτό αρνητισμό- είναι σύνεση και κοινή λογική. 
 
Εξ ορισμού, η κάλυψη των κοραλλιών σε επίπεδα ρεκόρ δεν συμβαίνει κάθε χρόνο. Είναι μια χρυσή ευκαιρία να ξεκινήσει η αναγκαία πολιτική διαδικασία για να γίνουν και πάλι αξιόπιστα όλα τα επιστημονικά ιδρύματα για τους υφάλους μας. 
 
Διαβάστε περισσότερα στο The Australian 
*********** 
 
Δικτυογραφία
The Great Barrier Reef Is Strong, So Stop The Scare Campaign - Climate Change Dispatch
https://climatechangedispatch.com/the-great-barrier-reef-is-strong-so-stop-the-scare-campaign/Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.